Hotelli luonnon kätköissä

Hotelli luonnon kätköissä

Keskellä kuhmolaista luontoa sijaitseva Hotelli Kalevala on vaikuttava ja ainutlaatuinen rakennus.

Hotelli luonnon kätköissä

“Miten keskellä korpea voi olla jotain tällaista”, hämmästyy moni asiakas saapuessaan luonnon helmassa sijaitsevaan Hotelli Kalevalaan.

Teksti Hotelli Kalevala  Kuva Hotelli Kalevala ja Leander Mundus

Keskellä puhdasta luontoa, Lammasjärven rannalla nousee kotkan muotoon rakennettu hotelli, joka on ainutlaatuinen koko maailmassa, ja näin ollen Museovirasto on julistanut hotellin suojelluksi rakennukseksi.

Hotellin sisään tullaan pyrstön kautta. Linnun rinnan puolella ovat ravintolatilat, lasiterassi ja ulkoterassi –  kaikista näistä on upea näköala järven yli. Kotkan uljas pää kohoaa ylimmän kerroksen yllä.

Lähiruokaa ja perinnehoitoja

Kuhmo on oikea paikka Hotelli Kalevalalle. Kansalliseepoksen luoja Elias Lönnrot keräsi runoja näissä maisemissa 1800-luvun alkupuolella. Kalevalan luomisesta kului 150 vuotta, ja Suomessa heräsi ajatus Kalevalakylän rakentamisesta. Sen paikaksi valittiin Kuhmo. Valtio lupasi rahoittaa hanketta, jos kylän lähelle nousisi myös majoitustiloja. Siispä Kuhmon kaupunki rakensi Hotelli Kalevalan. Kalevalakylän toiminta on tällä hetkellä jäissä, mutta nykyään yksityisen hotellin suosio on jatkunut vuodesta toiseen.

Hotelli Kalevalan väelle laadukas lähiruoka on lähellä sydäntä.Raaka-aineet pyritään ostamaan paikallisilta tuottajilta. Kalaa nousee viereisestä järvestä. Hyvinvointipalveluissa näkyy paikallisuus, kuten kalevalainen jäsenkorjaus sekä turpeeseen ja luonnonyrtteihin pohjautuvat hoidot.

Wellness-osastolla voi yhdistää saunan ja suomalaisen puhtaan luonnontuotteen, hoitoturpeen.

Wellness-loma Kuhmossa

  • Hotelli Kalevala tarjoaa mahdollisuuksia ottaa ilon irti myös pimeästä  vuodenajasta.
  • Wellness-osaston saunan yhteydessä voi nauttia porealtaista tai turve- ja infrapunasaunan terveysvaikutuksista.
  • Talven aktiviteetit vievät moottorikelkka- tai huskysafareille ja omatoimisesti myös lumikenkäilemään tai hiihtämään.
  • Ravintola Kanteletar tarjoaa puitteet viihtyisälle illanvietolle.

Neljän vuodenajan Kuhmo

Kuhmossa voi edelleen kokea kaikki neljä vuodenaikaa. Talvi on luminen. Murtomaahiihto on Kuhmon valtti. Täältä löytyvät ladut sekä aloittelijoille että osaaville hiihtäjille. Itä-Suomen moottorikelkkareitit kulkevat Kuhmon läpi.

Joulua vietetään hotellissa perinteiseen suomalaiseen tapaan. Pöytä notkuu jouluherkkuja. Iltapäivällä odotetaan pukin saapumista ja lämmitetään saunat. Pulahdus ulko- ja sisäporealtaaseen kruunaa saunahetken.

Talvella järjestetään suositut ”vain aikuisille” -viikot. Ensi talvena viikot kestävät tammikuusta maaliskuuhun.

Kevät on korvasienien ja heräävän luonnon aikaa. Karhut alkavat liikkua pentuineen. Kuhmo on tunnettu monipuolisten luontoaktiviteettien lisäksi siitä, että se on tunnettu karhunkatselukohde.

Uinti, veneily, kalastus, SUP-lautailu, pyöräily ja retkeily kuuluvat Kuhmon kesään. Hotellia kiertää SM-tasoinen frisbeegolf-rata.

Syksy tuo tullessaan marjat ja sienet. On aika viettää Kuhmon Venetsialaisia ja sen jälkeen hotellin perinteistä Oktoberfestiä. Revontulia näkyy jo elokuun pimenevissä öissä, ja niistä kiinnostuneet voivat osallistua Revontulimetsästäjän kuvauskurssille. Kirkkaalla säällä kurssilla kuvataan tähtiä, ja taivaan ollessa pilvinen opetellaan luovia pimeäkuvaustekniikoita.

Hotellin vierestä löytyvät Talvisotamuseo ja Petola-luontokeskus. Kuhmon keskustassa on tutustumisen arvoinen Kalevalan keskus Juminkeko ja Kuhmon kulttuurin keskus Kuhmo-talo

Myös koirat ovat erittäin tervetulleita hotelliin nauttimaan erämaan rauhasta yhdessä omistajiensa kanssa.

Koronasta selvitään

Koronakriisi tuntui ensin vievän jalat alta myös Hotelli Kalevalalta, mutta onneksi siitä löytyi lopulta myös uusia mahdollisuuksia.

Vihdoin on aikaa kehittää ainutlaatuista hotellia yhdessä henkilökunnan ja kuhmolaisten yrittäjien kanssa. Luvassa on luontomatkailupaketteja, jotka sopivat kainuulaiseen erämaaympäristöön. Kalevalan antia kehitellään matkailijoille: luvassa on esimerkiksi vakkajuhlat, eli olutjuhlat ryhmille. Vakkajuhlissa noudatetaan kalevalaista perinnettä elämyksellisesti.