Toimitusjohtaja Jari Kahiala ja Myllypuron Jäähalliyhtiön toimitusjohtaja Kim Borgström toteavat, että Myllypuron hallissa olosuhteet pysyvät kohdallaan. Oikea ilmankosteus pitää jään ja hallin rakenteet kunnossa. Kuva Joona Raevuori.
Energia

Kosteus hallintaan energiatehokkaasti

Materiaalit ja tuotteet säilyvät yleensä parhaiten, kun varastoilman suhteellinen kosteus pidetään tarpeeksi alhaisena. Se kannattaa tehdä ilmaa kuivattamalla.

Teksti Timo Hämäläinen

Kosteus on varastoissa merkittävin tuotteiden säilymiseen vaikuttava tekijä. Liiallisen kosteuden seurauksena tuote voi ruostua, homehtua, mädäntyä, vioittua tai muutoin vaurioitua, toimitusjohtaja Jari Kahiala Munters Finland Oy:stä luettelee.

Metallit, paperi, jauheet, puu, lääkkeet, elektroniikka ja monet muut tuotteet säilyvät varmimmin, kun varaston ilmankosteus pidetään riittävän alhaisena. 

–  Esimerkiksi metalli ei hevin ruostu, jos ilman suhteellinen kosteus pidetään alle 50 prosentissa. Sen yläpuolella suhteellisen kosteuden lisääntyminen kiihdyttää korroosiota eksponentiaalisesti.

Jäähalli on esimerkki hankalista olosuhteista ja siitä, miten monella tavoin sisäilman kosteus vaikuttaa.

– Jäälaatan olisi hyvä olla kolmen sentin paksuinen. Se vaatii ilmankosteuden pitämistä sopivalla tasolla. Liiallinen kosteus tiivistyy jään pintaan, jolloin laatta paksunee. Samalla jäähdytysteho ja energiankulutus kasvavat. 

Liiallinen kosteus lisää myös ilman kondensoitumista kylmille pinnoille ja sen myötä korroosio- sekä homeongelmia.

Turha lämmittää

Varastoilman suhteellinen kosteus voidaan pitää kurissa joko lämmittämällä varastotilaa tai kuivattamalla ilmaa. Kahialan mukaan lämmittäminen on kuitenkin kosteuden hallintaan kehno ja kallis keino.

–  Suhteellista kosteutta saadaan pienennettyä huomattavasti edullisemmin kuivaamalla ilmaa sen sijaan, että varastotilaa lämmitetään. Ilman kuivauksella saavutetaan vähintään 50 prosentin energiansäästö verrattuna lämmittämiseen.

Energiansäästö riippuu sekä ulko- että sisäolosuhteista. Käytännössä mikään tila ei ole niin tiivis, etteikö ulkoilman kosteus vaikuttaisi sisätilan suhteelliseen kosteuteen. Suomessa ilman vuorokautinen suhteellinen kosteus on keskimäärin noin 82 prosenttia. 

Kahialan mukaan tuotteiden säilyvyyden kannalta olisi yleensä järkevintä jättää varasto kokonaan lämmittämättä ja kuivata ilma ilmankuivaimella.

Joskus tuotteita, kuten elintarvikkeita ja pakkauksia, pitää säilyttää jäähdytetyssä varastossa. Tällaisissa tiloissa ilmankuivain ehkäisee pintojen muodostumista liukkaiksi sekä lumen ja jään muodostumista tuotteisiin ja kylmälaitteisiin. Samalla tarve kylmälaitteiston sulattamiseen vähenee.

Optimaaliset olosuhteet

Ruotsalaislähtöisellä Muntersilla on pitkä kokemus kosteudenhallinnasta. Yhtiö on toiminut maailmanlaajuisesti vuodesta 1955 ja Suomessakin 1960-luvun lopulta lähtien.

–  Meillä on tietotaito kosteuden hallinnasta ja siitä, millaisissa olosuhteissa eri tuotteita tulisi varastoida. Neuvomme, mitoitamme, toimitamme ja asennamme laitteistot. Halutessaan asiakas voi tehdä asennustyöt itsenäisesti.

Muntersin absorptioon perustuva menetelmä on yksinkertainen: Varastoilma kuivuu, kun se johdetaan pyörivän silikageeliä sisältävän roottorin läpi. Osaan roottoria johdetaan ilmaa, joka regeneroi sen uudelleen käyttöä varten.  Samalla kostea ilma puhalletaan ulos.

 

You Might Also Like