Hyvän tahdon vaatteita

Hyvän tahdon vaatteita

MIAM Clothing -vaatebrändin perustaja Miia Mattila suunnittelee vaatteita, joissa on hyvä olla.

Hyvän tahdon vaatteita

Vastuullinen vaate on eettisesti tuotettu, kestää käytössä pitkään ja voi myös toimia väylänä hyvän tekemiseen.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Juho Länsiharju

Tämä on brändi, joka ei syki lompakolla vaan sydämellä, kuvailee Miia Mattila MIAM Clothing -vaatemerkkiään. 

– Tässä yhdistyvät kalifornialainen kauneus, skandinaavinen minimalismi ja käytännönläheisyys sekä oman matkani syvällisyys. Kaiken takana on oikea, aito oleminen ja auttamisen halu, ilman niitä lopputulos ei olisi tämä brändi.

Ennen kuin Mattila perusti MIAMin parisen vuotta sitten, hän ehti asua Yhdysvalloissa kaikkiaan 16 vuotta, muuttaa takaisin Suomeen ja perustaa perheen. Paluu kotimaahan aiheutti aluksi identiteettikriisin, joka sysäsi hänet henkiselle tielle etsimään omaa itseä. 

– Jenkeissä on hyvin helppoa mennä roolin sisään, mutta sisälläni kumpusi paluu aitoon olemiseen. Kun palasin Suomeen, aloin meditoida ja harrastaa Pranic Healingia. Mietin, mitä oikeasti haluan. Löysin voiman sisältäni, ja sitä voimaa käyttäen olen luonut kaiken elämässäni siitä eteenpäin.

– Olen aina rakastanut vaatteita, ja minulla oli vahva visio siitä, että haluan tehdä jotain omaa. Menin vuodeksi Helsinki Design Schooliin, josta sain kontakteja ja kannustusta, sitten perustin MIAMin saman tien.

Yhteisöllisyys osa brändiä

MIAMin lähtökohta on olla vastakohta pikamuodille. Mattila haluaa tuottaa vaatteita, jotka kestävät käyttöä ja joissa on hyvä olla. Materiaaleina käytetään 100-prosenttisia luonnonkuituja, kuten merinovillaa ja pellavaa. Vaatteet suunnitellaan ja kaavoitetaan Suomessa ja valmistetaan lähituotantona Virossa ja Latviassa. MIAM tarjoaa vaatteilleen myös räätälöinti- ja uudistuspalvelua. Yritykselle on myönnetty Design from Finland -merkki tunnustuksena ammattitaitoisesta ja käyttäjälähtöisestä suomalaisesta muotoilusta.

– Yhteiskunnallinen vastuu on minulle tärkeää. Haluan, että vaatteilla voidaan tehdä jotain hyvää. Olen perustamassa lainaamoa, johon ohjaan ajattomien mallistojen viimeiset kappaleet, sillä perinteisiä alennusmyyntejä ei MIAM-tuotemerkillä ole. 

Mattila kertoo, että lainaamon ajatuksena on auttaa naisia, jotka ovat avun tarpeessa vaatetuksen kanssa. 

– He voivat olla nuoria vastavalmistuneita, jotka tarvitsevat mentorointia lookinsa kanssa ensimmäisiin työhaastatteluihinsa. Tai he voivat olla haasteellisissa elämäntilanteissa olevia naisia, jotka aloittavat elämänsä uudelleen. Haluan tarjota vaihtoehdon ja mahdollisuuden lainata vaatteita.

Tärkeää Mattilalle on myös yhteisöllisyys, joka brändin ympärille on rakentumassa. 

– Asiakkaistani on syntymässä ihana yhteisö. He ovat naisia, joita yhdistää positiivinen ajattelu ja halu auttaa. He voivat vuosien saatossa lahjoittaa ostamansa vaatteen takaisin, joka lahjoitetaan lainaamoon. Näin he pääsevät osaksi hyväntekoa.

MIAM Clothing -brändi löytyy myös Pricetap-sovelluksesta, jonka tarkoituksena on tuoda asiakkaille etuja ja luoda kivijalkakauppaan kestävämpiä ulottuvuuksia.