Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen avaa valtavat markkinat 

Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen avaa valtavat markkinat 

newspool

Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen avaa valtavat markkinat

Teksti Janne Peljo  Kuva Nick Tulinen

LUIN hiihtolomalla Matti Alahuhdan kirjaa johtajuudesta, missä korostettiin megatrendien seuraamisen tärkeyttä. Tulevaisuuden ennakointi on avain menestyksen rakentamiselle, ja Sitra Suomen tulevaisuustalona kantaa kortensa kekoon tunnistamalla ja tulkitsemalla keskeisiä globaaleja megatrendejä.

MEGATRENDEISTÄ väestönkasvu ja kaupungistuminen muodostavat valtavaa kysyntää raaka-aineille ja luonnonvaroille. Maailman väkiluvun odotetaan kasvavan 7,5 miljardista noin 10 miljardiin vuoteen 2050 mennessä, ja valtaosa kasvusta kohdistuu kaupunkeihin. Yhdistettynä kehittyvien talouksien elintason nousuun tämä tarkoittaa mittavaa investointitarvetta ja nousevaa kuluttajakysyntää. Vastataksemme kasvavaan kysyntään, meidän on pystyttävä tehokkaampaan ja puhtaampaan tuotantoon, sillä jo nyt maailma taistelee ilmastonmuutoksen kourissa. Maapallon keskilämpötila on nousussa ja mittaushistorian lämpimimmistä vuosista 17 on ollut tällä vuosituhannella. Pahimpien vaikutusten välttämiseksi päästöt on saatava laskuun, ja nopeasti.

ILMASTONMUUTOKSEN ratkaisu on aikamme keskeinen haaste, mutta se luo myös valtavat markkinat. Markkinaennusteet älykkäiden ja vähäpäästöisten ratkaisujen osalta liikkuvat tuhansissa miljardeissa, kun puhutaan energiasta, energiatehokkuudesta, liikenteestä tai fossiilipohjaisten tuotteiden korvaamisesta.

ILMASTONMUUTOKSEN ratkaisu on aikamme keskinen haaste, mutta se luo myös valtavat markkinat.

NÄILLE markkinoille Suomella ja suomalaisilla yrityksillä on erinomaiset edellytykset astua. Niukkuudessa kasvaneena insinöörikansana Suomi on rakentanut teollisuutensa tehokkaiden prosessien varaan ja meidät tunnetaan ICT-sektorin edelläkävijöinä. Biotaloudessa olemme luontaisessa etulyöntiasemassa ja kiertotalouteen olemme heränneet ennen muita.

AINEKSET menestykseen ovat olemassa, mutta niitä tulisi hyödyntää entistä paremmin synnyttääksemme ratkaisuja globaaleille markkinoille. Meidän pitää nousta EU:n eturintamaan ajamaan päästökaupan tiukentamista niin, että sillä on oikeasti ohjausvaikutus. Kansallisesti meidän pitää asettaa kunnianhimoiset tavoitteet päästöjen vähentämiselle ja kiertotalouden edistämiselle. Kirittävä kotimarkkinaympäristö toimii ponnahduslautana maailman markkinoille, kunhan puitteet ovat kunnossa.

KIRJASSAAN Alahuhta kuvaa urheilutermein, että pallo pomppii sille, joka liikkuu eniten. Pelissä puhtaiden ratkaisujen maailmanmarkkinoista meidän pitää ravistella itsestämme vielä enemmän liikettä, jotta pallo pomppii meille. Siitä hyötyvät pitkällä tähtäimellä sekä me että koko maailma.

Kirjoittaja on Sitran ilmastoratkaisujen projektijohtaja