Energiatehokkaat ikkunat ovat arjen kestävää kehitystä

Energiatehokkaat ikkunat ovat arjen kestävää kehitystä

Skaala IFN Oy:n toimitusjohtaja Jari Punkarin mukaan tärkein yksittäinen ilmastoteko alkaa suomalaiskodin seinästä.

Energiatehokkaat ikkunat ovat arjen kestävää kehitystä

Vahva ikkunoiden ja ovien lämmöneristyskyky takaa asumismukavuuden lisäksi ekologisen kodin. Kevyt ja edullinen remontti säästää sekä rahaa että ympäristöä heti asentamisesta lähtien.

Teksti Joonas Ranta  Kuva Joona Raevuori

Kun yksilö pohtii omien valintojensa ympäristövaikutuksia, riittää kun katsoo ikkunasta ulos. Tai tarkemmin sanottuna juuri sitä ikkunaa.

Ikkunoiden ja ovien rooli kotien lämmöneristyksessä on Suomen kylmillä leveyspiireillä merkittävä. Modernit ratkaisut pitävät lämmön talvisin sisällä ja kesäisin ulkona. Kesähelteillä energiaa ei pidä turhaan käyttää kodin viilentämiseen.

–  Jos haluat konkreettisesti vaikuttaa ympäristöön ja energiakulutukseen, on kodin lämmöneristys ykkösasia, painottaa Skaala IF:n toimitusjohtaja Jari Punkari.

Teollisuuden, matkailun tai vaikka ruokavalion roolia ei pidä väheksyä. On silti tärkeä ymmärtää, miten helposti käsien ulottuvilla suomalaiskoteja koskeva suurin yksittäinen ekoteko on.

LÄMMÖNERISTYS on ykkösasia, jos haluaa vaikuttaa ympäristöön ja kulutukseen.

Huomaamattomat energiasyöpöt

Suomalaisten kiinteistöjen lämmittämiseen käytettävä energiankulutus on noussut 10 vuodessa 25 prosenttia ja 20 vuodessa 50 prosenttia. Tämä kulutus on puolet suurempi kuin liikenteen energiankäyttö, joka on jo kääntynytkin laskuun. Rakennusten energiasyöpöt ovat etenkin ilmanvaihto ja ikkunat.

Punkari painottaa, että päästöjä pitää vähentää kauttaaltaan. Silti yksilötasolla hän suuntaisi katseensa tuttujen syntipukkien sijaan ihmisten omiin koteihin. Ja erityisesti niiden lämmöneristykseen.

– Me suomalaisethan ollaan tällaisia teknologiafriikkejä ja odotetaan innovaatioita, jotka mullistaisivat nykyisen tilan. Mitä tulee energiatehokkuuteen, on oikeanlaisten ikkunoiden merkitys kuitenkin sitä uutta Teslaa suurempi.

Ikkunoissa on eroja

Punkari tunnustaa, etteivät kodin ikkunat ole yhtä seksikäs aihe kuin Tesla. Harjaantumattomaan silmään ikkunat näyttävät samoilta. Optisesta huomaamattomuudestaan huolimatta markkinoilla olevista ikkunaratkaisuista löytyy eroja sekä uusia innovaatioita.

Punkari puhuu ikkunoista passiivisena hitech -tuotteena, joka ei vaadi huoltoa. Modernit pinnoitelasit pitävät lämmön halutulla puolella ikkunaa. Vanhoissa ikkunoissa lasi on vailla lisäominaisuuksia, mikä ei ole energiatehokkuuden suhteen optimaalista.

Mistään pienestä numeroiden viilaamisesta ei ikkunoiden vaihdon kohdalla ole kyse.

– 80-luvulla asennetut ikkunat uusiin vaihtamalla voidaan niiden energiahukka tiputtaa jopa kymmenykseen entisestä. Tämä taas tarjoaa energiankulutuksessa jopa 20 prosentin säästöt, Punkari osoittaa.

Muita huomioitavia asioita ovat kotiin kuuluvan liikennemelun minimointi. Helsingissä huomioidaan entistä vahvemmin jopa laivaliikenteestä johtuva, matalataajuinen melu. Neljän lasin matalaenergiaikkuna pysyy aina huurtumattomana, mikä sekin lisää asumismukavuutta.

– Ikkunoiden uusiminen on edullinen ja kestävää kehitystä painottava sijoitus, joka parantaa arkea ja alkaa maksamaan itseään heti takaisin. Niin rahassa, mukavuudessa kuin energiantuotannon päästöissäkin.