Huoletonta asumista ilman valtavaa alkupääomaa

Huoletonta asumista ilman valtavaa alkupääomaa

Avain Asumisoikeus Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Elias Kiviranta kannustaa asumisoikeusasumiseen.

Huoletonta asumista ilman valtavaa alkupääomaa

Koronakriisin aiheuttama epävarmuus on kasvattanut asumisoikeusasuntojen kysyntää. Omistus- ja vuokra-asumisen välimalli sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Patrik Pesonen

Asumisoikeusjärjestelmä perustettiin laman aikana ja on synnyttänyt 30-vuotisen historiansa aikana Suomeen noin 50 000 asuntoa. Alalla toimii toistakymmentä asumisoikeusyhtiötä, joista kolmella on valtakunnallista tuotantoa.

Avain Asumisoikeus Oy on yhtiöistä kolmanneksi suurin. Yhtiön myynti- ja markkinointijohtaja Elias Kiviranta on havainnut, että asumisoikeuteen kohdistuu yhä ennakkoluuloja. Tavallinen väite on, ettei järjestelyssä ole mitään järkeä ja että se on kallista.

– Se on tarua. Asumisoikeuteen pääsee käsiksi pienellä pääomalla eikä tarvitse sitoutua kymmeniksi vuosiksi omistusasunnon isoihin lainanlyhennyksiin saatika remonteista aiheutuviin lisäkuluihin. Vapaarahoitteiseen vuokra-asumiseen verrattuna asumisoikeu
den käyttövastikkeet ovat pienempiä.

Asumisoikeudesta maksetaan enimmillään 15 prosenttia asunnon täydestä hinnasta. Esimerkiksi Tuusulan Hyrylästä pian valmistuvasta uudisrakennuksesta kolmion voi saada noin 30 000 eurolla. Asumisoikeussopimus käy pankkilainan vakuutena.

Asumistukeakin voi saada

Asumisoikeusasunnon asukas ei omista asuntoa, mutta saa siihen elinikäisen hallintaoikeuden. Asumiseen on myös mahdollista saada Kelan asumistukea.

Asuntoa voi remontoida mieleisekseen, mutta peruskorjauksista ja huoltotöistä vastaa yhtiö. Jos asunnosta luopuu, asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

– Pääoma on siis turvassa ja voi olla asumisuraa aloittelevalle merkittävä askel omistusasuntoon.

Asumisesta maksetaan käyttövastiketta. Sillä katetaan todellisia kuluja, joita aiheutuu kunnossapidosta ja remonteista. Kulut jakautuvat tasausjärjestelmän kautta koko yhtiölle. Laki ei salli voiton tavoittelua yleishyödylliselle toimijalle.

Avain Asumisoikeus on lisännyt tuotantoaan viime vuosina enenevän kysynnän seurauksena. Vuosittain yhtiö rakentaa noin 500 uutta asumisoikeusasuntoa, joita sillä on kaikkiaan noin 7500 ja niissä 14 000 asukasta. Lisäksi satoja asuntoja peruskorjataan uuden veroisiksi.

– Tällä hetkellä kysytyimpiä ovat vähän isommat asunnot eivätkä enää yksiöt. Asumiseen haetaan nyt väljyyttä, Kiviranta paljastaa.

TÄLLÄ HETKELLÄ asumiseen haetaan väljyyttä.

Miksi valita asumisoikeusasunto?

  • Asumisoikeusasunnosta maksettava kuukausittainen käyttövastike on asuinalueen yleistä vuokratasoa halvempi.
  • Jälleenmyyntiriskiä ei ole. Asumisoikeusmaksun saa takaisin korkojen kanssa, mikäli asunnosta haluaa myöhemmin muuttaa pois.
  • Saat asua asunnossa juuri niin kauan kuin haluat, ja hallita sitä omistusasunnon tapaan.
  • Asumisoikeusasunnon voi perustellusta syystä vuokrata eteenpäin, kuitenkin enintään kahdeksi vuodeksi.
  • www.avainasunnot.fi

Asunnon etsintään apua

Asumisoikeutta voivat hakea täysi-ikäiset kansalaiset, joilla ei ole samalta alueelta omistusasuntoa eikä varoja sellaisen hankkimiseen. Tuloilla ei ole vaikutusta asunnon saantiin. Yli 55-vuotiaisiin ei sovelleta myöskään varallisuusrajoja.

Hakuprosessissa ovat mukana kunnat, jotka myöntävät hakijalle asumisoikeuden järjestysnumeron ja tarkistavat asukashyväksyntää varten kelpoisuusvaatimukset. Yhtiö varaa asunnon pienimmälle järjestysnumerolle.

– Koska prosessissa on omat mutkansa, neuvoja kannattaa kysyä joko kunnasta tai suoraan asuntoja tarjoavilta yhtiöiltä. Myyntikoordinaattorimme opastavat mielellään hakijoita löytämään sopivia ja vapaina olevia kohteita, sanoo Avain Asumisoikeuden viestintäpäällikkö Anu Kalenius.

Tietoja valmistuvista ja vapautuvista asunnoista voi seurata Oikotieltä tai Etuovi.com-sivustolta. Jonotilanteet vaihtelevat alueittain, eikä asuntoa saa välttämättä heti varsinkaan suosituista kohteista.

Asumisoikeusasunto sopii moniin elämäntilanteisiin

Elämässä tapahtuvat äkkinäiset muutokset ovat usein taustalla, kun asumisoikeus alkaa tuntua järkevältä ratkaisulta. Avioerot, lomautukset, puolison kuolema, sairaudet ja muutot sekä eläketulon vähäisyys saavat etsimään asumismuotoa, johon rahat riittävät.

– Asumisoikeus sopii myös niille, joilla ei ole isoja säästöjä tai vakuuksia. Ensiasunnon ostajat ja opiskelijat ovat meillä iso kohderyhmä, Kalenius toteaa.

Aso-asukkaat pääsevät vaikuttamaan vuosittain järjestettävien kokousten, kyselyiden ja asukastoimikuntien välityksellä talonsa asioihin. Isot remonttitoiveet viedään yhtiölle, mutta pienen vuotuisen summan toimikunnat saavat viihtyvyyttä lisääviin hankintoihin.

– Avain Asumisoikeuden asukkaat ovat osoittautuneet huomattavan tyytyväiseksi joukoksi. Heistä valtaosa olisi valmis suosittelemaan Avain-asumista ystävilleen, Kiviranta myhäilee.