Juustoherkuttelu kuuluu jouluun

Juustoherkuttelu kuuluu jouluun

Juustosopin kauppias Eija Ahvenjärvi suosittelee valitsemaan joulupöydän juustot laatu edellä.

Juustoherkuttelu kuuluu jouluun

Tampereen suunnilla maukkaimmat jouluherkut löytää Kauppahallista, jossa toimii myös kaupungin vanhin juustojen erikoisliike.

Teksti Taneli Tuokko  Kuva Eino Ansio

Ani harva pystyy ohittamaan Juustosoppia tyhjin käsin kirjaimellisesti tai kuvaannollisesti: makuhermoja hivelöi maistiaiset, mukaan voi tarttua paperikassillinen juustoja tai pääkoppaan tarttuu joku uusi knoppitieto juustojen maailmasta.

– Juusto on itselleni intohimo ja elämäntyö. Yksi meidän tehtävistä on levittää juustojen ilosanomaa, toisen polven juustokauppias Eija Ahvenjärvi kertoo.

Juustosopin tiski on läpi vuoden pullollaan erilaisia juustoja limittäin, lomittain ja päällekkäin. Joillekin tarjonta voi olla jo ylimaallinen, mutta myyjät auttavat niin asiantuntijoita kuin aloittelijoitakin.

Maito ja kypsymisaika

Juustoja lajitellaan monin tavoin, mutta noviisin kannattaa aloittaa perusteista: maidosta ja kypsymisajasta. Juuston lähtökohta on maito, joka on yleisimmin joko lehmästä, lampaasta tai vuohesta. Muistisääntö on, että keltainen juusto on lehmänmaitoa ja valkoinen joko vuohesta tai lampaasta.

– Voi olla myös sekoitusmaitoja. Ranskassa valmistetaan paljon vuohen- ja lampaanmaidosta sekoitettua juustoa. Espanjassa taas tehdään kolmen maidon juustoja.

Toinen helppo tapa luokitella juustoja on pehmeys ja kovuus, joissa esille nousee kypsymisaika. Pehmeät juustot, kuten valkohomejuusto, kypsyvät muutamista päivistä viikkoihin; puolipehmeät, kuten mozzarella ja port salut, taas muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Kovat juustot, kuten alppijuustot ja goudat, kypsyvät vuosia.

– On jopa goudajuustoja, joita on kypsytetty kymmenen vuotta. En ole ihan varma, että antaako se lisäarvoa, Ahvenjärvi naurahtaa.

– Parmesaaneissa esimerkiksi kahden vuoden ja 36 kuukauden välillä on makuero, että vanhempi on voimakkaampi. Mutta neljän vuoden kohdalla hinta pompahtaa aika tavalla, muttei maussa välttämättä ole ihmeellistä eroa.

Ahvenjärven oma suosikkijuustomaa on pitkien perinteiden Sveitsi, jossa vuosisatojen käsityö kiteytyy alppijuustoihin. 

– Käsittelemätön, tuore maito siirretään suorinta tietä juustolaan, jossa juuston valmistus maidosta aloitetaan heti. Nämä juustot maistuvat erilaiselta – niiden jälkimaussa on täyteläisyyttä ja pehmeyttä. 

Oivia lahjaideoita jouluksi

Joulun ja uudenvuoden sesonkiaikana Juustosopin tarjonta kohenee entisestään. Erityisen hyvin kaupaksi menevät lahjakortit, juustolahjapakkaukset ja tietenkin juustot joulupöydän herkuiksi. Ahvenjärvi nostaa esille Merja Kosken kirjan Pienjuustolat, jossa on maininta myös Juustosopista.

– Kirjan päälle voidaan pistää kolmesta neljään pientoimittajien juustoja. Täten kun juustot on syöty, niin kirja jää.

– Joulupöydässä kannattaa panostaa laatuun. Monelle yksikin juusto on jo riittävä. Totta kai on asiakkaita, joilla voi olla kymmenenkin juustoa tarjolla. Niitä sitten syödään pitkin päivää ja yölläkin. Juusto vain paranee, kun se on vuorokauden lämpimässä.