Kesämuistot syntyvät laiturilla

Kesämuistot syntyvät laiturilla

Lip-Lap Laituri on valmistanut laitureita suomalaisiin rantamaisemiin jo vuodesta 1965.

Kesämuistot syntyvät laiturilla

Omaan rantaan sopiva laituri löytyy, kun otetaan huomioon sen käyttötarkoitus ja vesiolosuhteet.

Teksti Aino Tiirikkala  Kuva Lip-Lap Laituri

Laiturin hankintaa suunniteltaessa on olennaista huomioda jääkö laituri talveksi veteen ja kiinnitetäänkö siihen vene. Liikkeelle on hyvä lähteä vesistön sijainnista: tuleeko laituri mereen, järveen vai jokeen. Karttapalvelu auttaa asiantuntijaa näkemään, mitkä ratkaisut paikkaan soveltuisivat. Valintaa ohjaa edelleen se, mihin laituria käytetään.

– Mennäänkö vain saunasta uimaan ja nostetaan laiturilta vettä? Onko se oleskelua varten, kuin terassin jatke? Vai pitääkö siihen saada vene kiinni, luettelee Lip-Lap Laituri Oy:n laiturimestari Tomi Suonsilta.

Laiturilta on hyvä lähteä uimaan, kun  sen päässä on vettä parisen metriä. Silloin päädystä voi jo hypätäkin. Yleensä tähän päästään 8-12 metrin laiturilla, Suonsilta kertoo.

Meren rantaan tarvitaan usein sisävesiä järeämpi laituri, johon voi kiinnittää veneen. Talviset myrskyt ja keväisin liikkuvat jäät saattavat vaurioittaa laitureita. Siksi ostoaikeissa tulisikin tietää, jätetäänkö laituri talveksi jäihin.

Luvat kuntoon

  • Kuntien ja kaupunkien rakennusjärjestykset määrittävät, minkä kokoinen laituri vaatii luvan.
  • 10-15 metrin laiturin voi rakentaa ilman lupaa. Suurehkot laiturit saattavat tarvita toimenpideluvan.
  • Yleiseen käyttöön tuleva laituri edellyttää luvan hakemista.

Laitureita joka lähtöön

Laitureiden kaksi päätyyppiä ovat kelluvat ponttonilaiturit sekä kiinteät pylväslaiturit.

– Kiinteä, säädettävien alumiinisten pylväiden päälle tehty laituri ei heilu eikä keinu ja siinä on mukava viettää aikaa. Se on suosittu mökkilaituri, josta pitävät niin pienet lapset kuin vanhemmat henkilötkin.

Pylväslaituri sopii rantaan, kun veden syvyys laiturin päädyssä jää kahteen metriin. Se suositellaan nostettavan talveksi pois. Laiturin siirtäminen onnistuu parin kolmen ihmisen voimin.

Syvempiin rantoihin kelluva laituri on oikea valinta. Mitä suurempi laituri on, sitä tukevampi se myös on.

– Suosituin vaihtoehto on tällöin modulilaituri eli ponttonilaituri, joka koostuu useammasta osasta. Se on kevyt eläkeläispariskunnankin ottaa pois.

Järeämpi kestää talven yli

Perinteiset muoviponttonilaiturit voivat jopa talvehtia rauhallisissa paikoissa omistajan omalla riskillä. Kookkaammat ja järeämmät betoniponttoni- tai teräsrunkovahvisteiset putkiponttonilaiturit jätetään yleensä talveksi veteen ja ne kestävät jäitä hyvin. Betoniponttonilaiturit vaativat, että rannassa on vettä yli metrin.

– Niiden rinnalle toimme kestävän, terärunkoisen vaihtoehdon, joka voidaan asentaa rantaan, jossa on vain 60 senttimetriä syvää.

Yrityksen valikoimasta löytyy myös jettilaitureita. Niillä menopeli lepää vesirajan yläpuolella. Jettilaiturit sopivat parhaiten kiinnitettäviksi kookkaisiin betoni- tai putkiponttonilaitureihin tai venelaitureihin.

– Asiakas voi hakea laiturinsa itse Vantaan tehtaalta, tilata sen perille kuljetettuna tai valmiiksi rantaan asennettuna. Viidestä kymmeneen metrisen peruslaiturin saa asennettuna 2500–5000 eurolla. Isompien kokonaisuuksien hinnat lähtevät 10000 eurosta asennuksineen. Laaja jälleenmyyjäverkosto kattaa lähes koko Suomen.