Kasviproteiineja arkeen ja juhlaan

Kasviproteiineja arkeen ja juhlaan

Vain oma uteliaisuus on rajana, kun raaka-aineina on kotimaisia kasviproteiineja.

Kasviproteiineja arkeen ja juhlaan

Vastuullista proteiinia pöytään -hanke edistää kotimaisten kasviproteiinien käyttöä.

Teksti Aleksi Mäkelä  Kuva Suvi Elo

rkäpapu, herne, kvinoa, hamppu, lupiini ja täysjyväviljat ovat terveellisiä kasviproteiinin lähteitä. 

– Pyrimme lisäämään hankkeessa näiden raaka-aineiden tunnettavuutta, kertoo projektipäällikkö Sanna Vähämiko Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Vastuullista proteiinia pöytään -hankkeessa on toteutettu lukuisia eri toimintoja laajan sidosryhmäverkoston kanssa.

– Olemme kehittäneet kotimaisiin kasviproteiineihin pohjautuvaa reseptiikkaa, joka soveltuu käytettäväksi aivan yhtä hyvin niin koti- kuin ammattikeittiöissä. Lisäksi olemme kouluttaneet ammattikeittiöiden henkilökuntaa hyödyntämään kyseisiä raaka-aineita ja kehitettyä reseptiikkaa.

Yhteistyökumppaneina kehitystyössä ovat toimineet muun muassa resepteistä vastannut Perinnepadan Päivi Lehtonen ja Raision seudun koulutuskuntayhtymän FoodLaboratoryn kehittämisasiantuntija Tomi Aho. Yhteistyön pohjalta luotiin 55 ruokaohjetta sisältävä reseptikirja.

Spelttihelmi-porkkanasalaatti

  • 4 dl keitettyjä spelttihelmiä 
  • 1 dl keitettyjä härkäpapuja
  • 2 porkkanaa
  • 1/2 omena
  • 1/2 paprika
  • 1/2 punasipuli
  • 1/2 dl taateleita tai rusinoita
  • 40 g aurajuustomurua

 

Kastike

  • 0,5 dl öljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl inkiväärimurskaa
  • 0,5 tl valkosipulimurskaa
  • 0,5 tl juustokuminaa
  • 0,5 tl suolaa
  • Limen kuori ja mehu
  • 0,25 dl etikkaa
  • Mustapippuria maun mukaan
  • Paahdettuja hampunsiemeniä
  • Tuoretta korianteria ja minttua

 

  • Pilko porkkanat tikuiksi ja omenat, paprikat, punasipuli sekä taatelit sopiviksi paloiksi. Sekoita yhteen spelttihelmien, härkäpapujen ja aurajuustomurun kanssa. 
  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää seos salaattiin. Koristele paahdetuilla hampunsiemenillä ja tuoreilla yrteillä.

Kymmeniä uusia reseptejä 

Tärkeä osa reseptien kehitystyötä oli Lehtosen mukaan toimivien makuyhdistelmien löytäminen yhteensopivilla raaka-aineilla.

– Kastike on tärkeä osa kasvipohjaisissa salaateissa, jotta oikeat maut saadaan esille. 

Kasviproteiinituotteiden suosio on Lehtosen mukaan kovassa nousussa. Perinnepadan asiakkaat kysyvät häneltä kotimaisia kasvisvaihtoehtoja yhä enenevissä määrin.

– Matalan jalostusasteen tuotteille, kuten jauhoille, rouheille ja hiutaleille on muodostumassa lisää kysyntää, Vähämiko lisää.

Hän uskoo, että vielä kuitenkin tarvitaan innovaatioita ja tietouden levittämistä, jotta ihmiset löytävät kotimaiset kasviproteiinit ja oppivat käyttämään niitä.

UTU.FI/VASTUULLISTAPROTEIINIA