Kaunis esine voi olla myös sijoitus

newspool

Intendentti Kasper Hagelstam kertoo, että Helsinki-aiheisille teoksille on nyt kysyntää. Kuvassa Hugo Backmanssonin teos Kauppatori.

Kaunis esine voi olla myös sijoitus

Hagelstamin perinteikäs huutokauppatalo on säilyttänyt suosionsa. Huutokauppa myyntimuotona on perinteinen, mutta nykyään ostoksia tehdään vasarakaupan lisäksi myös nettihuutokaupassa. Aikaa kestävä taide ja klassikoesineet käyvät aina kaupaksi.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva Joona Raevuori

Kaksi vaaleanvihreää pikkulintua kumpikin pikkuruisella puisella oksallaan kumartelee toisiaan kohti. Jadeiitista veistetyt linnut valmistautuvat tulevaan huutokauppaan. Upeat, ainutlaatuiset pikkulinnut ovat osa kiinalaisten esineiden kokoelmaa, jonka huutokauppatalo Hagelstam & Co on saanut myytäväkseen.

– Jade-esineiden hinnat ovat Suomessa varsin edulliset. Kiinalaisia ostajia, jotka tietävät jaden arvon, näkyy jo jonkun verran, kertoo intendentti Kasper Hagelstam.

Hagelstamin huutokauppatalot Tehtaankadulla ovat kuin taiteen karkkikauppoja. Seinää vasten nojaa kulta-ajan mestareiden, kuten Pekka Halosen teoksia. Parhaillaan Kasper Hagelstam intoilee juuri myytäväksi tulleesta Reidar Särestöniemen öljymaalauksesta. Kielto ja kaipaus -nimisessä työssä kiteytyy se, miksi huutokauppa jaksaa kiehtoa ihmisiä. Omistajaperhe on hankkinut taulun suoraan taiteilijalta vuonna 1969. Nyt teoksen lähtöhinnaksi on merkitty 60 000 euroa, arvonnousua alkuperäisestä ostohinnasta on yli 600 prosenttia. Taide voi olla paitsi kotiin hankittu rakas esine, myös sijoitus.

– Moni ostaa sijoitusmielessä, mutta on aina varmempaa, jos esineeseen liittyy myös tunteita. On riski ostaa pelkän teoksen nimen perusteella. Täytyy aina katsoa myös teosta, Hagelstam kertoo.

Klassikot pysyvät pinnalla

Kasper Hagelstam on työskennellyt yli 20 vuotta isänsä vuonna 1979 perustamassa huutokauppatalossa. 1990-luvun alussa hän näki modernismin ja design-esineiden suosion kasvun. Vaikka Hagelstam kannustaakin ihmisiä luottamaan omaan makuunsa, on pakko myös kysyä asiantuntijan vinkkejä siitä, mitä kannattaa pitää silmällä.

– Kulta-ajan taiteilijat, kuten Helene Schjerfbeck tai Akseli Gallen-Kallela, pitävät aina arvonsa. Mutta nyt keräilijät ovat kiinnostuneita modernisteista, kuten Sam Vannista tai Ernst Mether-Borgströmistä.

Hagelstam nostaa esiin myös Birger Kaipiaisen keramiikan ja Paavo Tynellin sekä Liisa Johansson-Papen valaisimet, joiden hinnan hän näkee olevan nyt huipussaan. Lisäksi Björn Weckströmin koruille riittää aina ostajia. Alvar Aallon alkuperäiset huonekalut kiinnostavat vieläkin – niistä on saatu ennätyshintoja vuosien saatossa.

SUOSITTELEN näyttöjä kaikille laatutaiteesta sekä designista kiinnostuneille.

Tervetuloa katsomaan

Huutokauppaan tulevat esineet ovat ennen h-hetkeä esillä huutokauppatalossa ja niihin saa tutustua vapaasti. Hagelstam suosittelee näyttöjä kaikille taiteesta ja designista kiinnostuneille, vaikka varsinaista ostoaikomusta ei olisikaan.

– Näyttö on mahtava tilaisuus nähdä paljon laatutaidetta tai taide-esineitä, ennen kuin ne katoavat yksityiskoteihin.

Hagelstam esittelee tulevan posliinihuutokaupan esineistöä. Sadat posliinifiguurit myydään erikoishuutokaupassa. Kuukausihuutokaupassa on myynnissä huomattavasti edullisempaa taidetta kuin neljä kertaa vuodessa järjestettävässä Modern-huutokaupassa tai kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä Classic-huutokaupassa.

– Huutokauppa on kestävä ostotapa. Kun esine on päätynyt meille myytäväksi, se jo osoittaa, että sillä on jälleenmyyntiarvoa ja se kestää aikaa, Hagelstam vakuuttaa.