CLT-rakentaminen on ilmastoteko

CLT-rakentaminen on ilmastoteko

newspool

Projektipäällikkö Maarit Liikalan (oik.) mukaan asiakkaat voivat tilata HOISKO CLT -talon avaimet käteen -toteutuksena HOISKO:n valtakunnallisen kumppaniverkoston kautta.

CLT-rakentaminen on ilmastoteko

Ristiinlaminoiduista CLT-levyistä syntyy ympäristöystävällisiä, turvallisia ja terveellisiä massiivipuutaloja. Yksi kuutio HOISKO CLT-levyä pystyy sitomaan vajaat 700 kiloa hiilidioksidia.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva CLT Finland

Alajärvellä Hoiskon kylässä toimivalla CLT Finland Oy:llä, tutummin HOISKO:lla on selvä agenda. Yritys haluaa taistella ilmastonmuutosta ja ympäristön kuormittumista vastaan vastuullisella puurakentamisella. HOISKO valmistaa VTT:n sertifioimia HOISKO CLT -tila- ja suurelementtejä, joista syntyy ekologisia, pitkäikäisiä ja terveitä omakoti- ja puukerrostaloja.

Projektipäällikkö Maarit Liikalan mukaan CLT-levy on ristiinlaminoitua massiivipuutta, josta voidaan valmistaa painumattomia ja tiiviitä puurakenteita. Levyn puukerrokset liimataan toisiinsa ympäristöystävällisellä polyuretaaniliimalla, joka mahdollistaa puun hengittävyyden. Suomen olosuhteissa 240 millin vahvuinen CLT-seinärakenne ei tarvitse lisäeristystä. Jos halutaan rakentaa ohuempia seiniä, lisäeristys voidaan toteuttaa esimerkiksi puukuitueristeellä.

Liikala kertoo ympäristöarvojen näkyvän kaikessa HOISKO:n toiminnassa raaka-aineen valinnasta koko toimitusketjun loppuun saakka.

–  Käytämme vain PEFC-sertifioiduissa lähialueen metsissä kasvanutta, tiheäsyistä puuta. Jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan uusi taimi. Tuotantolinjamme on tehokas ja pystyy hyödyntämään raaka-aineen tehokkaasti. Tuotannosta syntyvä ylijäämä hyödynnetään 100-prosenttisesti, esimerkiksi tuotantomme energialähteenä.

KAADETUN puun tilalle istutetaan uusi taimi.

Pieni hiilijalanjälki

Liikala muistuttaa myös, että puu on maailman ekologisin rakennusmateriaali. Kasvaessaan puu sitoo hiiltä, ja hiilivarastot ovat suuret vielä silloinkin, kun puusta on rakentunut talo. Kuutio CLT-levyä sisältää 676 kiloa hiilidioksidia. Myös puun työstäminen tuottaa muita rakennusmateriaaleja pienemmän hiilijalanjäljen.

–  CLT-talojen käyttöikä on vähintään yli 100 vuotta. Tämänkin jälkeen elementit voi vielä kierrättää.

Parantaa sisäilman laatua

Ekologisuutensa lisäksi puu on rakennusmateriaalina myös turvallinen ja terveellinen. Puu tasapainottaa luonnostaan lämmön- ja kosteudenvaihteluita, joten puutalon sisäilman laatu on paras mahdollinen. Puu materiaalina myös rauhoittaa ja vähentää stressiä.

–  HOISKO CLT on tällä hetkellä ainoa kotimainen massiivipuurakennustuote, jolla on rakennustuotteen M1-tunnus. Siitä ei tule sisäilmaan lainkaan kemikaaleja. Koska rakennustyöt tontilla sujuvat nopeasti, rakenteet eivät pääse myöskään kastumaan ja pilaantumaan. Asumisturvallisuutta parantaa myös CLT-rakenteen vankkuus, stabiilius ja paloturvallisuus.

Vuonna 2015 perustettu CLT Finland Oy aikoo laajentaa tuotantolinjaansa. Sen myötä CLT-levyjen vuosituotantokapasiteetti kasvaa 40 000m³:sta 70 000 m³:iin. Yrityksen tavoitteena on nousta Suomen CLT-markkinajohtajaksi vuoteen 2020 mennessä.