Ilmattaren toimitusjohtaja Erkka Saario ja kehitysprojekteista vastaava Pentti Itkonen näkevät tuulivoiman ratkaisuna moniin haasteisiin. Teksti Juha Arvid Helminen.
Kestävä kehitys

Puhtaampaa sähköä kotimaisesta tuulesta

Edullinen ja päästötön tuulivoima voisi vastata tulevaisuudessa koko Suomen sähköntarpeeseen. Ilmatar tarjoaa asiakkailleen tilaisuuden päästä käsiksi tuulisähkön etuihin.

Teksti Joonas Ranta

Suomalainen tuulivoimaosaaminen on ottanut suuria harppauksia. Tuulivoiman osuus kotimaisilla sähkömarkkinoilla kasvaa jatkuvasti – vieläpä markkinaehtoisesti. Tuotannon volyymi on vaihtelevaa, mutta hyvin ennustettavaa. Lisäksi sen tuotantokustannukset ovat markkinoiden matalimmat. 

–  Vuosien kokeilujen jälkeen voidaan vihdoin puhua tuulivoimasta varteenotettavana sähköntuotantona, tuulivoimahankkeita kehittävän Ilmattaren hallituksen jäsen Timo Rajala iloitsee.

Rajala on seurannut suomalaisia energiamarkkinoita vuosikymmeniä toimiessaan muun muassa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin johdossa sekä energiakonserni Pohjolan Voiman toimitusjohtajana.

Myötätuulta markkinoilla

Ilmatar on yksityinen, suomalainen yritys. Kokeneen tuulivoimahankkeiden kehittäjän ja toteuttajan kantava toiminta-ajatus on tuoda parhaat kansainväliset toimintatavat kotimaisille markkinoille. 

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tämän hetken mega-
trendejä. Kuluttajat ohjaavat tuottajia entistä kestävämpien toimintamallien suuntaan. Yhtiöiltä vaaditaan konkreettisia ilmastotekoja.

–  Markkinoilla menestyvät edelläkävijät. Lyhyelläkin aikavälillä on nähtävissä, miten kestävä toiminta myös energian hankinnassa tulee olemaan vaatimus kaikille, painottaa toimitusjohtaja Erkka Saario.

Tällä hetkellä Suomen sähkönkulutuksesta neljännes tuodaan ulkomailta, vaikka osuus voitaisiin tuottaa edullisesti kotimaassa – ja vieläpä ilman päästöjä.

Ilmattaren kehityshankkeista vastaava Pentti Itkonen muistuttaa tuulivoiman mahdista kestävän kehityksen saralla.

–  Kyseessä on ylivoimainen, uusiutuva ja kotimainen tuote päästöjen vähentämiseen. Ei pelkästään sähkössä vaan myös liikenteessä, lämmöntuotantossa ja teollisuuden prosesseissa, Itkonen listaa.

Tuulivoiman kehitys jatkuu varmasti vielä vuoteen 2040 asti. Energiateollisuuden ennakkotilaston mukaan suomalaisen teollisuuden viime vuonna käyttämän sähkön määrän olisi voinut hankkia noin 600–700 miljoonaa euroa edullisemmin kuin mitä se markkinahinnan perusteella on maksanut.

Kilpailukyky korkealle

Suomen valtion virallinen strategia pyrkii tuottamaan vuonna 2030 kahdeksan terawattituntia tuulella. 

–  Tänään päästään jo kuuteen terawattituntiin. Pari vuotta sitten tehdyn selvityksen mukaan Suomen sähköjärjestelmä pystyy ottamaan vastaan vielä paljon enemmän, Itkonen sanoo.

Tutkimus tukee Ilmattaren visiota. VTT:n vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan uusilla tuulivoimaloilla voitaisiin kattaa koko Suomen sähkönkulutus.

–  Tuulivoimaan perustuvan sopimuksen tekeminen lisää kotimaista, päästötöntä tuotantokapasiteettia. Tuulivoimalla pääsee taloudellisten etujen lisäksi mukaan pelastamaan maailmaa ja parantamaan kauppatasetta, Saario naurahtaa.

 

You Might Also Like