Etelä-Savo kutsuu viihtymään

Etelä-Savo kutsuu viihtymään

Etelä-Savon vapaa-ajan asumista kehittävä projektipäällikkö Tuula Pihkala kertoo mökkeilijöiden olevan tärkeä osa yhteisöjä.

Etelä-Savo kutsuu viihtymään

Etelä-Savossa paiskitaan aktiivisesti töitä sen eteen, että mökkeilyllä olisi maakunnassa kirkas tulevaisuus.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Anna-Katri Hänninen

Etelä-Savo on maakuntana melko pieni, mutta mökkiseutuna yksi Suomen suurimpia. Maakunnassa on lähes 50 000 vapaa-ajan asuntoa ja jopa seitsemän miljoonaa yöpymistä vuodessa. Kun mökkeilijät saapuvat vapaa-ajan asunnoilleen Etelä-Savoon, maakunnan väkimäärä kasvaa voimakkaasti.

– Jokapäiväinen elämä täällä olisi ihan erilaista ilman vapaa-ajan asukkaita. Kausiväestön myötä väkimäärä jopa kaksinkertaistuu verrattuna vuodenvaihteen tilastoväkilukuun, sanoo Etelä-Savossa vapaa-ajan asumista kehittävä projektipäällikkö Tuula Pihkala.

Runsaassa mökkeilijöiden määrässä on potentiaalia, sillä he tuovat maakuntaan tarpeellisia tulovirtoja, mutta Pihkalan mukaan vielä tärkeämpää on heidän alueelle tuomansa henkinen pääoma.

– Kun Etelä-Savoon tullaan viettämään aikaa ja asumaan osa-aikaisesti, mukana tulee myös sosiaaliset resurssit ja osaaminen. Moni haluaa olla osa mökkiseutunsa elämää ja antaa siihen panoksensa jollain tapaa. Se on iso rikkaus.

Koska vapaa-ajan asuminen on Etelä-Savolle iso asia ja merkittävä voimavara, siihen myös panostetaan maakunnassa vahvasti.

Palvelut kaikkien saataville

Etelä-Savossa vapaa-ajan asukkaat eivät ole vain kävijöitä, vaan tärkeä osa paikallisia yhteisöjä. Käytännössä se näkyy niin, että alueen kunnissa suunnitellaan palveluita sillä periaatteella, että ne ovat kaikkien saatavilla – niin paikallisten kuin vapaa-ajan asukkaiden.

– Vapaa-ajan asukkaita arvostetaan maakunnan osa-aikaisina asukkaina. Esimerkiksi montaa kyläkauppa ei olisi ilman mökkiläisiä.

Etelä-Savossa on tehty pitkään kehitystyötä paremman vapaa-ajan asumisen tulevaisuuden eteen. Nyt meneillään on maakunnallinen kehittämis- ja tutkimushanke, joka on työnimeltään Laiturilla-hanke.

– Etelä-Savo erottuu muista mökkiseuduista siinä, että täällä halutaan varmistaa vapaa-ajan asumisen tulevaisuutta. Kehitystyöhön kuuluu vapaa-ajan asumisen tutkimus, tiedon lisääminen, kestävän mökkeilyn edistäminen sekä yhteistyöverkostojen rakentaminen.

Esimerkiksi sähköyhtiön kanssa tehdään yhteistyötä tietoliikenneyhteyksien kohentamiseksi, jotta etätyömahdollisuudet paranisivat. Hankkeessa kehitetään myös keinoja, joilla voidaan helpottaa vapaa-ajan asumisen palvelujen saavutettavuutta, ja lisätään tietoisuutta kestävästä mökkeilystä.

Sovellus on mökkeilijän apuri

Vapaa-ajan asumiselle on luotu Etelä-Savossa oma brändi. Mökkilaiturilla-sovelluksesta mökkeilyyn liittyvä tieto ja palvelut löytyvät helposti. Sovelluksen kautta voi laittaa myös palautetta vapaa-ajan asumisen kehitystyötä tekeville. Laiturilla-brändin muissa viestintäkanavissa voi seurata vapaa-ajan asumiseen liittyviä teemoja, ajankohtaisia asioita ja menovinkkejä.

– Laiturilla.fi-sivustolla on tietoa ja vinkkejä vapaa-ajan asumiseen liittyen. Myös Facebookin ja Instagramin Laiturilla-tilejä on hyvä seurata aktiivisesti, Pihkala vinkkaa.