Hyvässä teessä maistuu vastuu

Hyvässä teessä maistuu vastuu

Toimitusjohtaja Riku Nordqvist on perheyrittäjä toisessa polvessa. Valikoiduilla viljelmillä käydään vuosittain varmistamassa, että teetuotteiden vastuullisuusperiaatteet toteutuvat.

Hyvässä teessä maistuu vastuu

Nordqvistin teetalon tuotteisiin on pakattu yrityksen arvomaailma: laatu, vastuullisuus sekä eettisyys. Ensi vuoden alussa valtaosa yrityksen tuotteista on joko Reilun kaupan tai Rainforest Alliancen sertifioimaa.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Teemu Heikkilä

Suomalaiset ovat nauttineet Nordqvistin teelaatuja jo 40 vuoden ajan. Tarjonta on vuosien varrella kasvanut noin 200 tuotteen valikoimaksi mustaa, vihreää ja valkoista teetä sekä rooibosta ja yrttiteetä.

– Tuotekehitys ja innovatiivisuus ovat mahdollistaneet kasvumme ja nostaneet meidät kuluttajatutkimuksessa ykköseksi, kertoo toimitusjohtaja Riku Nordqvist.

Tuotekehitystiimi kuuntelee tarkalla korvalla keskusliikkeiden toiveita ja kuluttajien mieltymyksiä teelaatujen kehittelyssä. Uusia tuotteita tuodaan markkinoille puolen vuoden välein.

– Trendikkäitä tuotteita ovat Hot&Cold -teet ja yrttijuomat, joista saa joko perinteisen lämpimän juoman tai kylmään veteen pitkään hauduttamalla raikkaan janojuoman, vinkkaa markkinointipäällikkö Noora Aaltonen.

Kupeissa väikkyvä punainen Hot Rosé tuoksuu hibiskukselta, omenalta, ruusun terälehdiltä ja inkivääriltä. Erilaisista yrteistä, hedelmistä, marjoista ja kukkasista koostetut fantasiamaut ovatkin nyt kuluttajien suosiossa.

Lähtökohtana vastuullisuus

Yrityksen toimintaa ohjaa kestävän kehityksen periaate. Nordqvist varmistaa työolojen vastuullisuuden ja viljelymenetelmien ympäristöystävällisyyden Rainforest Alliancen ja Reilun kaupan arviointien avulla.

Suurin osa Nordqvistin teelaaduista viljellään subtrooppisilla alueilla kuten Intiassa, Sri Lankassa, Kiinassa ja Japanissa. Rooibos kasvaa vain Etelä-Afrikassa. Myös suomalaisia raaka-aineita pyritään hyödyntämään maustamisessa.

Yrityksellä on vuoteen 2025 ulottuva yhteiskuntavastuun strategia, jonka tavoitteena on saada 96 prosenttia käytetystä teestä ja rooiboksesta kolmannen osapuolen sertifioimaksi. Täyttä sataa ei saavuteta, sillä raaka-aineita tulee myös vähäriskisistä maista, kuten Japanista.

– Odotamme pääsevämme ensi vuoden alussa 90 prosenttiin, iloitsee vastuullisuusasiantuntija Yi Xu.

Elintarviketurvallisuudesta yrityksellä on todisteena FSSC 22000 -sertifikaatti.

Nordqvistin teetalo

  • Kotimainen perheyritys, jonka Sirpa Nordqvist perusti 1979. Toimii nykyään toisessa sukupolvessa.
  • Aloitti helsinkiläisenä vähittäiskauppana, mutta laajeni tuonti- ja tukkukaupaksi 1980-luvulla.
  • Tuo teelaatuja Aasiasta ja yhdistää niihin muita raaka-aineita. Työllistää noin 25 henkilöä.
  • Vientiä Iso-Britanniaan, Venäjälle, Etelä-Koreaan, Baltiaan ja Japaniin.

Raportti avaa haasteita

Nordqvist on tuottanut toiminnastaan yhteiskuntavastuullisuusraportin, joka avaa teen viljelyn ja tuotantoketjun haasteita. Suurimpia uhkia ovat ilmaston lämpenemisen aiheuttamat muutokset, joiden pelätään vähentävän satoja, heikentävän laatua ja nostavan hintoja.

Huolta kannetaan myös teen prosessointiin liittyvistä päästöistä ja energiankulutuksesta, joiden hillitsemiseksi tuotantomaihin tarvittaisiin laiteuudistuksia.

Suurimmat sosiaaliset haasteet liittyvät viljelymaiden ihmisoikeuksiin, työoloihin, tasa-arvoon, alipalkkaukseen, heikkoon terveydenhuoltoon ja asumisen puutteisiin. Näitä ongelmia Nordqvist pyrkii taklaamaan omilla sekä Rainforest Alliancen ja Reilun kaupan auditointijärjestelmillä.

– Käymme henkilökohtaisesti valikoiduilla viljelmillä vuosittain tarkastamassa, että ihmisoikeudet toteutuvat ja elintarviketurvallisuus on kunnossa. Samalla rakennamme keskusteluyhteyksiä tuottajiin saadaksemme tietoa hiilijalanjäljestä ja parantaaksemme sosiaalisen vastuun käytäntöjä, Nordqvist huomauttaa.

Kestävän kehityksen talo

Nordqvist siirsi viime vuonna tuotanto- ja toimitilansa Nurmijärven Ilvesvuoreen. Sinne saatiin noin 3000 neliön moderni tehdas, jonka sähköenergiasta sata prosenttia ja lämpöenergiasta 95 prosenttia on fossiilivapaata. Liiketunnistimin toimiva led-valaistus säästää osaltaan energiaa.

– Kestävä kehitys näkyy myös pakkausmateriaaleissa, joissa huomioidaan kierrätettävyys ja ympäristönäkökulma, Aaltonen kertoo.

Kuluttajien kierrättämistä on helpotettu kirjaamalla pakkauksiin selkeät kierrätysohjeet. Esimerkiksi Hot&Cold -sarjassa on käytetty biohajoavia teepusseja ja FSC-sertifioitua kartonkia. Yritys pyrkii pääsemään kokonaan eroon fossiilisesti tuotetusta muovista vaarantamatta elintarviketurvallisuutta.