Harkittu valaistus tuo tunnelmaa sisustukseen

Harkittu valaistus tuo tunnelmaa sisustukseen

Keittiöön työskentelyvaloa antaa LED-paneelivalo katossa. Tyylikästä tunnelmaa tuo Harjun pelkistetyn kaunis DROP-ripustusvalaisin.

Harkittu valaistus tuo tunnelmaa sisustukseen

Asiantuntija neuvoo kuluttajia katsomaan wattien sijasta luumeneita ja tutustumaan LED-valaistukseen.

Teksti Taneli Tuokko  Kuva Eino Ansio

Valaistuksessa tulee huomioida monia asioita aina käytännöllisyydestä viihtyvyyden kautta energiansäästöön. Sisustuksen kannalta merkittävässä osassa on tietenkin valaisimen ulkonäkö, muttei sovi unohtaa myöskään itse valaisun tuomaa uniikkia tunnelmaa.

– Estetiikka on tärkeää tiloissa, joissa oleskellaan. Valomäärällä ja värilämpötilalla saa luotua erilaisia tunnelmia, Kauppahuone Harju Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Harju kertoo.

– Ennen oli pelkästään hehkulamppu ja sen tuoma vakio värilämpötila. Halogeenit toivat suunnattavuuden, mutta LED on vienyt senkin ihan uudelle tasolle. Monilla kuluttajilla ei välttämättä ole tiedossa, mihin kaikkeen nykyään pystytään, Kauppahuone Harjun tuotepäällikkö Tuomas Alho lisää.

Värilämpötilat, valomäärät, watit, energiankulutus ja vastaavat menevät helposti sekaisin tavalliselta kuluttajalta. Aloitetaan aivan perusteista ja yleisimmästä mokasta, jonka tavallinen tallaaja tekee.

LIIAN USEIN ostetaan wattia, kun pitäisi ostaa luumenia.

Watit, kelvinit ja luumenit?

Yleisin virhe, joka valaistuksen suhteen suomalaiskodeissa tehdään, liittyy liikaan wattien tuijottamiseen. W eli watti kertoo pelkästään lampun ottotehon eli kansankielisimmin sähkönkulutuksen.

Luumenit ovat taas valovirran yksikkö, jota käytetään valon määrän määrittelemiseen.

– Liian usein ostetaan wattia ja ajatellaan sen tarkoittavan valotehoa, kun oikeasti pitäisi ostaa luumenia. Tällöin ostetaan sähkönkulutukseltaan jopa liiankin tehokkaita valaisimia, Alho kertoo.

Kolmas valaistusyksikkö on kelvin, joka kertoo valon värin. Mitä korkeampi Kelvin-arvo, sitä kylmempi ja sinisempi valon sävy on. Matalammilla arvoilla puolestaan päästään lämpimiin ja sävyihin.

Lämmin valkoinen valo saadaan noin 2700-3000 kelvinillä, mikä on suomalaisissa talouksissa yleisin. Perinteisen hehkulampun värilämpö on noin 2700 kelviniä, joten ihmiset ovat jo tottuneet siihen.

– Esimerkiksi Kiinassa ja Arabian maissa ihmiset haluavat 6500 kelvinin valaisimia, joka on suunnilleen sama kuin Suomessa päivänvalo. Se on sinistä valoa, josta tulee vähän viileämpi tunne. Kotosuomessa taas halutaan lämpöisempiä värilämpöjä, koska ilmasto on viileämpää, Harju kertoo.

– Värilämpötiloissa on mukana vähän ihmisen psykologiaa, Alho hymyilee vieressä.

Viihtyisä baaritunnelma syntyy himmennettävällä led-nauhalla ja PRIMUS-kattovalaisimella. Kylpyhuonetta valaisevat kauniit alasvalot.

Hehkulampuista ledeihin

Harju törmäsi ensimmäistä kertaa LED-teknologiaan hieman yli kymmenen vuotta sitten. Siihen aikaan LED-teknologia oli vielä lapsenkengissä: hintataso oli korkea, paino valtava ja valaisuteho varsin heikko.

Vuosien saatossa LED-teknologia on kuitenkin ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Nykyisin perinteisiä hehkulamppuja ei saa tuoda edes maahan, koska niiden energiankulutus on paljon korkeampi verrattuna moderneihin LED-lamppuihin.

– Karkeasti sanottuna hehkulamput ovat mekaniikkaa ja LED elektroniikkaa, Alho selventää.

Lisäksi LED-lamput ovat pitkäikäisempiä ja energiatehokkaampia, eivätkä myöskään lämpene päällä ollessaan niin paljon kuin esimerkiksi halogeeni- tai energiasäästölamput.

– Kehittynyt LED-teknologia on tuonut mukanaan hirvittävän määrän mahdollisuuksia esimerkiksi tunnelmavalaistukseen. Nyt jopa yksittäisellä valaisimella voi vaihtaa värilämpötilaa vain nappia painamalla, Alho kertoo.

Nimi takaa laadun

Valaisimien sähköturvallisuus on Suomessa enää harvoin huolenaihe tavalliselle kuluttajalle. Markkinavalvonta on yksi koko maapallon tarkimmista, mikäli vain ostaa tunnetulta ja luotettavalta suomalaiselta maahantuojalta.

Kauppahuone Harju testauttaa jokaisen tuotteensa ennen kuin se viedään markkinoille myyntiin tavallisille kuluttajille.

– Laitan oman sukunimeni meidän jokaiseen pakkaukseen. Se on laatutakuu, Harju kiteyttää.

Viihtyvyyttä valaistuksella

  • Hyvin suunniteltu valaistus parantaa kodin viihtyvyyttä. Se kannattaa usein suunnitella yhdessä muun sisutuksen kanssa.
  • Koko tilaa ei tarvitse valaista ylhäältä alas. Eri valaisimia käyttämällä voi saavuttaa ilmeikkäämmän lopputuloksen.
  • Valaistusta ei kannata ylimitoittaa. Hämäräksi jäävät nurkat luovat tunnelmaa ja kodikkuutta.