Biohajoava kuitumateriaali haastaa muovipakkaukset

Biohajoava kuitumateriaali haastaa muovipakkaukset

Kouvolassa sijaitsevaa Ecopulp Finland Oy:tä voidaan pitää ekologisen pakkaamisen kotimaisena uranuurtajana. Yritys on valmistanut puu- ja kierrätyskuitupakkauksia jo vuosikymmenen ajan. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen

Kouvolalaisen Ecopulp Finland Oy:n toimitusjohtaja Ari Henttosen mukaan pakkausalalle on syntynyt viime vuosina lukuisia ekologisia pakkauksia ja pakkaus-
materiaaleja tarjoavia yrityksiä. Ecopulp on kilpailijoita hyvän matkaa edellä, sillä yrityksen käyttämiä materiaaleja ja pakkausteknologiaa on hyödynnetty jo pitkään.

–  Kuituvalostekniikka on sata vuotta vanha keksintö. Sitä on käytetty muun muassa kananmunakennojen valmistukseen. Muovi syrjäytti valokset 60–70-luvulla, eikä kuitupakkauksia kehitetty vuosikymmeniin. Me aloimme kehittää muotoiltujen kuituvalosten tekemiseen soveltuvaa teknologiaa 10 vuotta sitten. Nyt olemme ainoa teollisuusyritys Skandinaviassa, jolla on tällaista valmistustoimintaa.

Kotimainen valmistusketju

Ecopulpin koko valmistusketju on suomalainen aina puiden kaatamisesta paperinvalmistukseen ja pakkausten suunnittelusta kierrätykseen. Pakkaukset valmistetaan täysin biohajoavasta ja kierrätettävästä, kotimaisesta keräyspaperista. Raaka-ainetta kuluu noin 150 000 kiloa vuodessa. Paperikuitu voidaan kierrättää seitsemän kertaa, jonka jälkeen se voidaan hyödyntää energianlähteenä. 

–  Valmistusprosessissamme pulpperoitu massasulppu imetään muodostajassa alipaineella asiakaskohtaisesti räätälöityyn viiramuottiin. Tuoteaihiot kuivataan kiertoilmauunissa, osin biokaasulla, ja pakataan kuljetuslavoille tai välivarastoidaan. Vaativimpiin sovelluksiin tarjoamme kuituvalosten jälkikäsittelyä. Se parantaa tuotteiden pinnan laatua ja mittatarkkuutta, Ecopulp Finlandin tuotantopäällikkö Vesa-Matti Kontinen kertoo.

Logistisesti fiksu ratkaisu

Ecopulp on erikoistunut sisäpakkausten suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys myös kehittää pakkausten valmistuksessa käytettävät muotit itse. Ecopulpin erikois-
alaa ovat muodoiltaan haastavien, painavien, helposti särkyvien ja tukea vaativien teknisten tuotteiden pakkaukset. Tekniikalla voidaan valmistaa myös pienempiä sarjoja.

Kuituvalokset soveltuvat lähes kaikkien tuotteiden pakkauksiin. Pienimmät pakkaukset voivat olla 5 x 15 senttimetrin kokoisia. Keväällä Ecopulpille valmistuu uusi tuotantolinja, jolla voidaan valmistaa pakkauksia aiempaa suuremmille tuotteille, esimerkiksi kodinkoneille. 

–  Pakkauksillamme voidaan korvata esimerkiksi epäekologiset muovipakkaukset ja EPS:stä tehdyt pakkaussuojat. Tuotteet ovat kevyitä kuljettaa. Logistiikassa säästetään tilaa, koska pakkaukset ovat pinottavissa sisäkkäin. Pakkaus on heti käyttövalmis, joten pakkaustyö voidaan helposti automatisoida. Erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana yritykset ovat havainneet pakkaustemme edut ja niiden suosio on kasvanut selvästi.

Yhtenä esimerkkinä Henttonen ja Kontinen mainitsevat Growlightengine-valaisimen sisäpakkauksen, jonka Ecopulp kehitti turkulaiselle Arrant-Light Oy:lle. Oleellisen tärkeää on, että pakkaus suojaa valaisimen jäähdytysripoja ja linssiä. 

–  Arrant-Lightin projekti kuvaa hyvin erikoistumistamme suojausominaisuuksiltaan vaativien tuotteiden sisäpakkauksiin. Tuemme valaisimen linssirungon kuituvalokseen siten, että linssi jää vapaaksi. Valaisin sijoittuu kuidun sisään niin, että jäähdytysrivat pysyvät suojattuina silloinkin, kun lamppuja pinotaan päällekkäin. Sisäpakkaus on heti käyttövalmis, ja se voidaan käytön jälkeen toimittaa ulkopakkauksen kanssa pahvinkeräykseen. Pakkaus säästää varastotilaa ja vähentää myös palokuormaa, Kontinen kertoo.

Ecopulpin valmistamista tuotteista kolmannes lähtee vientiin Skandinaviaan ja Baltiaan. Asiakkaita ovat esimerkiksi Oras, ABB sekä Herrmans.

 

Kuitupakkaus
  • Keräyspaperista koostuvaa kuitumateriaalia voi muokata melkein mihin tahansa muotoon. 
  • Lopputuotteet ovat kevyitä, kestäviä ja niissä on hyvä iskunvaimennus. 
  • Pakkaus on kierrätettävä, biohajoava tai kompostoitava ja helposti hävitettävä.