Hyvä nukkumisergonomia takaa laadukkaan unen

Hyvä nukkumisergonomia takaa laadukkaan unen

Unibed on kehittänyt ainutlaatuisen sänkyjen etäesittelypalvelun, jonka avulla asiakas voi hankkia sängyn asiantuntijan avustuksella kotoaan käsin, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Anna-Kaija Pikkuaho.

Hyvä nukkumisergonomia takaa laadukkaan unen

Sängyssä vietetään liki kolmasosa elämästä. Ei siis ole merkityksetöntä millaisessa sängyssä nukkuu. Uni on merkittävä osa hyvinvointia ja siihen kannattaa satsata.

Teksti Unibed  Kuva Unibed

Tärkein ja oleellisin asia uutta sänkyä valittaessa on ottaa huomioon hyvä ja tukeva nukkumisergonomia.

– Autamme yksilöllisesti asiakkaitamme löytämään sopivan ratkaisun oikeaan ergonomiseen nukkumiseen. Hyvä vartalon tuki ja sopiva nukkumisasento voivat vaikuttaa ihmisen tukirankaperäisiin vaivoihin helpottavasti ja ennaltaehkäisevästi. Meille on tärkeää, että asiakkaamme ovat myös tyytyväisiä sänkynsä visuaaliseen ilmeeseen, Unibedin yrittäjä ja asiakaspalvelupäällikkö Anna-Kaija Pikkuaho toteaa.

Unibedin sängyt ovat suomalaista käsityötä ja ne valmistetaan korkealaatuisimmista materiaaleista. Sängyt räätälöidään yksilöllisesti asiakkaan mieltymysten mukaisesti ja ne valmistetaan Pohjois-Karjalassa, Joensuun sänkytehtaalla. Sänkymalliston on suunnitellut 30 vuotta alan kokemusta omaava sänkysuunnittelija Pauli Jämsén.

Digitaalinen etäesittely

Sängyn hankinta saatetaan mieltää usein vaikeaksi ja aikaa vieväksi asiaksi, eikä kaupoissa kiertelyä koeta houkuttelevaksi. Tästäkin johtuen monet nukkuvat vanhassa ja huonokuntoisessa sängyssä.

– Olemme kehittäneet myymälä- ja kotiesittelyn rinnalle alalla aivan uuden ja ainutlaatuisen etämyyntipalvelun. Uusi palvelumme mahdollistaa sängyn ostamisen kätevästi vaikkapa kotisohvalta käsin. Kevään ja kesän aikana tämä on ollut lähes välttämätöntä poikkeustilanteesta johtuen, Pikkuaho avaa.

Etämyyntipalvelun toiminnan perustana on, että asiakas pääsee asiantuntijan avustuksella valitsemaan etäesittelyn aikana sänkymallin eli runko-, jenkki- tai moottorisängyn sekä sängyn koon ja jousiston jäykkyyden. Näiden lisäksi myös verhoilukankaat ja puuosat, petauspatjan sekä tarvittaessa myös sängynpäädyn saa valita mieleisekseen. Kuluttajien ympäristötietoisuus heijastuu entistä enemmän materiaalivalintoihin, ja nykyisin moni päätyy hankkimaan sängyn kokonaan luonnonmukaisista materiaaleista valmistettuna.

– Rahoitus ja allekirjoitukset saadaan myös etänä vaivattomasti. Sänkyjen toimitus ja asennus tehdään avaimet käteen -palveluna kaikkialle Suomeen asiakkaan makuuhuoneeseen saakka, Pikkuaho kertoo.

kynaHarm

Unibedin uniasiantuntija, neurologian erikoislääkäri Veli Tuomivaara on hoitanut unihäiriöistä kärsiviä potilaita 20 vuotta.

Unella on hyvinvointia lisäävä vaikutus

LAADUKKAAN JA RIITTÄVÄN unen merkitys on terveyden kannalta keskeistä. Se on yhtä tärkeää kuin ravinto ja liikunta,  toteaa Unibedin uniasiantuntija, neurologian erikoislääkäri Veli Tuomivaara.

Unen aikana sekä varastoidaan energiaa että poistetaan valveen aikana aivoihin kerääntyneitä haitallisia aineenvaihduntatuotteita. Unen aikana tapahtuu myös muistiin ja oppimiseen liittyvää plastista hermosolujen muovautumista: valveilla syntyneet muistijäljet aktivoituvat ja lujittuvat unen aikana.

Unella on lisäksi keskeinen merkitys immunologisen tasapainon säätelyssä ja sen on todettu vaikuttavan sairauksien vastustuskykyyn.

Keskimääräinen yöunen pituus aikuisella vaihtelee 6–9 tunnin välillä. Hyvälaatuinen uni sisältää tietyn määrän eri univaiheita. Paras aika mennä nukkumaan on silloin, kun tunnet illalla itsesi raukeaksi. Tutkimusten mukaan hyvin nukutun yön jälkeen herätessä ihminen tuntee itsensä onnelliseksi.

– Unihäiriöistä seuraa päiväväsymystä ja siitä johtuvaa suorituskyvyn heikkenemistä. Unettomuuteen kuuluvat nukahtamisvaikeudet, unen katkokset ja liian varhaiset heräämiset. Pitkäkestoinen unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua.

Unihäiriöitä voidaan estää ja lievittää vaalimalla nukkumisympäristöä. Sänky pitäisi olla tukeva ja samalla mukava, sekä makuuhuoneen rauhallinen ja sopivan viileä.

– Hyvä unenlaatu on edellytys hyvälle elämänlaadulle. Hyvä vuode tukee tukirankaa ja lihaksistoa oikealla tavalla. Itse nukun Unibedin moottorisängyssä muotoutuvalla petauspatjalla ja herään virkeänä aamuisin töihin, Tuomivaara toteaa.