Toimitusjohtaja Samuli Järvensivu kertoo Fincumetin kehittävän parhaillaan palveluaan digitalisaation ja palvelumuotoilun avulla. Digitalisaatiossa kumppanina on Tekes.
Kestävä kehitys

Ei romua vaan raaka-ainetta

Metallin ja kaapelin kierrätykseen erikoistunut pirkanmaalainen Fincumet Oy toteuttaa jumalalliselta kuulostavaa missiota: se antaa metallille ikuisen elämän.

Teksti: Liisa Joensuu

Suomesta kerätty kierrätysmetalli on maailmalla arvotavaraa. Entisten vesiputkien, kaapelien ja sähkölinjojen päätyessä ulkomaisiin käsittelylaitoksiin romu muuttuu raaka-aineeksi ja saa uuden elämän. Esimerkiksi Hämeessä palvellut kaapeli voi syntyä uudelleen vaikkapa Kiinassa kuparituotteina ja muoviputkina.

Fincumet kierrättää sataprosenttisesti kaiken asiakkaittensa metaliromun ja auttaa samalla asiakasyhtiöitä toteuttamaan yritysvastuutaan. Käytöstä poistettavat tuotteet ja rakenteet päätyvät omiin materiaalijakeisiinsa sen sijaan, että ne jäisivät kuormittamaan ympäristöä. Osan alkuperäismateriaaleista Fincumet käsittelee itse, osa matkaa sellaisenaan ostaville asiakkaille, jotka erottelevat metallin muista materiaaleista.

– Voimme taata materiaalin asianmukaisen loppukäsittelyn, sillä myös oman toimintamme ajurina on vastuullisuus, kertoo Fincumetin toimitusjohtaja Samuli Järvensivu.

Metallinkierrätyksen maailmassa on tarkat lupakäytännöt. Fincumet huolehtii siitä, että luvat ovat aina kunnossa ja toiminta kohdemaan lakien mukaista.

– Emme luota automaattisesti paikalliseen sertifiointiin, vaan käymme kelpuuttamassa olot ja menetelmät itse, Järvensivu vahvistaa.

Jopa 80 prosenttia loppuasiakkaista on Suomen rajojen ulkopuolella. Fincumet myy raaka-ainetta Eurooppaan, Kiinaan, Intiaan, Kaakkois-Aasiaan ja Lähi-itään. Kiinassa yrityksellä on myös oma toimisto ja henkilöstö.

Sähköverkko materiaaliksi

Tuoreimpia yhteistyökumppaneita kotimaassa on sähköverkkoyhtiö Elenia, joka vie läpi mittavaa maakaapelointihanketta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Pelkästään tänä vuonna Fincumet kierrättää yli 3000 kilometriä Elenian vanhaa ilmaverkkoa.

Uudet tuotantotilat Ikaalisissa helpottavat materiaalin käsittelyä. Fincumet osti pari vuotta sitten vanhan Siporex eli kevytbetonitehtaan H+H Finland Oy:ltä. Kaupan myötä Fincumetin tuotantotilat kymmenkertaistuvat, ja yritys saa kaikki toimintansa saman katon alle.

Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Fincumet on elänyt viime vuosina voimakkaan kasvun aikaa. Perheyritys on ottanut jalansijaa niin pääkaupunkiseudulla kuin Jyväskylässä. Helsingin Tattarisuolla sijaitseva Niemen Romukauppa siirtyi Fincumetin omistukseen viime vuonna, ja heinäkuussa toimintansa aloitti uusi Fincumet Express Jyväskylässä.

Molemmat toimipisteet palvelevat sekä yksittäisiä romumetallin myyjiä että sopimusasiakkaita. Tervetulleita ovat niin alumiini, kupari, messinki kuin rauta.

– Jos joku tuo vaikkapa vesiputkea, se lähtee runkokuljetuksena Ikaalisiin. Romu joko prosessoidaan meillä tai lastataan sellaisenaan kohti sopivaa valimoa, Järvensivu kertoo.

Omat lavat ja merikontit

Suuri etu yrityksen logistiikassa on se, että Fincumet harjoittaa myös vaihtolavojen ja merikonttien valmistusta, maahantuontia, myyntiä ja vuokrausta. Fincumet Groupin toisena kivijalkana toimii Fincumet Container Oy.

Yritysryppäällä menee hyvin. Konsernin yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto, Niemen Romukauppa mukaan luettuna, ylitti viime vuonna 34 miljoonaa euroa.


Arvoa metalliromusta

Metallia voidaan kierrättää sen elinkaaren jokaisessa vaiheessa

● Vähentää jätettä, säästää luonnonvaroja ja energiaa sekä varjelee luonnollisia malmivarantoja

● Metallin kierrättäminen on halvempaa kuin sen louhiminen

● Globaalin romumetalliteollisuuden arvon arvellaan nousevan 450 miljardiin vuoteen 2024 mennessä

 

Saatat myös pitää