Ekologista eristämistä

Ekologista eristämistä

Ympäristöystävällisen eristämisen edelläkävijä Eko­-Expert Oy on suun­nannäyttäjä kierrättämi­sen hyödyntämisessä liiketoiminnassa.

Teksti Jaana Kosunen

Hienoa, arvostan! Teette tärkeää työtä! Rakennuseristeiden kierrätykseen erikoistunut Eko-Expert on vuosien mittaan saanut kuulla juuri tällaista palautetta. Asenne kierrättämiseen on nykypäivänä positiivinen, mutta entäs sitten, kun pitäisi kääriä hihat ja ryhtyä itse hommiin? Silloin tuntuvat kovimmatkin peukuttajat katoavan hiljaa vihellellen taka-alalle.

Toimitusjohtaja Ilari Hirvensalo ymmärtää ristiriidan: mielikuva kierrättämisestä kun on, että se on likaista, työlästä ja vaikeaa.

– Ja tämä mielikuva valitettavasti jarruttaa alan kehittymistä oleellisesti, Hirvensalo toteaa.

Eko-Expert on omalla mallillaan todentanut, että kierrättäminen on kannattavaa liiketoimintaa. Hirvensalo kertoo, että Eko-Expertin kehittämä kierrätysvillan valmistusmenetelmä on mitä todennäköisimmin ainoa laatuaan, toista samanlaista ei hän ole maailmalla matkatessaan nähnyt.

Menetelmä on tyyppihyväksytty alan standardien mukaan ja on saanut myös Ympäristöjohtamisen yhdistyksen palkinnon. Sitra on listannut Eko-Expertin sellaisten yritysten joukkoon, joissa kiertotaloudesta on tehty liiketoimintaa esimerkillisellä tavalla.

Kierrätyksestä liiketoimintaa

Eko-Expertin toiminta sai alkunsa 1990-luvun alussa. Tuolloin nykyisen toimitusjohtajan isä, Kalevi Hirvensalo, seurasi, miten suuren kauppakeskuksen katon purku-urakka edistyi. Villat vain pöllysivät, kun niitä viskottiin kuormaan kohti kaatopaikkaa. Sekös miestä harmitti – kärrätä nyt hyvää tavaraa kaatopaikalle lojumaan.

Yrittäjä sai idean eristeiden kierrättämisestä. Nyt, vuosikymmenten jälkeen, toiminnan painopiste on teollisuuden tuotannossa syntyneessä ylijäämävillassa, kuten leikkuutähteessä. Asiakkaina ja yhteistyökumppaneina on suuria talo- ja elementtitehtaita sekä rakennusalan yrityksiä. Kiitos kuuluu yhteistyökumppaneille, jotka toimittavat raaka-aineen Eko-Expertille, joka valmistaasiitäuusiopuhallusvillaa.

– Jos leikkuutähteitä ei kierrätettäisi uusiokäyttöön, joutuisivat ne kaatopaikalle.

Ideoita ja innovaatioita

Vuosikymmenten tuotekehitys ja innovointi synnyttävät uusia tapoja jatkokäyttää rakennuseristeitä.

– Kehitämme koko ajan erilaisia käyttösovelluksia. Mielen on oltava avoin: on unohdettava, että kyseessä on eriste. Vasta, kun on päästy pois tuotteen käytön alkulähteiltä, voidaan ideoida jotain uutta.

Myös tekniikkaa kehitetään jatkuvasti. Tuorein innovaatio on yhden miehen villanpuhalluskalusto. Kun perinteisin menetelmin asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä, onnistuu nyt lähes 200 villakuution puhaltaminen yhden työmiehen voimin.

Hirvensalon mielestä pienyrittäjille tarvittaisiin selkeämpää ja konkreettisempaa asiantuntija-apua tuotekehitykseen ja ideointiin. Myös rahoitusta tuotekehitykseen tulisi olla helpommin saatavilla.

– Kestävän kehityksen etenemistä ei sovi torpata säännöillä ja hankalilla pykälillä, Hirvensalo toteaa.

Eko-Expert Oy toivottaa siunattua 100-vuotisitsenäisyyspäivää kaikille.