Kansallisylpeys tuntee vastuunsa

Kansallisylpeys tuntee vastuunsa

Finlandia-talon toiminnassa yhteiskuntavastuu on laaja-alaista. Ekologisuuden ja taloudellisuuden lisäksi kannetaan myös sosiaalista ja kulttuurillista vastuuta.

Kansallisylpeys tuntee vastuunsa

Finlandia-talo näyttää esimerkkiä yhteiskuntavastuukysymyksissä. Toiminnan vastuullisuutta ajatellaan ekologisuuden ja taloudellisuuden lisäksi kulttuurillisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Finlandia-talo

Finlandia-talo on yksi Suomen ylpeydenaiheista ja kansainvälisesti tunnetuimmista rakennuksista. Se tunnetaan maailmanluokan kongressien ja tapahtumien näyttämönä. Esimerkiksi Trump–Putin -tapaamisen aikana rakennus toimi mediakeskuksena kansainväliselle medialle. Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella lähes kaikki kokoukset keskitetään Finlandia-talolle.

Viime vuonna se valittiin tapahtuma-alan ”Oscar-gaalassa” Bea World Festivaleilla maailman parhaaksi tapahtumataloksi.

Toimitusjohtaja Johanna Tolosen mielestä on selvää, että tunnetun tapahtumakeskuksen tulee olla suunnannäyttäjä niin laadukkaiden palvelujen tuottamisessa kuin ympäristö- ja vastuukysymyksissäkin.

– Me näemme yhteiskuntavastuumme laaja-alaisesti. Se koostuu ekologisista, kulttuurillisista, sosiaalisista ja taloudellisista osa-alueista, Tolonen kertoo.

Finlandia-talossa on investoitu energiatehokkaisiin ratkaisuihin paljon. Lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä ja viilennys kaukokylmällä. Ilmanvaihto säätyy automaattisesti tilojen käyttöasteen mukaan, ja vesikalusteiksi on valittu vettä säästäviä malleja. Aurinkosähköjärjestelmä kattaa parhaimmillaan 20–25 prosenttia sähköntarpeesta.

– Vuosittain järjestämme Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -talkootapahtuman, jossa siivotaan Töölönlahden rantoja. Kulttuurillinen vastuumme näkyy esimerkiksi siinä, että vaalimme Finlandia-talon arkkitehtuuria. Käytössä on edelleen alkuperäiset Aallon suunnittelemat kalusteet. Sosiaalinen vastuu merkitsee meille toimimista 100 henkilön työllistäjänä sekä kansanterveyden edistäjänä.

Puhdasta ruokaa läheltä

Kansanterveyden edistämisellä Tolonen viittaa erityisesti Finlandia-talon ravintolatoimintaan. Sitä operoi Kanresta Oy, joka on Suomen kansanterveysyhdistyksen tytäryhtiö. Ravintolatoiminnan voittoja ohjataan edelleen kansanterveystyöhön.

– Ruuan laadun lisäksi painotamme vahvasti ekologisuutta ja lähituotantoa sekä minimoimme hävikkiä. Käytämme aina kestävästi tuotettuja raaka-aineita kotimaisuutta painottaen. Kalavalinnat teemme lähtökohtaisesti WWF:n kalaoppaan suositusten pohjalta. Suosimme kotimaisia pientuottajia ja luomua hankimme aina, kun sitä saa, keittiöpäällikkö Timo Lepistö kertoo.

Lepistön mukaan raaka-aineet hankitaan aina mahdollisimman prosessoimattomina. Keittiöhenkilökunta käyttää runsaasti aikaa ruuan suunnitteluun ja esivalmisteluun sekä uusien ruokainnovaatioiden kehittämiseen.

– Kokkimme ovat käsityöläisiä, jotka rakentavat tuotekokonaisuuksia alusta loppuun. Työssä korostuu vastuullisuus ja halu tuottaa hienoja elämyksiä asiakkaillemme.

Vastuullinen Finlandia-talo

  • Finlandia-talo kehittää toimintaansa kokonaisvaltaisesti EFQM-laatujärjestelmän mukaan.
  • Toiminnassa noudatetaan kansainvälisiä ISO 9001 -laatu- sekä ISO 14001 -ympäristöstandardeja. Lisäksi Finlandia-ravintolalla on Ekokompassi -sertifikaatti.
  • Valittu maailman parhaaksi tapahtumapaikaksi Bea World Festivaleilla sekä parhaaksi isoksi tapahtumataloksi Evento Awards -kilpailussa.