Jakamistaloudella elinvoimaa ja viihtyvyyttä asumiseen

Jakamistaloudella elinvoimaa ja viihtyvyyttä asumiseen

newspool

Asokotien toimitusjohtaja Jari Riskilä ja liiterikonseptin kehittäjä Harri Paloheimo CoReorientilta uskovat, että Asoliiteri edustaa tulevaisuuden asumisen palveluita parhaimmillaan.

Jakamistaloudella elinvoimaa ja viihtyvyyttä asumiseen

Tulevaisuuden asuminen hyödyntää kierrätys- ja jakamistalouden uusia innovaatioita. Pelkkien puheiden sijaan Asokodit on tarjonnut uudenlaisia asumisen palveluita jo viime keväästä lähtien.

Teksti Joonas Ranta  Kuva Joona Raevuori

Nykyteknologian tarjoamista mahdollisuuksista puhuttaessa liiteri ei ole välttämättä ensimmäinen mieleen tuleva asia. Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy, tuttavallisemmin Asokodit, on silti älyliiteeri-innovaatiostaan ylpeä.

Asoliiteriksi nimetyn palvelun kautta asukkaat saavat käyttöönsä muun muassa laadukkaita sähkötyövälineitä ja puhdistuslaitteita. Vuokrattavat tavarat varataan ja maksetaan netissä. Tavaran voi vuokrata tarvittaessa vain tunniksi. Lisäksi voi valita, maksaako yksittäisestä lainauksesta vai sitoutuuko liiterin kuukausikäyttöön.

–  Kuukausisopimusta suosittelemme erityisesti niille, jotka ovat muuttamassa, uudistamassa kotiaan tai vaikka tekemässä perusteellisempaa kevätsiivousta. Tällöin kaikki Asoliiteristä löytyvät laitteet ovat monipuolisesti hyödynnettävissä, kertoo liiterikonseptin isä Harri Paloheimo CoReorient Oy:stä.

Asoliiteri on käyttäjille maksullinen, mutta Asokodit tai Asuntosäätiö ei tee sillä voittoa, vaan tarkoituksena on olla mukana kehittämässä uudenlaista asumista. Liiterin toiminnan tarjoaa CoReorient. Yhteistyössä toteutetun palvelun kustannukset ovat hyvin maltilliset.

Tavaran nouto ja palautus hoituvat itselle sopivana ajankohtana, sillä liiteri palvelee vuoden jokaisena tuntina. Riittää, että tavaroita vuokraavalla on älypuhelin käytössään.

Vähemmän on enemmän

–  Uskomme, että vuokraamalla kulloiseenkin tarpeeseen tarvittavaa laitetta, rahaa kuluu vähemmän, säilytystilan tarve asunnoissa pienenee sekä asumisviihtyvyys lisääntyy, toteaa Asokotien toimitusjohtaja Jari Riskilä.

Asoliiterin kautta on vuokrattu tavaraa vohveliraudasta ompelukoneeseen ja höyrypesurista akkuporakoneeseen. Lisäksi liiteristä löytyy älylukko, jonka avulla Blox Car -palvelun kautta autoaan vuokraavat voivat toimittaa auton avaimet autoa vuokraaville.

Vuoden 2018 Isännöintiteko-palkinnon voittanut Asoliiteri on ollut käytössä Asokodin talojen asukkaiden keskuudessa. Nyt palvelu on saatavilla myös muille kaupunkilaisille. Tästä pitää huolen Helsingin Vuosaaren keskustassa sijaitsevan kulttuurikeskus Vuotalon viereen avattu, kaikkien käytettävissä oleva liiteri.

JOS MITÄÄN uutta ei kokeile ja kehitä, ei mitään uutta synny.

Liikkuminen osana asumista

Asokodit on osa Asuntosäätiö-konsernia, joka on Suomen neljänneksi suurin asuinhuoneistojen omistaja. Asuntoja sillä on 31 paikkakunnalla ja asukkaita noin 40 000.

Konserni tarjoaa Asokotien kautta kohtuuhintaista asumisoikeusasumista, jossa yhdistyvät omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet. Asuntosäätiö ei halua jättää kehitystyötään neljän seinän sisään, vaan huomioida asukkaiden elämän kokonaisvaltaisemmin.

Asoliiteri on vain yksi esimerkki Asokotien tulevaisuuteen suuntautuneesta visiosta sekä sen asukkaille tarjoamista palveluista.

Yksi oleellinen osa palveluita koskee ihmisten liikkumista. Asokodit on osana Asuntosäätiö-konsernia osallistuu Vantaan kaupungin vetämään Aviapolis Liikennelabra -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on muun muassa löytää uudenlaisia liikkumisen ratkaisuja ja näin vähentää oman henkilöauton tarvetta.

–  Henkilöautot eivät ole katoamassa kaupunkikuvasta, mutta se ei tarkoita, ettemmekö voisi kehittää entistä järkevämpiä ja kestävämpiä tapoja liikkua paikasta toiseen. Vaihtoehtoja auton omistamiselle löytyy jo nyt. Esimerkkeinä asiakaseduiksemme nostetut vertais- sekä yhteiskäyttöautot, Riskilä kertoo.

Viime vuonna Asokodit teki myös sopimuksen Liikennevirta Oy:n kanssa sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Hanke tukee merkittävästi asukkaiden mahdollisuuksia siirtyä sähköauton käyttäjäksi.

–  Jos mitään ei kokeile ja kehitä, ei myöskään synny mitään uutta. Asiat eivät ole valmiita, vaan tämä on meille osa jatkuvaa oppimisprosessia. Haluamme kehittää toimintaamme vastuullisesti ottaen huomioon maailman muuttumisen – ja olemalla omalla panoksellamme  mukana sitä muuttamassa, Riskilä painottaa.