Huippusuoritus vaatii maailmanluokan välineet

Huippusuoritus vaatii maailmanluokan välineet

Jimm’s PC-Store toimittaa ammattilais-e-urheilujoukkue ENCElle laadukkaat välineet pelaamiseen, jotta pelisuoritus ei jää ainakaan niistä kiinni.

Huippusuoritus vaatii maailmanluokan välineet

Tehokkaat tietokoneet ja hyvän ergonomian mahdollistavat pelituolit ovat kilpapelaamisessa ratkaisevassa roolissa.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Tapio Auvinen

E-urheilu on kilpapelaamista, jossa tietokoneilla tai konsoleilla pelaavat yksilöt tai joukkueet mittelevät keskenään paremmuudesta. 2000-luvulla e-urheilu on kasvanut marginaalista valtamedian ilmiöksi, ja suosio nousee edelleen. Tämä näkyy niin mediassa kuin harrastajamäärissäkin; Suomessa on tällä hetkellä arviolta 400 000 e-urheilun harrastajaa. Ammattilaispelaajia maassamme on muutamia kymmeniä, maailmanlaajuisesti joitakin satoja.

Suomen kansainvälisesti menestynein e-urheilu seura on ENCE, jolla on tallissaan useita lajin maailmanmestareita. ENCEssä pelaa yhteensä 16 ammattipelaajaa viidessä eri pelissä. Joukkueiden kanssa toimii useita valmentajia, ja taustalla työskentelee 10 henkilön tiimi pyörittämässä organisaation liiketoimintaa.

– Pähkinänkuoressahan tämä on mediatalomaista toimintaa. Tuotamme todella paljon videosisältöä, suoratoistolähetystä ja Youtube-videoita ja luomme pelaajista henkilöbrändejä. Tehtävämme on tuottaa seuraajille ja faneille erilaisia tunteita ja visualisoida niitä, kertoo ENCEn markkinointijohtaja Joona Leppänen.

Suorituskykyä vaaditaan

Leppänen kertoo, että kilpapelaaminen on ominaispiirteiltään henkistä vahvuutta mittaava laji.

– Psykologisesti pelaajan on oltava todella vahva, myös matemaattinen lahjakkuus on äärimmäisen tärkeää. Pelissä pitää pystyä reagoimaan nopeasti erilaisiin muuttuviin asioihin. Lisäksi silmä–käsi-koordinaatio ja reaktiokyky ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Kilpapelaaminen saatetaan mieltää ainoastaan pelaamiseksi, mutta se käsittää myös paljon teoriaa, ja esimerkiksi pelaajan peruskunnosta sekä ruokavaliosta huolehtimista. Kaikki ENCEn pelaajat ovat täysammattilaisia, ja heillä on tukenaan vahva taustaorganisaatio, johon kuuluu muun muassa fysioterapeutti ja urheilupsykologi.

Olennainen osa e-urheilua ovat käyttäjilleen räätälöidyt, suorituskykyiset ja toimivat välineet, kuten tietokoneet, hiiret ja kuulokkeet. ENCEn laitetoimituksista vastaa Jimm’s PC Store, jonka kanssa yhteistyö on jatkunut seuran alkumetreiltä asti.

– Kilpailutoimintamme perustuu tasan tarkkaan välineisiin, ilman välineitä ei ole mitään. Tietokoneen komponenttien ja asetusten on oltava pelaamiseen optimoituja siten, että peli pyörii mahdollisimman suurella ruudunpäivitysnopeudella ilman tökkimistä tai muuta, mikä vaikeuttaisi suoritusta.

Leppänen kertoo, että Jimm’s on mahdollistaja ENCEn tarinassa.

– Heillä on huimat määrät asiantuntemusta ja pitkä historia komponenteista ja koneiden kasaamisesta. Heillä on myös kyky reagoida asioihin todella nopeasti, se on äärimmäisen tärkeää.

E-URHEILU ON kasvanut marginaalista valtamedian ilmiöksi.

Parempaa ergonomiaa

Toimivat ja käyttäjilleen sopivat välineet paitsi takaavat pelin sujuvuuden myös auttavat ehkäisemään rasitusvammoja, joita e-urheilijoilla ilmenee erityisesti niska-hartia-alueella, ranteissa ja alaselässä. Erittäin tärkeä on hyvä pelituoli, jossa on riittävästi säätömahdollisuuksia. ENCEllä on käytössään Jimm’sin toimittamat huippuluokan noblechairs-pelituolit, joiden laajojen säätöasetusten ansiosta kukin pelaaja löytää itselleen sopivan istuma-asennon.

– Pelaajat ajattelevat usein, että suoritus on tärkein, eivätkä ehkä ota huomioon omaa hyvinvointiaan pitkällä tähtäimellä. Silloin on tärkeää olla tuoli, joka tekee sen puolestasi ja jossa on hyvä ergonomia. Kun peli- ja turnausmäärät ovat suuria, kasvaa rasitus ja sitä kautta loukkaantumisvaarakin, Leppänen muistuttaa.

ENCEn porukka on ollut mukana vaikuttamassa käyttämiensä tuolien säätöihin ja muihin ominaisuuksiin. Yhdessä Jimm’sin asiantuntijoiden kanssa on löydetty malli, joka sopii parhaalla mahdollisella tavalla koko joukkueen käyttöön.

– Noblechairs-tuolien säädöt ovat todella hyvät suhteessa moneen muuhun. Tuolit myös kestävät kovassa käytössä ja pysyvät hyvän näköisinä pitkään. Pelituoleja on markkinoilla a:sta ö:hön, ja tuolin voi ostaa jo reilulla satasella. Halvalla ei kuitenkaan saa koskaan hyvää, se vain on fakta.