Sähkömarkkinan kehitys vaikuttaa investoinnin takaisinmaksuaikaan. Nykyisillä hinnoilla aurinkosähköjärjestelmä maksaa investoinnin takaisin noin 15 vuodessa. Kuva Naps Solar Systems Oy.
Kestävä kehitys

Aurinkosähkö entistäkin houkuttelevampi vaihtoehto

Sähkön tuottaminen aurinkopaneeleilla kiinnostaa kuluttajia ja yrityksiä vuosi vuodelta enemmän. Kysyntää lisäävät järjestelmän asennus- sekä pakettihintojen lasku ja ekologisen ajattelun lisääntyminen. 

Teksti Tuomas Lehtonen

Suomalaiset energiayhtiöt kehittävät voimakkaasti uusiutuvan energian tuotantoa. Kehityksen mukana kulkee myös Vantaan Energia. Keskitetyn tuotannon ohella yhtiö panostaa myös hajautetun energiatuotannon kehittämiseen. Viime vuodesta lähtien Vantaan Energia on myynyt asiakkailleen aurinkopaneelijärjestelmiä avaimet käteen -toimituksina.

– Aurinkosähkön tuotanto on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja kustannustaso on laskenut. Siksi aurinkovoimalan hankinnasta on tullut varteenotettava vaihtoehto monille, Vantaan Energian myyntijohtaja Ilkka Reko sanoo.

Rekon mukaan asiakkaita motivoi erityisesti sähköntuotannon päästöttömyys, mutta taloudellisillakin näkökulmilla on painoarvoa järjestelmävalinnassa. Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja tuotettu sähkö on ilmaista. Itsetuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa energia-ja siirtohintoja, eikä energia-ja arvonlisäveroa.

Rekon mielestä aurinkosähkö on mainio vaihtoehto esimerkiksi omakotitaloon, jossa on suora sähkölämmitys.

– Suorasähkölämmitteisen talon voi päivittää nykyaikaan, kun siihen asennetaan aurinkosähköjärjestelmä ja esimerkiksi ilmalämpöpumppu. Samalla myös kiinteistön arvo nousee, Reko toteaa.

Sopii kotiin ja yritykseen

Vantaan Energia myy asiakkailleen pisimpään Suomessa toimineen aurinkosähköjärjestelmätoimittaja Naps Solar Systemsin tuotekokonaisuuksia. Yritysten välinen yhteistyö on edennyt niin pitkälle, että Vantaan Energiasta on tullut yksi Naps Solar Systemsin vähemmistöomistajista.

Naps Solar Systemsin myyntijohtaja Markus Andersén kertoo aurinkosähköjärjestelmän sopivan oikein mitoitettuna niin taloyhtiöön, omakotitaloon kuin yritykseenkin. Järjestelmän kiinnostavuutta on hänen mukaansa lisännyt sekä laitteiden että asennustyön hintojen lasku.

– Globaalien asennusvolyymien räjähdysmäinen kasvu viime vuosina on laskenut hintoja merkittävästi. Hinnat tulevat laskemaan tulevaisuudessakin, mutta dramaattisia muutoksia ei ole enää luvassa, Andersén ennustaa.

Aurinkosähköjärjestelmä rakentuu katolle asennettavista aurinkopaneeleista kiinnityskiskoineen, sähkökaapeleista ja invertteristä, joka muuttaa paneelien tuottaman tasasähkön kiinteistön sähköjärjestelmän käyttämäksi vaihtosähköksi. Andersén muistuttaa, että asennustyö tulee jättää osaaville ammattilaisille ja paneelien kattokiinnityksessä käytettyjen osien tulee olla laadukkaita. Huonosti tehty asennustyö voi pilata katon. Vantaan Energian myymien järjestelmien asennuksesta vastaavat aurinkovoimaloihin erikoistuneet yritykset.

– Paras ilmansuunta paneelien asentamiseen on etelä, mutta suuntauksen voi tehdä myös itään tai länteen. Paneelien edessä ei saisi olla esimerkiksi suuria puita varjostamassa, Andersén opastaa.

Ylijäämäsähkön voi myydä

Aurinkopaneelijärjestelmien akut ovat toistaiseksi kalliita, joten niitä ei järjestelmissä yleensä käytetä. Siksi tuotettu energia on käytettävä saman tien. Jos sähköä tuotetaan kiinteistöllä yli oman tarpeen, ylijäämäsähkö voidaan myydä sähkön myyntiyhtiölle. Tällöin myyntiyhtiö maksaa asiakkaalle sähköstä voimassa olevan markkinahinnan. Andersénin ja Rekon mukaan järjestelmät mitoitetaan asiakkaalle kuitenkin niin, että mahdollisimman suuri osuus tuotannosta saadaan omaan käyttöön.

– Asiantuntijamme mitoittaa järjestelmän aina asiakkaan yksilöllisen kulutusprofiilin mukaan. Tyypillisesti kolmasosa kiinteistön sähköenergian tarpeesta on järkevää kattaa aurinkoenergialla.

Andérsen ja Reko muistuttavat, että sähkön kulutuksen kustannustehokkuutta voidaan parantaa kohdistamalla kulutusta niihin ajankohtiin, jolloin aurinkoenergian tuotanto on suurimmillaan.

– Esimerkiksi lämminvesivaraaja voidaan ajastaa toimimaan silloin, kun energiaa saadaan eniten, Reko sanoo.

Aurinkosähköjärjestelmä
  • Aurinkopaneelit, invertterin sekä asennustarvikkeet sisältävä paketti asennettuna 5 000 – 10 000 e.
  • Tuottaa tyypillisesti ⅓ kiinteistön sähköntarpeesta. Tuotantoa ja kulutusta voi seurata sovelluksen avulla.
  • Järjestelmän elinkaari on 25 – 30 vuotta ja se on lähes huoltovapaa.

Saatat myös pitää