Ergonomia kuuluu myös etätyöhön

Ergonomia kuuluu myös etätyöhön

Avainasiakaspäällikkö, toimintaterapeutti Hanna Ojutkangas ja toimitusjohtaja Lucas Lönnqvist ErgoFinland Oy:stä muistuttavat ergonomian tärkeydestä kotitoimistossa.

Ergonomia kuuluu myös etätyöhön 

Kotitoimistojen usein puutteellinen ergonomia saattaa aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinongelmia. Ergo-Finland Oy on jo vuosia kehittänyt tuotteita etätyön lisääntymistä silmällä pitäen.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Juha Arvid Helminen

Monesti töitä saatetaan kotona tehdä keittiön pöydän ääressä eikä työtuolikaan ole optimaalisin. Työasentoa ei pysty vaihtelemaan, minkä takia olisi tärkeää saada lisättyä aktiivisuutta etätöissä, toteaa ErgoFinland Oy:n avainasiakaspäällikkö, toimintaterapeutti Hanna Ojutkangas. 

– Olisi hyvä rakentaa itselle sellainen työpiste, jossa pystyy työskentelemään sekä seisten että istuen, jatkaa yrityksen toimitusjohtaja Lucas Lönnqvist.

ErgoFinland Oy on suomalainen perheyhtiö, jolla on kokemusta ergonomian parissa työskentelystä jo noin 40 vuoden ajalta. Yrityksen tuotteet mahdollistavat hyvän työskentelyasennon, lisäävät liikettä ja parantavat työ- ja toimintakykyä. Tuotteiden kehitystyössä on mukana terveysalan ammattilaisia, kuten työfysioterapeutteja, ja niiden suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös ulkonäköön – terveysdesign on tärkeä osa yrityksen strategiaa. 

– Olemme tehneet vuoden alusta yhteistyötä Ivana Helsingin kanssa, ja markkinoille on tulossa tuotteitamme Paola Suhosen suunnittelemalla kuosilla, Ojutkangas kertoo. 

Lisää liikettä työpäivään

Kotiin ei aina ole mahdollista rakentaa erillistä työpistettä. ErgoFinlandin tarjoama ratkaisu on pienet ja kevyet apuvälineet, kuten seisomatyön mahdollistavat GetUpDesk-työtasot. Tavallisen pöydän päälle asetettavat tasot saa säädettyä sopivalle korkeudelle niin seisomatyötä tehtäessä kuin esimerkiksi aktiivituolia käytettäessä. Tärkeää on huomioida myös alusta, jolla seistään.

– Esimerkiksi parkettilattia on melko kova. Meillä on erilaisia ratkaisuja: on pehmeitä mattoja ja aktivointilauta Gymba, Lönnqvist kertoo.

Gymba-aktivointilaudalla seisominen pitää käyttäjänsä liikkeessä ja auttaa paremman seisomaryhdin saavuttamisessa. Tuotteita voi hyödyntää myös muissa arjen toiminnoissa. 

– Gymbaa voidaan verrata lihasaktiivisuuden suhteen kävelyyn. Monet tutkimukset osoittavat, että työpäivään pitäisi saada sisällytettyä liikettä, Ojutkangas toteaa.

Työn rytmittämisen avuksi sopii Seat Guard -mikrotauottaja. Se on tekninen älylaite, joka on esiohjelmoitu muistuttamaan värinällä käyttäjäänsä taukojen pitämisestä 30 minuutin välein. Tuote on suomalainen innovaatio ja valmistettu Suomessa. Kotimaisuus on ErgoFinlandille tärkeä arvo.

– Aina, kun kehitämme uutta tuotetta, mietimme aina ensin, onko se mahdollista valmistaa Suomessa, Lönnqvist sanoo.

Seat Guard on hiljattain lanseerattu myös Skandinavian markkinoille. Koronapandemian myötä lisääntyneen etätyön ansiosta ErgoFinlandin vienti on hyvässä kasvussa. 

– Maailmalla ei ehkä ollut näin valmista konseptia etätyövälineiden suhteen, toteaa Lönnqvist.

Suomessa ErgoFinlandin tuotteita saa ostaa jälleenmyyjiltä kautta maan sekä useista verkkokaupoista. Tuotteiden valintaan saa käyttöopastusta ottamalla yhteyttä ErgoFinlandiin. Myös testaaminen onnistuu yrityksen tiloissa Helsingissä, ja monia tuotteita on mahdollista saada myös koekäyttöön. 

– Meiltä saa kysyä, autamme mielellämme! Asiakkaalle löydetään aina hyvä ratkaisu, Lönnqvist lupaa.