Ideoista innovaatioita

Ideoista innovaatioita

Älykello varoittaa rytmihäiriöstä – diagnoosi varmistuu omalla EKG-laitteella. Opastutka kertoo näkövammaiselle, jos hän on vaarassa lyödä päänsä. Biopankin talletukset hyödyttävät myös lastesi terveyttä. 

Teksti Riitta Eskola

LivingLab ohjaa tekniikan innovaatiot lääketieteellisen tutkimusprotokollan läpi ja auttaa yrityksiä testaamaan tuotteitaan aidossa toimintaympäristössä.

Muiden alojen ammattilaiset yllättyvät usein lääketieteellisen tutkimuksen tiukoista vaatimuksista, sanoo projektikoordinaattori, LL Kirsimarja Metsävainio Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

ICMT-talo Istekki Oy ylläpitää Pohjois-Savon ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien lääketieteellisestä tekniikkaa ja laitehuoltoa.

– Varmistamme laitteisiin ja potilasturvallisuuteen liittyvät palvelut, sanoo liiketoimintajohtaja Juha Palve.

Tulevaisuuden terveyttä

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan kauppa- ja terveystieteiden yhteistyönä, miten Suomen yhdeksän biopankin valtavaa potentiaalia voidaan hyödyntää kaupallisesti ja kansainvälisesti.

– Biopankit edistävät yksilöllistettyä terveydenhoitoa ja hoidon vaikuttavuutta, mutta synnyttävät mahdollisuuksia myös terveydenhuollon menojen vähentämiseen, sanoo biopankkitiedon kaupallistamista tutkiva professori Päivi Eriksson. Pankkien yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys on kuitenkin vielä löytämättä.

Verkostoista voimaa

Biopankkien Osuuskunta Suomi, Itä-Suomen yliopisto ja Medaffcon Oy tekevät lujasti työtä edistääkseen biopankkitiedon jalostamista. Tämä tieto luo pohjaa muun muassa yksilöllisten syöpähoitojen, uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen kehittämiselle.

Terveystietojen hyödyntämiseen tosielämässä on Medaffconin lääketieteellisen johtajan Jaana Ahlamaan mukaan huikeat mahdollisuudet.

– Suomella on vielä etumatkaa muihin maihin. Tätä etua pitäisi nyt hyödyntää.

Tunnista rytmihäiriöt

Ensihoitolääkäri Helena Jäntti on nähnyt työssään liian usein, kuinka tunnistamatonta eteisvärinää seuraa laaja aivohalvaus. Tutkimusryhmä kehitti palveluketjun, jossa älykello varoittaa rytmihäiriöstä ja kotikäyttöön tarkoitetulla EKG-laitteella voi ottaa tilanteesta diagnostisen EKG:n. Tällöin lääkärillä on käytössään diagnostiikkaan ja hoidon aloittamiseen tarvittava tieto jo potilaan hakeutuessa terveydenhuoltoon.

Meillä kaikilla on jatkuvasti vaarattomia lisälyöntejä ja muljahteluja, mutta joka vuosi Suomessa yli 5000 ihmisellä rytmihäiriöt johtavat hengenvaaralliseen aivotapahtumaan. Nyt meillä on keino puuttua asiaan, Helena Jäntti toteaa.

KYS:n ja Kuopion kaupungin LivingLabin kanssa Heart2Save jalostaa kotisairaanhoidon käyttöön tarkoitettua EKG-laitetta. Tuotekehitys oikeiden loppukäyttäjien kanssa palvelee tulevaisuudessa laitetta käyttävää asiakasta. Laite soveltuu niin kotihoidon asiakkaille kuin kenelle tahansa omasta terveydestään kiinnostuneelle ihmiselle.

Yhden sydänperäisen aivoinfarktin välittömiksi kustannuksiksi yhteiskunnalle on arvioitu noin 80 000 euroa. Heart2Save-tuotteella voidaan säästää paitsi yksittäisten ihmisten kärsimystä myös terveydenhuollon kustannuksia.

Opastutka suojelee 

Valkoinen keppi kertoo näkövammaiselle, mitä jalan alla tulee olemaan, mutta keppi ei estä häntä törmäämästä silmien korkeudella oleviin esteisiin. Radioaalloilla toimiva opastutka estää. Se on sykeanturin tavoin vyötärölle kiinnitettävä laite, joka värisee estettä lähestyessä. Maailmalla laitteesta hyötyisi jopa 300 miljoonaa näkövammaista ja Suomessakin arviolta 50 000.

Opastutka on kehitetty VTT:ssa. Laitteen käytettävyys ja turvallisuus on testattu KYS LivingLabissa.

KYS:ssa saimme vastuulääkärin ja Valviran edellyttämän eettisen toimikunnan hyväksymän tutkimussuunnitelman, sanoo erikoisasiantuntija Mikko Utriainen VTT:sta.

KuopioHealth
  •  Avoin innovaatioympäristö yritysten ja julkistoimijoiden välillä.
  • LivingLab testaukset yritysten kanssa alkuvaiheessa.
  • Teknologiat nopeasti todellisiin ympäristöihin, esimerkiksi sairaaloihin.
  • Testaa ja tutkii terveysteknologiaa, diagnostiikkaa, lääkekehitystä, bioinformatiikkaa, hoidon vaikuttavuutta, ravitsemustietoa.