Avoin alusta automaation kehityshankkeisiin

Avoin alusta automaation kehityshankkeisiin

Avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmointialusta tuo uusia työkaluja teollisuusautomaation suunnittelijoille. Samalla sidonnaisuus laitetoimittajan tarjoamiin ohjelmistoratkaisuihin murtuu. 

Teksti Timo Hämäläinen

Ohjelmoitavassa logiikassa käytettävät ohjelmat ovat usein valmistajakohtaisia, vaikka ne perustuvatkin yleiseen IEC 61131- standardiin. Yhteensopimattomuuden seurauksena eri toimittajien sovellusten liittäminen yhteen ja automaatiojärjestelmän ominaisuuksien omaehtoinen kehitystyö on hankalaa.

– Yritys voi joutua kääntymään laitetoimittajan puoleen, jos se haluaa jonkin uuden ominaisuuden automaatiojärjestelmään. Sen tekeminen vie silloin paljon aikaa – helposti jopa vuoden tai pidempäänkin, kertoo Phoenix Contact Oy:n tuotepäällikkö Reijo Leinonen.

Phoenix Contactin PLCnext-teknologia mullistaa tilanteen. Ohjelmointialustan käyttöjärjestelmänä on avoimeen ohjelmakoodiin perustuva reaaliaikainen Linux.

– Avoin ohjelmointialusta antaa mahdollisuuden automaatiotoimintojen omaehtoiseen kehittämiseen hyödyntäen samalla myös avoimen lähdekoodin ratkaisuja, Leinonen kertoo.

Tehokasta ohjelmointia

PLCnext-ohjelmointialustalla ohjelmoijat voivat käyttää perinteisen logiikka-ohjelman rinnalla korkeamman tason ohjelmointikieliä, kuten C#, C ja C++ tai Matlab Simulink.

– PLCnext-alustalla kaikki ohjelmat vaihtavat helposti tietoja keskenään, toimivat synkronissa sekä toteuttavat ohjauksia reaaliaikaisesti, Leinonen luettelee.

Avoin alusta nopeuttaa automaatio-ohjausten kehitystyötä, koska useampi ohjelmoija voi työskennellä kohteen parissa samanaikaisesti.

– Teknologia antaa mahdollisuuden jakaa työtä ja käyttää alihankkijoita joustavasti. Lisäksi ohjelmoijat voivat käyttää sovelluksen eri osien ohjelmointiin mieluisinta ja parhaiten soveltuvaa ohjelmointikieltä.

Ohjelmien liityntärajapinnat ja integrointi kolmannen osapuolen järjestelmien kanssa voidaan toteuttaa OPC UA -standardin mukaisesti. Myös tietoturvaan on kiinnitetty paljon huomiota.

– Nykypäivän järjestelmiltä edellytetään eheyden ja käytettävyyden lisäksi kykyä ylläpitää data luottamuksellisena. PLCnext-teknologiassa tietoturvan toteutus noudattaa IEC 62443 -standardia. Järjestelmään voidaan integroida myös pilviyhteydet ilman erillisiä laitteita.

Appsit kehitystyön apuna

Avoimet logiikat mullistivat teollisuusautomaation nelisenkymmentä vuotta sitten. PLCnext aloittaa seuraavan suuren teknologisen harppauksen. Odotettavissa on, että alan liiketoimintamallit muuttuvat.

Tavanomaisesta poiketen Phoenixin Contact tarjoaa ohjelmoitavan logiikan mukana standardin mukaisen ohjelmointiympäristön ja sen päivitykset ilmaiseksi. Usein suunnittelijat maksavat ohjelmistojen käytöstä korkeita lisenssimaksuja.

– Monipuolisten ohjelmien lisäksi suunnittelijat voivat tulevaisuudessa käyttää kehitystyössään hyväksi myös valmiita ohjelmistomoduuleja eli appseja. Appsina voi olla esimerkiksi pilviyhteyden luominen, kommunikaatioprotokollan tuottaminen tai vaikka täydellinen jätevesipumppausaseman ohjausohjelmisto, Leinonen kuvailee.

Yhtiö lanseeraa marraskuussa SPS IPC Drives 2018 -messuilla Saksassa PLCnext Store -sovelluskaupan. Alkuvaiheessa pääpaino on yhtiön omilla sovelluksilla, mutta tarjonnan odotetaan laajenevan myös kolmannen osapuolen ratkaisuilla.

– PLCnext Store toimii kuin älypuhelimien sovelluskaupat, sillä uusi malli tarjoaa ohjelmoitsijoille mahdollisuuden jakaa kehittämiään ohjelmistomoduuleja kauttamme maailmanlaajuiseen myyntiin.

Phoenix Contact Oy
  •  Sähkötekniikan edelläkävijä, joka on saksalaisen Phoenix Contact GmbH & Co:n tytäryhtiö.
  • Toimittaa liitäntä- ja automaatioteknologiaa sekä ylijännitesuojausratkaisuja.
  • Yhtiö esitteli edistyksellisen PLCnext-teknologian SPS IPC Drves -messuilla Saksassa vuonna 2017.
  •  Avaa marraskuussa automaatio-ohjelmien PLCnext Store -sovelluskaupan.