Automaatti tuo paketit lähelle

Automaatti tuo paketit lähelle

Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen poimii omat pakettilähetyksensä työpaikaltaan. Valkoinen pakettiautomaatti on uusin malli.

Automaatti tuo paketit lähelle

Yhä useampi ostos tehdään verkkokaupassa. Arjen reiteiltä löytyvät Postin pakettiautomaatit tekevät pakettien lähettämisestä ja niiden vastaanottamisesta joustavampaa kuin aiemmin.

Teksti Aino Tiirikkala  Kuva Tapio Auvinen

Työpäivän jälkeen moni haluaa suorinta tietä kotiin tai koukata matkalla mieluiten vain lähikaupan kautta. Nettiostoksetkin olisi hyvä saada mukaan samalla kertaa.

Tämä on yhä useamman suomalaisen arkea, sillä verkossa tehtävä kauppa kasvaa voimakkaasti.

Postin syksyllä 2018 tekemän suuren verkkokauppatutkimuksen mukaan 55 prosenttia tietokone- ja konsolipeleistä, 43 prosenttia musiikki- ja elokuvaäänitteistä, kolmannes kirjoista ja lehdistä sekä kodin elektroniikasta ja tekniikasta ostetaan netistä. Vaatekaupoista verkko haukkaa 27 prosenttia.

Nettikaupan kasvu näkyy myös Postin liiketoiminnassa, ja kasvun odotetaan jatkuvan ensi vuonna.

Posti on ollut Suomessa pakettiautomaattien edelläkävijä. Sen automaattiverkko on maailman tihein väkilukuun suhteutettuna.

Tällä hetkellä pakettiautomaatteja on yli 1300 kappaletta. Vuoden loppuun mennessä tavoite on 1500.

Usein uudisrakennuskohteeseen automaatille varataan paikka jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

– Posti haluaa tuoda palvelunsa mahdollisimman lähelle kuluttajaa ja niille reiteille, joissa kuluttajat muutoinkin arkena käyvät, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen kertoo.

Pakettiautomaattien ennätysmaa

  • Automaatteja on yli 1300 ympäri Suomea, pohjoisin sijaitsee Näätämössä. Kerrostaloissa automaatteja on useita satoja.
  • 59 prosenttia suomalaisista on käyttänyt automaattia paketin vastaanottamiseen.
  • Suomen ja ehkä maailman suurin pakettiautomaatti sijaitsee Helsingin Elielinaukiolla Postitalon myymälässä. Lokeroita on 412.
  • Uutuutena yritykset voivat ohjata automaatteihin nopeita Express-paketteja.

Pitkät aukioloajat

Pakettiautomaatteja löytyy paljon isojen päivittäistavaraketjujen tiloista. Niitä on myös erikoistavarakauppojen, kauppakeskusten, kirjastojen, sairaaloiden ja linja-autoasemien yhteydessä. Pyrkimyksenä on, että paikkoihin pääsee kello 21 asti ja myös viikonloppuisin.

– Haemme avoimin mielin yhteistyökumppaneita. Katsomme, että etu on molemminpuolinen: kun viemme pakettiautomaatin erikoistavarakaupan yhteyteen, meidän pakettivirta tuo asiakasvirtaa, jolle kauppa voi mahdollisesti myydä omia tuotteita ja palveluitaan.

Toinen ympäristö on kerrostalot ja toimistokiinteistöt. Näihin sijoitettuja automaatteja voivat käyttää vain kiinteistöjen asukkaat tai niissä työskentelevät ihmiset.

Lähin pakettiautomaatti löytyy usein Postin toimipistettä lähempää ja sen aukioloajat ovat laajemmat. Pakettiautomaatilla voi asioida nopeammin kuin pankkiautomaatilla.

Lähettäminenkin on helppoa. Lähetys maksetaan etukäteen verkossa OmaPosti-sovelluksella tai Postin verkkosivuilla.

Asiakas valitsee lähetyskoon, ilmoittaa vastaanottajan ja lähettäjän tiedot. Lähetys hinnoitellaan koon mukaan. Maksu hoituu joko kortilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Tämän jälkeen lähettäjä saa koodin, jota käyttämällä hän voi jättää lähetyksen halutussa automaatissa olevaan lokeroon. Vastaanottaja taas saa puhelimeensa tekstiviestinä koodin, jolla automaatti avataan.

Avaimet automaattiin

Postin myymälöissä henkilökunta auttaa, jos asiakas tarvitsee apua automaatin kanssa.

OmaPosti-applikaatiolla tai Postin verkkosivulla kuka vain voi määritellä oman pakettien noutopisteensä. Posti ohjaa saapuvat paketit sinne, vaikka lähettäjä olisi suunnannut ne kotiosoitteeseen.

Huttunen kertoo, että Posti ottaa kesällä käyttöön palvelun, joka minimoi paketin vastaanottajan kävely- tai ajomatkan.

– Aikaisemmin olemme vieneet lähetykset juuri sinne, mihin lähettäjä on ne osoittanut. Tästä eteenpäin viemme ne aina vastaanottajan kannalta lähimpään mahdolliseen noutopisteeseen: automaattiin tai Postin myyntipisteeseen. Meidän näkökulmasta tämä on aika iso periaatteellinen muutos.

Myös verkkokauppias voi hyödyntää pakettiautomaatteja viemällä tilattuja lähetyksiä niihin itselleen sopivana aikana.

Automaatteihin voi jättää turvallisesti myös auton tai asunnon avaimet noudettavaksi. Kuluttajille suunnattua Lähilokero-palvelua käyttävät muun muassa Airbnb- ja vertaiskaupan toimijat.

Postin suunnitelmissa on, että tulevaisuudessa automaateista voisi noutaa myös kirjattuja kirjeitä sekä maksikirjeitä.