Biohajoava muovi ei kaipaa öljyä

Biohajoava muovi ei kaipaa öljyä

Uusiutuvista raaka-aineista valmistettavalla biomuovilla voidaan korvata useimmat öljypohjaiset muovilaadut. Ekologisen biomuovin voi myös kierrättää tai kompostoida. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen

Öljypohjaiset muovit ja komposiitit ovat nousseet yhdeksi globaalin ympäristökeskustelun pääteemoista. Uusiutumattomasta raaka-aineesta valmistetut muovit hävitetään usein polttamalla, sillä varsinkin kuluttajapakkausten- ja tuotteiden kierrätys on hankalaa. Biohajoavat muovit tuovat myös kompostoinnin yhdeksi vaihtoehdoksi. 

Biomuoveja valmistavan, tamperelaisen Arctic Biomaterials Oy LTD:n myynti-ja markkinointijohtaja Tomi Kangas näkee muoveissa paljon hyvää – ympäristönäkökulmastakin katsottuna. 

– Muovien käyttö on vähentänyt jätemääriä ja ilmastopäästöjä. Muovin avulla esimerkiksi autoista ja koneista on tehty kevyempiä, jolloin polttoaineenkulutus ja pakokaasupäästöt ovat pienentyneet. Muovien ympäristökuormitus on paljolti kiinni niiden hyödyntämisestä ja kierrättämisestä. Me tarjoamme tähän ympäristöystävällisen vaihtoehdon, Kangas kertoo. 

 

Hiilijalanjälki on jopa 60-80 % pienempi
kuin öljypohjaisten muovien.

 

 

 

Yrityksen valmistamilla biomuoveilla voidaan korvata useimmat öljypohjaiset muovilaadut. Niiden hiilijalanjälki on jopa 60–80 prosenttia pienempi kuin öljypohjaisten muovien. Yrityksen biokomposiitti voidaan myös muokata kompostoitavaksi teollisesti tai kotikompostissa. 

Ainutlaatuinen kuidutusprosessi 

Yritys käyttää biomuovin valmistukseen pitkäkuituista, hajoavaa lasikuitua, biopohjaisia polymeerejä ja erilaisia sideaineita. Idea biomuovien kuidutustekniikkaan syntyi Arctic Biomaterialsin aiemman tuoteinnovaation myötä. Yritys on kehittänyt hajoavan lasikuituimplantin lääketieteen käyttöön. 

– Erityisosaamistamme on hajoavan lasikuidun ja adheesion valmistaminen sekä kuidutusprosessi, jossa komponentit yhdistetään. Vastaavaa teknologiaa eivät kilpailijamme käytä. Laadukas adheesio parantaa biomuovin kestävyyttä, mikä on ollut öljypohjaisten muovien korvaamisen haaste. Esimerkiksi kasvien sokerista valmistetun PLA:n lämmönkestoa olemme pystyneet nostamaan +55 celsiusasteesta +155 asteeseen. Tällä tuotteella voitimme Bio-based Material of The Year 2018 -kilpailun. 

Haasteet otetaan vastaan 

Arctic Biomaterialsilla on valmiit reseptit lukuisien biomuovilaatujen valmistamiseen. Isolle asiakkaalle voidaan räätälöidä myös oma resepti. Yleisimpien muovilaatujen kanssa biomuovi ei vielä pysty kilpailemaan kustannustehokkuudessa. Sen sijaan esimerkiksi polyamidin korvaaminen on mahdollista. 

Siirtyminen biomuovien käyttöön ei vaadi suuria investointeja. Arctic Biomaterials toimittaa muovimateriaalin granulaatteina, joita voidaan työstää tavallisilla ruiskuvalukoneilla. 

Arctic Biomaterialsin teknisiä biomuoveja käytetään muun muassa elektroniikan, lelujen ja keittiötarvikkeiden valmistukseen. Yksi uusista ratkaisuista on antimikrobisen ominaisuuden lisääminen materiaaliin. Lasikuituvahvistettujen muovien antimikrobisuus tulee korostumaan esimerkiksi lääketieteellisissä välineissä, joukkoliikenteessä sekä jakamistalouden yleistyessä yhteiskäyttöautoissa ja -laitteissa. 

– Meidät voi haastaa kehittämään ekologisen ja taloudellisen ratkaisun erilaisten öljypohjaisten muovien vaihtoehdoksi. Haluamme olla aktiivinen keskustelija globaalissa biomuovialan markkinassa, Kangas visioi.