Ikääntyvän kunto nousuun uudella sovelluksella

Ikääntyvän kunto nousuun uudella sovelluksella

Kotikuntoiluun kannustavassa sovelluksessa lihaskuntoharjoitus kestää kerralla noin 30 minuuttia. Kaikki harjoitteet on videoitu ja kohdistettu vanhemmalle ikäryhmälle.

Ikääntyvän kunto nousuun uudella sovelluksella 

Moni ikääntyvä jättää kuntoilun sikseen, vaikka jo kotona tehdyistä harjoitteista olisi suuri terveyshyöty. Fustra-menetelmä tuo helpot harjoitteet kätevästi kotiin. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Juho Länsiharju

Kotimainen Fustra on harjoittelumuoto, joka kehittää liikkuvuutta sekä vahvistaa erityisesti kehon syviä, asentoa ylläpitäviä lihaksia. Tuloksena on ryhdikäs keho, joka kestää arjen aiheuttamaa yksipuoleista kuormitusta. Turvallisessa menetelmässä käytetään hyväksi luonnollisia liikeratoja, joten se sopii myös varttuneemmille. Fustra julkaisi tällä viikolla sovelluksen ikääntyville kotikäyttöön. 

– Monen ikäihmisen liikunta on tänä vuonna jäänyt tavallistakin vähäisemmäksi hallituksen rajoitettua vanhemman väestön mahdollisuutta poistua kotoaan. Tilanne pani meidät pohtimaan, miten saada ikääntyvä väestö liikkumaan ja miten tuoda tavallaan valmentaja kotiin, kertoo Fustra Internationalin koulutuspäällikkö Risto Turunen.

Pohdinnan tuloksena syntyi yhdessä suomalaisen Traineron kanssa uusi Fustra Seniori -sovellus. Se sisältää sekä videoina että sanallisesti kerrottuina harjoitteita, jotka parantavat lihaskuntoa, notkeutta ja tasapainoa. Lisäksi mukana on vinkkejä hyvään ravitsemukseen ja mielen pitämiseen virkeänä. Valmiita suunnitelmia on helppo noudattaa ja harjoitteet vaihtuvat säännöllisin väliajoin.

MONILLA LIIKUNTA on jäänyt tänä vuonna entistä vähäisemmäksi.

Mobiililaitteelle ladattava 

Sovelluksen ”valmentaja” on mukana päivässä, sillä kuvaruudulle tulee helppoja liikkuvuusliikkeitä jo aamun avauksiksi. Muita harjoituksia voi tehdä pari, kolme kertaa viikossa oman jaksamisen mukaan. Pienikin liikkuminen on aina terveysteko.

– Harjoitteet on tehty yhdessä UKK-instituutista eläkkeelle jääneen  erikoistutkijan, Marjo Rinteen, kanssa. Hänellä on pitkä kokemus liikuntaohjelmien kehittämisestä. Ideana on ylläpitää senioreiden kuntoa ja mahdollistaa omatoiminen arjessa jaksaminen, Turunen sanoo.

Kännykkään tai tablettiin ladattava sovellus asennetaan yksinkertaisia ohjeita seuraamalla. Sovellus muistuttaa harjoitteista, mutta ne voi suorittaa oman aikataulun mukaan. Harjoittelu ei vaadi lisävälineitä.

Jaksamisen tueksi

Kuntoa kohottava sovellus toimii myös sosiaalisen kanssakäymisen välineenä, sillä siinä on mukana chat-ominaisuus. 

Keskusteluissa voi vaihtaa vinkkejä ja kokemuksia tai kukaties ystävystyä paremminkin. Jos moni kysyy keskusteluissa jotakin samaa asiaa, ohjaajat voivat tulla langoille ja vastata koko ryhmälle.

– Kun kunto-ohjelma tulee suoraan kännykkään tai tabletille, harjoitukset on helppo muistaa ja ne tulee tehtyä. Tarkoitus onkin tehdä liikunnasta helppoa ja säännöllistä. Kaikki liikunta tukee iäkkään arjessa selviytymistä ja jaksamista, Turunen sanoo.

Fustra Seniori-sovellus on tilattavissa osoitteessa fustra.fi/kauppa