Enemmän irti omasta energiajärjestelmästä

Enemmän irti omasta energiajärjestelmästä

Invertterien ja akkujen avulla sähköntuotantoa voidaan tehostaa niin merkittävästi, että se kattaa oman kulutuksen suurimman osan vuodesta.

Enemmän irti omasta energiajärjestelmästä

Uusimmat hybridi-invertterit ja -akut lisäävät aurinkoenergiajärjestelmän kustannustehokkuutta sekä käyttömahdollisuuksia merkittävästi.

Teksti Jarmo Seppälä  Kuva Caruna

Viljankuivurin tarvitsema sähkö sai Juhani Savolaisen Nilsiän Vuotjärvellä pohtimaan sähkön tuottamista maatilan omalla järjestelmällä. Vuonna 2015 hän investoi aurinkopaneeleihin, joiden pinta-ala on 67,2 neliötä ja teho 10,4 kilowattia.  Puhdas energia on vähentänyt CO2 päästöjä tähän mennessä noin 32 tonnia ja tuottanut puhdasta sähköä noin 32000 kilowattituntia.

– Hiljattain tuli aika tehostaa ja laajentaa järjestelmää. SolarShop Bergman Oy:n toimittama hybridijärjestelmä, eli litium akut ja invertteretit  vaihtosuuntaajilla osoittautuivat parhaaksi täydennysratkaisuksi aurinkosähkön maksimaaliseen hyödyntämiseen. Nyt olemme kesäaikaan energiaomavaraisia, Savolainen iloitsee.

Savolaisen tilan hybridijärjestelmähankkeessa oli mukana kolme Savonia-ammattikorkeakoulun sähkötekniikan opiskelijaa. Uusien laitteiden asennukset teki aurinkoenergiajärjestelmiin paneutunut paikallinen asentaja SolarShop Bergman Oy:n toimitusjohtaja Kalervo Bergmanin tuella parissa päivässä.

Kahdeksan varastoakun kapasiteetti on 28 kilowattituntia ja inverttereitä on kolme. Uuden järjestelmän huipputeho on yhteensä 27 kilowattia.

Akut latautuvat päivisin aurinkosähköllä ja tarvittaessa verkkosähköllä yöaikaan, kun pörssisähkön hinta on halvimmillaan. Kesäpäivinä aurinkopaneelit tuottavat ylijäämäsähköä jopa myyntiin asti.

– Olen hyvin tyytyväinen uuden hybridijärjestelmän toimintaan ja helppokäyttöisyyteen. Myös SolarShopin asiakastuki opastuksineen on toiminut mielestäni erinomaisesti, Savolainen kertoo.

Huoleton ja tehokas paketti

Bergman kertoo, että modernit litiumakut eivät tarvitse minkäänlaista huoltoa. Sen lisäksi niillä on jopa kymmenen vuoden takuu.

– Litiumakku varastoi ja luovuttaa energiaa tehokkaasti, se on turvallinen ja säilyttää 80 prosenttia kapasiteetistaan jopa 6 000 latauskertaan asti. Sen jälkeen akkua voidaan vielä ladata toiset 6 000 kertaa, Bergman esittelee.

Litiumakun paino ja koko on vain noin kolmannes vastaavan lyijyakun painosta. Litiumakkujen hinnat ovat myös vuosien varrella halventuneet, ja niiden käyttö kasvattaa aurinkoenergiajärjestelmän hyötysuhdetta merkittävästi. Yhtä kilowattituntia kohti laskettu hinta on huomattavasti lyijyakkua edullisempi.

Ekologinen energiaratkaisu

Savolaisen tilalla kulutetaan sähköä yhteensä noin 15 000 kilowattituntia vuodessa. Toukokuussa kulutus oli 1 000 kilowattituntia, josta verkosta ostettua oli enää järjestelmän ohjaussähkö, 90 kilowattituntia. Savolainen saa nyt kesäaikaan sähkön myynnistä sähköyhtiölle suunnilleen saman verran tuloa kuin mitä hän maksaa ostamastaan sähköenergiasta siirtomaksua ja sähköveroa.

– Onhan tämä ratkaisu osaltani myös pieni piikki jatkuvalla tahdilla kallistuvaa sähkön siirtohinnoittelua kohtaan. Toivoisin tietysti myös päättäjien heräävän toimenpiteisiin tässä asiassa, Savolainen huomauttaa.

Tilan päärakennus lämmitetään maalämmöllä, jonka tarvitsema käyttösähkö, 9 500 kilowattia vuodessa, tuotetaan samalla aurinkopaneeli-akusto-järjestelmällä. Tilan kaikki valaisimet ovat led-valoja.

Aurinkokerääjät lämmittävät Savolaisen tilan käyttöveden kesäaikana. Tilalla on myös itävaltalainen, automaattisesti säätyvä ja tehokas klapikattila, jolla voidaan lämmittää kiinteistöä myös kylmemmän talvikauden aikana.

– Kokonaisuutta ajatellen oma osuutemme on tietysti pieni, mutta olemme tehneet tilallamme melko paljon ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja, Savolainen tuumaa.

Maatilojen ja mökkien ohella SolarShop päivittää energiajärjestelmiä myös omakotitaloihin. Yrityksen päätoimialaa ovat aurinkoenergialaitteet, maalämpöpumput, ilma-vesilämpöpumput sekä ilmalämpöpumput.

kynaHarm

Savolaisen hybridienergiajärjestelmä kolmivaihe-inverttereineen ja litium akkuineen ei suurta tilaa tarvitse.

Vanhan järjestelmän voi modernisoida

JAALASSA SIJAITSEVALLA Pertti Pöntisen kesämökillä on SolarShop Bergmanin toimittama ja asentama hybridienergiajärjestelmä, joka nykyaikaisti vanhan aurinkopaneeli-lyijyakku-kokonaisuuden.

– Käytössämme oli aluksi ainoastaan yksi aurinkopaneeli, josta saimme pelkän sähkövalon päärakennukseen. Uuden järjestelmän myötä useamman paneelin ja litiumakku-invertteri-yhdistelmän teho on kolme kilowattia. Se tarkoittaa, että saamme pelkkien valojen lisäksi toimimaan myös pakastimet, jääkaapin, kahvinkeittimen ja muut haluamamme sähkölaitteet, Pöntinen esittelee.

Kaksi litiumakkua varautuvat nopeasti täyteen, vaikka aurinko pilkistäisi päivän aikana vain vähän. Akut siis vastaanottavat energiaa erittäin hyvin, ja invertteri tuottaa tavanomaista 230 voltin jännitettä.

– Helppokäyttöinen hybridijärjestelmä on toiminut hyvin ja olen ollut todella tyytyväinen niin SolarShopin asennuksiin kuin asiakasneuvontapalveluunkin. Heidän kaltainen pienehkö yritys pystyy toimimaan todella joustavasti asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Pöntinen mainitsee tärkeänä asiana myös SolarShop Bergmanin toimittaman hybridijärjestelmän ympäristöystävällisyyden.

– Ekologisesta järjestelmästä tulee hyvä mieli itselle, ja onhan se samalla myös taloudellisesti järkevä ratkaisu. Kannustan aurinkoenergiajärjestelmän hankintaan, jos omavarainen energiantuotanto houkuttelee, Pöntinen vakuuttaa.