Kiertotalouden palvelut -yksikön päällikkö Hanna Lilja kertoo, että Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kautta kulkee vuosittain yli 4 miljoonaa tavaraa. Kuva Aleksi Palmqvist.
Kestävä kehitys

Hävikistä ympäristöteoksi

Yrityksissä syntyy paljon hävikkiä, joka voisi päätyä kaatopaikan sijaan uudelleenkäyttöön. Käyttämättä jäävän tavaran kierrättäminen säästää luonnonvaroja ja viestii ympäristötietoudesta.

Teksti Suvi Huttunen

Kierrätys on helppo ympäristöteko. Olipa kyseessä varastoylijäämä, kausipoisto tai yrityksen muu käyttämättömäksi jäävä tavaraerä, sen kiertoon ohjaaminen viestii aina myös yritysvastuusta.

– Tavaran kierto sellaisenaan uudelleenkäyttöön on paras vaihtoehto myös kiertotalouden näkökulmasta, kiertotalouden palvelut -yksikön päällikkö Hanna Lilja kertoo.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden saada monenlaista uutta ja käytettyäkin toiselle kierrokselle.

– Uudelleenkäyttöön ohjaaminen säästää merkittävästi luonnonvaroja. Aika helposti voidaan puhua jopa 100 000 kilon luonnonvarasäästöistä vuosittain yhden yrityskumppanin kohdalla. Pystymme arvioimaan syntyneen luonnonvarasäästön monille meille lahjoitetuille tavaraerille. Tätä tietoa yritys voi hyvin käyttää omassa vastuullisuusviestinnässään.

Kunnostamalla kiertoon

Yritykset voivat lahjoittaa Kierrätyskeskukseen kaikkea koteihin sopivaa käyttötavaraa, kuten sisustustavaroita, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, vaatteita, kankaita, urheiluvälineitä, askartelutarvikkeita, pieniä määriä huonekaluja ja jopa kukkia. Tavaralahjoituksia noudetaan maksutta pääkaupunkiseudulla.

– Tarkkoja rajauksia siitä, mikä sopii kiertoon, on vaikea antaa. Aina kannattaa olla rohkeasti yhteydessä ja kysyä, millaiselle tavaralle löytyy edelleen käyttöä ja kysyntää. Skaala on kyllä laaja, miettii Lilja.

Jos tavara ei sovi sellaisenaan uudelleenkäyttöön, voidaan se silti vielä pelastaa uudelle kierrokselle Kierrätyskeskuksen omien verstaiden ansiosta. Polkupyörät ja sähkö-ja elektroniikkalaitteet kulkevat verstaiden kautta, jossa ne tarkastetaan ja huolletaan. Osa käytetään varaosina tai toimitetaan edelleen materiaalikiertoon.

– Sähkö- ja elektroniikkalaitteissa on paljon arvokkaita raaka-aineita, ja niihin on sitoutunut paljon työtä, joten niiden uudelleenkäytön luonnonvarasäästökin on suuri.

Verhoomossa puolestaan syntyvät kierrätysmateriaaleista uniikit yrityksiinkin sopivat Plan B -kalusteet ja -tuotteet. Plan B -uusiotuotteilla on avainlipputunnus.

Viestii ympäristövastuusta

Kierrättää voi toiseenkin suuntaan esimerkiksi sisustamalla yrityksen tiloja Plan B:n uusiokalusteilla. Toimistojen, aulojen ja kahviloiden sisustuksella voi viestiä konkreettisesti yritysvastuusta.

– Myös monet tapahtumatuottajat käyttävät mielellään kierrätysaskartelupajojamme ja kierrätyskalusteitamme. Kilpailukykyisen hinnan lisäksi ne viestivät yrityksen ja tapahtuman ympäristötietoisuudesta.

Kaikki eivät välttämättä tiedä, mutta Kierrätyskeskus tarjoaa yrityksille myös monipuolisia muita palveluita yrityksen omaan vastuullisuustyöhön.

– Meiltä saa apua muun muassa henkilöstön sparraamiseen, ympäristöhenkisiin työhyvinvointipäiviin ja työkaluja yritysvastuun jalkauttamiseen, muistuttaa Lilja.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
  • Voittoa tavoittelematon yritys. Tuotot käytetään toiminnan kehittämiseen ja ympäristötyöhön.
  • Lähes 30 vuoden kokemus tavaroiden uudelleenkäytöstä ja oivalluttavasta ympäristökoulutuksesta.
  • Säästää luonnonvaroja noin 50 miljoonaa kiloa vuodessa yhdessä asiakkaiden kanssa.

KIERRATYSKESKUS.FI/TAVARAKIERTOON

You Might Also Like