Voimme valmistaa ekologisesta Puukivestä projektikohtaisesti muotoiltuja kalusteita, kertovat Kimmo Rinne ja Tanja Rytkönen. Kuva Sami Saastamoinen.
Kestävä kehitys

Puujätteelle uusi elämä kierrätysmateriaalina

Destacleanin kehittämä uusiomateriaali Puukivi on piha- ja aluerakentamisen materiaali, josta valmistetut tuotteet ovat ekologisia, kevyempiä, sitkeämpiä ja helpommin työstettäviä kuin perinteiset betonituotteet.

Teksti Riitta Nikkola

Rakennusjätteestä uusia tuotteita kehittävä Destaclean uskoo vahvasti kestävään kehitykseen ja kierrätysmateriaaleihin. Yritys etsiikin koko ajan teollisuuden jätejaetta, jota saataisiin järkevään käyttöön kierrätettynä.

– Rakentamisesta sekä teollisuuden prosesseista syntyy aina jätettä, jota ei voi käyttää sellaisenaan, mutta kehittämällä jätteestä uusia tuotteita se voidaan kierrättää takaisin käyttöön energiaksi hyödyntämisen sijaan. Puukivi on ollut markkinoilla reilut pari vuotta ja herättänyt paljon kiinnostusta, toimitusjohtaja Kimmo Rinne kertoo.

Täysin vastaavanlaista tuotetta kuin Puukivi ei ole markkinoilla tarjolla, joten se on herättänyt mielenkiintoa varsinkin Keski-Euroopassa, mutta myös Kiinassa. Yritys onkin tavoittelemassa kansainvälistymässä ensi vuonna. Tänä vuonna panostetaan tuotteen muotoiluun, laajennetaan tuotevalikoimaa ja parannetaan tuotteistusta.

Pääkohderyhmiä ovat kuluttaja-asiakkaat, kunnat ja yhteiskuntavastuulliset ja valveutuneet rakennuttajat.

Useita ympäristöhyötyjä

Puukiveen on sekoitettu kierrätyspuusta valmistettua puhdasta kierrätyspuukuitua sekä betonimassaa. Puun ja betonin yhdistäminen ei ole uusi asia, mutta uutta on nimenomaan rakennusjätteen hyödyntäminen tähän. Puukivellä on monia ympäristöhyötyjä.

– Ilman puujätteen uusiokäyttöä puu poltetaan savuna eli hiilidioksidina ilmaan, sanoo liiketoimintajohtaja Tanja Rytkönen.

 

Ilman jätteen uusiokäyttöä puu poltetaan savuna ilmaan.

 

 

Perinteisen betonikiven hiilijalanjälki on 30 prosenttia suurempi kuin Puukivellä.

– Koska osa luonnonkivestä on korvattu puukuidulla, säästetään Suomen kallisarvoisia soraharjuja.

Puukivi on myös kevyempi kuin betoni, joten kuljetuskustannukset vähenevät ja sitä kautta myös liikenteen saastuttaminen. Ja tärkeänä toki itse kierrättäminen – me sanommekin, että annamme puulle uuden elämän, Rytkönen jatkaa.

Monia mahdollisuuksia

Pääasialliset Puukiven käyttökohteet ovat tällä hetkellä pihojen kivilaatoitukset sekä jalkakäytävät, kadut ja aukiot. Mutta materiaali muuntuu moneen muuhunkin käyttötarkoitukseen.

– Puukivestä voi valmistaa pyörätelineitä, penkkejä, istutusalueita ja infrarakentamisen meluaitoja. Monipuolinen materiaali on myös helposti työstettävää. Puukivi sopii hyvin yhtenäisiin kokonaisuuksiin vain mielikuvitus on rajana, mihin massaa voi käyttää. Muotoilun päättää halutessaan asiakas, jolloin teemme hänen suunnitelmastaan muotin, mutta meillä on myös suunnittelijoita alihankkijoina.

 

You Might Also Like