Kala kruunaa joulupöydän

Kala kruunaa joulupöydän

Tukkutorin Kalan Karl Huttunen vannoo laadukkaan kalan nimeen, kun kyse on perinteisen suomalaisen joulupöydän antimista. 

Kala kruunaa joulupöydän

Kun joulupöytää aletaan kattaa, nousevat kalaherkut suosioon. Luonnonkala on kalapöydän luksusta, sanoo Karl Huttunen Tukkutorin Kalasta.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Juha Arvid Helminen

Graavikala, savukala ja maustekalat ovat jouluisten kalaherkkujen aatelia. Klassikot pitävät pintansa vuodesta toiseen, kertoo Tukkutorin Kalan toimitusjohtaja, vuosia kalatuotteiden parissa työskennellyt Karl Huttunen.

– Graavilohi, kylmäsavulohi ja savusiika ovat listan kärjessä vuodesta toiseen. Myös kirjolohen mäti sekä erilaiset sillit ja silakat ovat suosittuja jouluherkkuja, Huttunen luettelee.

Huttunen on huomannut, että kalan syönti on saanut lisää tilaa joulupöydässä kinkun kustannuksella. Kalapöydän runsaus on ylellisyyttä, johon suuressa juhlassa halutaan panostaa.

– Niiden tuttujen klassikoiden lisäksi kokeillaan jotain uutta ja erikoista, maistellaan erilaisia juttuja.

Pienen erikoisliikkeen vahvuus on laatu ja palvelu. Tukkutorin Kala valmistaa, graavaa ja savustaa kaikki tuotteensa itse. Yritys hyödyntää tuotteissaan kotimaista luonnonkalaa aina kun se on mahdollista. Esimerkiksi siikatuotteet valmistetaan pääosin kotimaisesta villikalasta. Se on nykyisin harvinaista.

– Villisiian saatavuus on varmistettu omien sopimuskalastajiemme kanssa, Huttunen sanoo.

Inarijärven tomaattihauki tai sinappisiika ovat sellaisia kotimaisia herkkuja, joita valmistaa vain Tukkutorin Kala.

Vaikka joulun ajan perinteiset makumaailmat ovat monelle rakkaita, uusiakin löytyy palettiin. Esimerkiksi eteläamerikkalaisperäinen, limettiarominen ceviche istuu hyvin tuttujen, kotimaisten kalaherkkujen rinnalle. Äyriäisten suosio kasvaa vuosi vuodelta, ja keskieurooppalaiseen joulunviettoon tottuneet löytävät joulukarppinsa Tukkutorin Kalasta.

– Karppi valmistetaan uunilahnan tapaan. Se on Saksassa ja Puolassa tärkeä jouluperinne, Huttunen kertoo.

Joka jouluksi Tukkutorin Kala kehittelee myös uusia maustekalan makuja. Tämän vuoden maun kehitystyö on vielä kesken.

– Suosittuja maustekalamakujamme ovat esimerkiksi karpalo-fenkolisilakka, puolukka-rosmariinisilli ja piparjuurisilakka, Huttunen kertoo. 

Verkkokaupasta vauhtia 

Tukkutorin Kala avasi verkkokaupan viime keväänä. Korona vauhditti palvelun starttaamista, mutta siitä hyötyvät he, jotka ennen jonottivat jouluruuhkassa. Viime vuonna jonotusaika Helsingin Tukkutorin myymälässä oli kaksikin tuntia.

– Nyt ennakkotilauksen verkkokaupassa tehneet asiakkaat voivat hakea valmiiksi pakatut tuotteensa omalta omalta noutopisteeltään, joka on myymälän ulkopuolella, Huttunen sanoo.

Tukkutorin Kala myy joulun aikaan myös muita, kalan ohessa tarjottavia joulutuotteita. Yrityksen kautta voi tilata niin laatikot, joululimput, remouladit ja muut kalan kastikkeet kuin joulutortutkin. Pieniä määriä hyvää, kypsää kinkkuakin voi saada ennakkotilauksena.

– Paistamme itse muutaman kinkun ja leikkaamme niistä asiakkaan toivoman kokoisia paloja. Asiakkaalle on kätevää, kun koko joulun ruokakassin voi noutaa yhdestä paikasta, eli meiltä, Huttunen vinkkaa ja naurahtaa. 

kynaHarm
Tukkutorin Kalan villisiikaceviche

Perinteisen kalapöydän rinnalle voi loihtia myös eksoottisempia tarjoiluja.
Nappaa resepti, suussa sulavan villisiikacevichen valmistamiseen. 

  • 500 g villiä merisiikaa
  • 10 g hienoa merisuolaa
  • 10 g sokeria
  • 80 g limettimehua
  • 50 g herukkamehua 
  • 2 punaista chiliä
  • 1 tuore jalapeno
  • 1 ruukku korianteria
  • 2rkl oliiviöljyä

 

Kuutioi nahaton siikafilee noin 1cm x 1cm paloihin. Mausta suolalla ja sokerilla oman maun mukaan.

Poista huolellisesti chileistä ja jalapenosta siemenet ja kuutioi hedelmäliha mukaan. Purista mukaan limetin ja herukan mehut.

Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja oliiviöljy. Anna maustua parin tunnin ajan, tarkista maku ja tarjoa osana joulun kalapöytää.