Juomia auringon ja tuulen voimalla

Juomia auringon ja tuulen voimalla

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka on innostunut kokeilemaan uutta. Aurinkovoimala tulee tuulivoiman rinnalle, jota tehdas on käyttänyt jo vuodesta 2001.

Juomia auringon ja tuulen voimalla

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan juomat valmistetaan vihreällä sähköllä. Tehtaan katolle asennettu aurinkovoimala on myös talouden kannalta hyvä investointi.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Suvi Elo

Ympäristöystävällinen ajattelu on mukana Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toiminnassa monella tavalla. Kun yritys muutti nykyisiin tiloihinsa vuonna 2001 ja sähkösopimusta tehtiin, toimitusjohtaja Rami Aarikka valitsi tuulivoiman. Päätös tehtiin sydämellä.

–  Jotenkin se vain tuntui hyvältä valinnalta, Aarikka toteaa.

Laitilan juomia on tehty tuulen voimalla pian 20 vuotta. Vuosien varrella päätös on tuottanut runsaasti ilmastohyötyjä: tuulivoiman ansiosta yhtiö on säästänyt yli 27 000 tonnin hiilidioksidipäästöt.

Kestävämpiä ratkaisuja

Vihreä sähkö tuli entistä vahvemmin kuvioihin, kun viime vuonna tehtaan katolle pystytettiin aurinkovoimala yhteistyössä paikallisen sähköyhtiön kanssa. Paneelit tuottavat sähköä yrityksen jäähdytystarpeisiin, parhaana kuukautena 17 prosenttia tarpeesta.

Yrityksen sähkö oli ennenkin tuotettu uusiutuvin menetelmin, mutta Aarikka haluaa kokeilla uutta. Aurinkovoima on myös järkevä investointi, joka maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

–  Energian säästö muuttuu myös rahan säästöksi. Aurinkovoimalaa voisi vielä laajentaakin, ja se on meillä harkinnassa, Aarikka kertoo.

Myös eurolavojen vaihto kierrätettäviin, korjattaviin, sertifioidusta puusta valmistettuihin chep-lavoihin tuntui aluksi hintavalta valinnalta, mutta käytännössä myös se on tuottanut yritykselle säästöjä.

Jo 2000-luvun alussa yritys siirsi suuren osan tuotteistaan uudelleentäytettävistä pulloista materiaalina kierrätettäviin tölkkeihin. Pullojen pesun jäätyä pois, on veden ja pesuaineen kulutus tuotantolitraa kohden vähentynyt selvästi.

Jätteet biokaasuksi

Juomien tuotannossa tarvittava höyry tuotetaan nyt propaanilla, joka on tarkoitus vaihtaa biokaasuun. Laitilassa on käynnissä biokaasulaitoshanke, jossa paikallisten elintarviketuottajien jätteestä tuotetaan biokaasua ja mahdollisesti myös hiilidioksidia, jota Wirvoitusjuomatehdas tarvitsee limonadin valmistukseen.

Biokaasulaitos on vasta suunnittelupöydällä, mutta hankkeen takana ovat sekä Laitilan kaupunki että moni paikkakunnan yritys. Toiveena on, että biokaasulaitos tuottaisi kaasua sekä yritysten että ulkopuolisten, esimerkiksi kaasuauton käyttäjien tarpeisiin.

Biokaasulaitos on eräs ratkaisu elintarviketeollisuudesta väistämättä syntyviin jätevirtoihin. Laitilassa panimotoiminta tuottaa vuosittain kaksi miljoonaa kiloa mallasjätettä eli mäskiä, joka tähänkin asti on kierrätetty, tosin vähän toisin.

Mäski lahjoitetaan nyt läheiselle lihakarjatilalle, jonka eläimet syövät sitä. Karjatilan tuotteita taas hyödynnetään panimoravintola Kukossa, joka palvelee kesäisin Wirvoitusjuomatehtaan pihalla.

Panimoravintola on aloittamassa toista kauttaan. Sen ruokalista painottuu paikallisiin ruoka-aineisiin.

Ravintolan vieressä laiduntaa kesälampaita. Ne ovat paikallisen 4H-kerhon omistuksessa, mutta tehdas huolehtii niistä taloudellisesti. Lampaat taas ovat huolehtineet tehtaan maisemista jo 15 vuotta.

–  Viemme lampaille välillä mäskiä, josta ne kovasti tykkäävät. Ne ovat varmasti Laitilan lihavimmat lampaat, Aarikka nauraa.