Digitalisaatio

Kuulokojeen uusi elämä

Oticon Opn, Oticonin uusin kuulokoje, on edelläkävijä kahdella saralla: sen kuulokenttä kattaa 360 astetta ja se on osa asioiden internetiä.

Oticonin uuden Velox-signaalinkäsittelyprosessorin 50 kertaa aiempaa nopeampi tietojenkäsittely mahdollistaa sen, että kuulokoje pystyy käsittelemään muutakin tietoa. Kuitenkin koje on pieni ja huomaamaton.

”Mikään muu yritys ei pysty pakkaamaan niin paljon transistoreja niin pieneen tilaan ja niin pienellä virrankulutuksella”, toteaa Pekka Huhtinen, Oticon Oy:n toimitusjohtaja.

Oticon Opn on osa asioiden internetia aina, kun vähintään 30 metrin päässä on iPad tai iPhone. Oticon-pilviratkaisun avulla kuulokoje voidaan linkittää IFTTT-verkkoon (If This Then That). Silloin vaikka astianpesukone on wlanin kautta yhteydessä kuulokojeeseen ja kertoo, kun astiat ovat valmiit.

”Voidaan myös ohjelmoida äidin kuulokoje saamaan tieto siitä, että tyttären kuulokojeesta on loppunut paristo”, Huhtinen havainnollistaa. Bluetooth-protokolla tuo kuulokojeeseen esimerkiksi tiedon saapuneesta sähkö­postiviestistä tai erilaisia muistutuksia. Puhelun voi ohjata suoraan kuulokojeeseen.

”Olen ohjelmoinut isäni kuulokojeen kehottamaan häntä joka päivä kello 17 ottamaan lääkkeensä”, Huhtinen vinkkaa.

Internet-yhteys tekee kuulokojeesta coolimman, ja voi houkutella käyttäjäksi sellaisenkin, joka muuten arastelisi asiaa. On todettu, että kuulo säilyy sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa kuulovajetta ryhdytään hoitamaan. Puolet kokoustavista yli 55-vuotiaista hyötyisivät kuulokojeesta.

Lopultakin 360 asteen kuulokenttä

Tavalliset kuulokojeet perustuvat suuntomikrofoniteknologiaan. Käyttäjä kuulee äänet siitä suunnasta, mihin päänsä kääntää. Kynttiläillalliset vielä sujuvat, mutta kokouspöytä on haastava ympäristö. Jos selän takana joku puhuttelee, sitä ei kuule. Oticonin teknologia skannaa koko ympäristön 360 asteen säteeltä sata kertaa sekunnissa, vahvistaa vaimeita ääniä ja vaimentaa liian kovia ääniä käyttä­jän kuulovajeen mukaan.

Oticon Opnin 64 taajuuskaistaa toistavat äänet luonnollisina. BrainHearing-ratkaisu auttaa aivoja erottamaan olennaiset ää­net kilpailevasta melusta. Oman vauvan itku tai oman koiran haukkuminen erottuvat joukosta.

Lisää tietoa osoitteesta: http://www.oticon.fi/

You Might Also Like