Auto käyttöön ilman omistamisen vaivaa

Auto käyttöön ilman omistamisen vaivaa

newspool

Blox Car on helppo ja turvallinen yhteiskäyttöautopalvelu, jonka avulla auton voi löytää oman kodin tai työpaikan läheltä.

Auto käyttöön ilman omistamisen vaivaa

Suomalainen Blox Car on autojen yhteiskäyttöpalvelu, jonka kautta voi vuokrata auton käyttöön helposti ja turvallisesti. Nyt kaikilla on mahdollisuus omistaa pala kotimaista kasvutarinaa, sillä palvelu etsii uusia sijoittajia.

Teksti ja Kuva Blox Car

Istut työpäivän jälkeen metrossa. Havahdut lähestyvään viikonloppuun. Olisi mukava käydä perheen luona ja mökillä. Mutta julkisilla liikennevälineillä matka kestää useita tunteja, eikä niillä pääse aivan perille asti. Autoakaan ei raaskisi vuokrata, ja vaikka olisi hyvä tarjous, tulisi se hakea toiselta puolelta pääkaupunkiseutua. Taitaa jäädä menemättä.

Entä jos parilla älypuhelimen klikkauksella voisi varata käyttöön yksityisomisteisen auton, joka muuten seisoisi viikonlopun parin korttelin päässä parkkipaikalla? Nyt voi. Blox Car on suomalainen autojen vertaisvuokrauspalvelu. Vertaisvuokraus tarkoittaa autojen yhteiskäyttöä siten, että auton omistaja tarjoaa autoaan vuokralle silloin, kun ei itse sitä tarvitse. Palvelua voisi kuvailla autojen Airbnb:ksi.

Palvelusta voi varata ilmaisen rekisteröitymisen jälkeen sopivan auton käyttöönsä, jonka jälkeen auton omistaja hyväksyy varauspyynnön.

–  Rekisteröityminen on kuitenkin tärkeää, jotta auton käyttäjä tunnistetaan ja varmennetaan. Näin syntyy myös luottamus auton käyttäjän ja omistajan välille, kertoo Blox Car -palvelun markkinointipäällikkö Santeri Petrell, joka on myös yksi palvelun perustajajäsenistä.

Palvelua tarvitseva maksaa vain auton käytöstä. Auton voi vuokrata yhdestä tunnista jopa viikon ajaksi.

PALVELULLE on tilausta, sillä yhä harvempi haluaa omistaa autoa.

Autoa ei haluta omistaa

Palvelulle on tilausta, sillä yhä harvempi haluaa omistaa omaa autoa. Otavamedian marraskuussa 2018 julkaisemassa tutkimuksessa 20 prosenttia auton omistajista oli harkinnut autosta luopumista – uusia liikkumisen palveluita kokeilleiden joukosta jopa 60 prosenttia. Auton omistamista tärkeämpää on se, että paikasta toiseen pääsee liikkumaan mahdollisimman kätevästi ja joustavasti.

–  Palvelussa on mukana kaiken kaikkiaan satoja autoja ympäri Suomea. Suurin osa autoista on pääkaupunkiseudulla. Koska palvelun toimiminen ei vaadi autojen hankintaa, toimii se myös haja-asutusalueilla, joissa muunlaisten yhteiskäyttöautopalveluiden toteuttaminen ei olisi taloudellisesti järkevää, Petrell kuvailee.

Toisen säästö on toisen tulo

Useimmille meistä auto on arvoltaan toiseksi suurin hankinta heti asunnon tai kesämökin jälkeen. Toisin kuin viisaasti hankittu asunto, menettää auto kulutushyödykkeenä kuitenkin pian jälleenmyyntiarvoaan. Tosiasiassa auto seisoo paikallaan yli 90 prosenttia elinkaarestaan.

Auton voi myös saada maksamaan itse sen aiheuttamia kuluja. Auton vertaisvuokraaminen on järkevä ja helppo tapa kattaa autoilun kustannuksia. Vuokralle antaja voi päättää itse, milloin auto on vuokrattavissa ja mihin hintaan. Auton voi luovuttaa käyttöön omalta työpaikalta, kodin lähistöltä tai viemällä avaimen avainsäilöön.

Miksi käyttää auton vuokraamiseen palvelua, kun sen voi vuokrata ilmoituksen avulla esimerkiksi Facebook-kirpputoreilla? Palvelu on mukana varmistamassa, ettei käyttäjä tule huijatuksi tai joudu maksumieheksi, jos vuokrauksen aikana sattuisikin jotain. Varta vasten vertaisvuokraamiseen räätälöidyt vakuutukset voi saada automaattisesti vuokrauksen ajaksi palvelun kautta, ja vuokratulot tilitetään kerran kuukaudessa.

Parasta palvelussa on, että vuokralle antajan ei tarvitse luopua mistään ja vuokraaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Auton omistaja säilyttää liikkumisen vapauden ja voi ajaa autollaan edelleen silloin, kun sille on tarvetta. Muun ajan auto voi tuottaa omistajalleen rahaa.

Suomalainen Blox Car on perustettu vuonna 2015, ja se on kasvanut rajusti kolmessa vuodessa. Kansainvälistymisen tueksi palvelu hakee sijoittajia ja omistajia tämän vuoden aikana.

Yhteiskäyttöautot tulevat olemaan kasvava osa kestävää liikkumista ja liikkumisen murrosta. Viime vuosina majoituksessa tapahtunut kiertotalouden murros tapahtuu nyt liikkumisessa.