Digitaalisen kehityskaistan kiihdyttäjä

newspool

DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen vakuuttaa, että 5G-teknologian mukana tulee paljon hyvää. Teknologiasta kannattaakin olla kiinnostunut jo nyt.

Digitaalisen kehityskaistan kiihdyttäjä

Verkkoon liitettyjen laitteiden määrä lisääntyy jatkuvasti niin Suomessa kuin maailmallakin. Dataliikenteen kasvun myötä on aika ottaa seuraava askel eteenpäin 5G-teknologian avulla. Rinnakkaisena teknologiana tulee säilymään vielä pitkään 4G.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva DNA

Sosiaalista mediaa, nettisurffailua, suoratoistopalveluita ja Youtubea. Erityisesti videosisältöjen ja television katsominen on nostanut mobiilidatan käyttöä Suomessa huimasti. Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa, erityisesti DNA:n asiakkaat. 5G-teknologia turvaa sen, että verkon kapasiteetti riittää, vaikka sovellukset kehittyvät ja datan käyttö kasvaa edelleen. 5G-aika mahdollistaa myös moninkertaiset nopeudet.

Kuluttajat ovat tottuneet toimiviin ja nopeisiin yhteyksiin sekä rajattomaan datan käyttöön, kiinteään hintaan. DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen myöntää, että vapauteen tottuneita kuluttajia olisi vaikea saada miettimään, kuinka paljon dataa he liittymällään käyttävät.

– 5G-verkon ansiosta meidän ei tarvitse muuttaa liiketoimintamallia, johon ihmiset ovat tottuneet, Leinonen kertoo.

Verkkopalvelut kasvavat

5G-verkko tarjoaa mahdollisuuden entistä digitaalisemmalle maailmalle. Tulevaisuuden älykodissa sähkölaitteet, lämmitys, valot ja lukitus voivat olla kiinni verkossa.

5G-verkossa suuren tiedonsiirtokapasiteetin lisäksi viive on lähes olematon, mikä mahdollistaa esimerkiksi tulevaisuuden automatisoidun liikenteen tehostamisen, etärobotiikan sekä erilaiset virtuaali- ja täydennetyn todellisuuden sovellukset. Luvassa on siis paitsi uusia mahdollisuuksia kuluttajille myös täysin uudenlaista liiketoimintaa. DNA aikoo olla tässä kehityksessä mukana.

– Kun verkossa toimivien laitteiden ja palveluiden määrä kasvaa entisestään, haluamme olla paras nopeiden ja luotettavien yhteyksien toimittaja. Sovelluksia tai omia sisältöjä emme tuota, mutta toimimme varmasti yhdessä kumppanien kanssa silläkin markkinalla, Leinonen kuvaa.

Ensimmäiset 4G-liittymät tulivat markkinoille seitsemän vuotta sitten, ja nyt 4G-liittymään on siirtynyt noin 60 prosenttia matkapuhelimen käyttäjistä. Vaikka teknologian seuraava sukupolvi onkin ovella, niin tekemistä riittää ennen kuin edes 4G on kaikkien suomalaisten käytössä. Leinonen muistuttaa, että Suomessa on edelleen käytössä 2G-eli GSM-verkkokin.

– Jokaisen teknologiasukupolven elinkaari on kymmenestä 20 vuoteen. Kehitämme 4G-verkkoa edelleen vielä useita vuosia, vaikka 5G-verkkoa aletaankin jo rakentaa, Leinonen sanoo.

Tietosuojan merkitys korostuu

Vaikka 5G-teknologia voidaan ottaa käyttöön matkaviestinverkoissa ensi vuoden alusta, voi palveluiden käyttö alkaa vasta kun 5G-päätelaitteita tulee tarjolle. Ensimmäisiä laitteita odotetaan ensi vuoden keväällä, mutta laajemmin niitä saadaan kauppoihin todennäköisesti vasta vuoden päästä. Leinonen arvioi, että 5G-verkkoa käyttävien laitteiden määrä ohittaa 4G-laitteet vuonna 2025.

– Mutta siinä vaiheessa puhutaan jo varmaan 6G-ajasta, Leinonen naurahtaa.

Verkottuvan yhteiskunnan kääntöpuoli on riippuvuus tietoliikenteestä sekä yhteyksien jatkuvasta ja täydellisestä toiminnasta. Leinosen mukaan asia on otettu DNA:lla vakavasti. Verkkojen luotettavuuden merkitys kasvaa koko ajan, ja samaan aikaan korostuu myös tietosuojan ja turvallisuuden merkitys.

– Vaatimukset operaattoria kohtaan ovat kasvaneet. Luottamus ja varmuus ovat entistä isompi osa liiketoimintaamme.