Huskysafari aidosti koirien ehdoilla

Huskysafari aidosti koirien ehdoilla

Koirien hyvinvointi on tärkeää Erä-Susi Oy:n Mervi Rantamäelle ja Jukka Keinäselle.

Huskysafari aidosti koirien ehdoilla

Perinteikäs safariyritys Erä-Susi on kokenut kolmessa vuodessa ison uudistuksen. Nyt toiminnan ytimessä on vetokoirien hyvinvointi, asiakaslähtöisyys ja avoimuus.

Teksti Elisa Salama  Kuva Keijo Lehtimäki

Koirien haukku kuuluu kauas. Erä-Susi sijaitsee Rukajärventiellä Rukan läheisyydessä ja järjestää elämyksellisiä valjakkoajeluja husky-koirilla. Tarhalla asustaa noin 150 työkoiraa, joiden luonto on vetää.

– On upeaa nähdä koira tekemässä sitä, mitä se rakastaa, kuvailee Erä-Susi Oy:n toinen omistaja Mervi Rantamäki valjakkosafarien viehätystä. Myös puhdas luonto on iso osa huskyajelun suosiota.

Erä-Susi on yli 20-vuotias yritys, mutta kolme vuotta sitten se sai vantaalaislähtöisestä Rantamäestä ja Jukka Keinäsestä uudet omistajat. Uusi aika vaati isoja muutoksia.

– Meille eläinten hyvinvointi on ykkösasia, joten konsultoimme heti aluksi eläinlääkäriä. Sittemmin olemme muun muassa uusineet maapohjat, häkit ja kopit sekä kunnostaneet turvalliset reitistöt, Rantamäki luettelee.

Kennelin tilat ovat kaikille avoinna ja koirat nauttivat asiakkaiden rapsutuksista.

– Meitä ajaa eteenpäin eläinrakkaus, tahtotila ja periksiantamaton luonne, Rantamäki jatkaa.

ON UPEAA nähdä koira tekemässä sitä, mitä se rakastaa.

Keskiössä koirien hyvinvointi

Husky on arktinen työkoira ja lajin huippuyksilöt kilpailevat satojen kilometrien valjakkomatkoilla. Luonteeltaan huskyt ovat energisiä, iloisia ja sopeutuvaisia.

– Mietimme koirakohtaisesti parhaat ratkaisut arjessa. Huomioimme esimerkiksi koirien väliset suhteet, iän ja kuntotason. Koira on meille yksilö, Rantamäki valottaa.

Ensi töikseen uudet yrittäjät kastroivat yli 80 tilalla ennestään ollutta uroskoiraa. Rantamäki ei allekirjoita uskomusta siitä, että kastrointi heikentää koiran vetoviettiä,vaan päinvastoin, se on helpottanut työntekoa, hän korostaa.

Jalostuksen järkeistämisellä oli selkeä tavoite: parantaa koirien elämänlaatua. Kastroitu uros voidaan tarhata myös tyttökaverin kanssa eikä hormonien hyrinä eskaloidu tappeluiksi. Näin vältetään myös vahinkopennut.

– Parasta huskyissa on niiden suoruus ja kyky toimia laumassa. Nämä ovat omanlaisiaan tyyppejä, joiden kanssa jokainen päivä on erilainen.

Satapäisen koiralauman päivittäinen hoito onnistuu yhdessä ammattitaitoisen henkilökunnan ja eläinhoitajaharjoittelijoiden kanssa.

Turvallisuus edellä

Valjakkoajelu avaa aivan omanlaisen ja uuden näkökulman Rukan tunturimaisemaan. Eri mittaisilla safareilla asiakas pääsee itse ohjastamaan valjakkoa kokeneiden oppaiden valvonnassa. Myös lapsille on oma, turvallinen minireitti ja rauhalliset vetokoirat. Ajelun aikana turvallisuuden tulee olla ykkösasia niin koirille kuin ihmisillekin.

– Huollamme reittejä ja välineitä aktiivisesti, mikä minimoi tapaturmia, Rantamäki kertoo.

Paikalta löytyy myös kotieläinpiha, jonka asukit kiehtovat sekä lapsia että aikuisia. Lumettomaan aikaan huskyjen kanssa pääsee kärryajelulle ja patikkaretkelle, jolloin luonto näyttäytyy jälleen uudesta kulmasta.

– Koira antaa myös kivaa vetoapua ylämäissä, vinkkaa Rantamäki.