Hyppää sisältöön

Ville Tolvanen

Ville Tolvanen

22.02.2022

KUVA | JARKKO MIKKONEN   KUVAUSPAIKKA | FINLANDIATALO

Suomi tarvitsee parempia omistajia


OMISTAJUUS jäsen johtaminen on kiehtova osa liiketoimintaa, josta on julkaistu ja puhuttu käsittämättömän vähän. Suomalainen omistajuus, menestyvä yritystoiminta ja arvon kasvattaminen ovat kiistämättömiä hyötyjä yhtiöille, työntekijöille, veronmaksajille ja koko yhteiskunnalle. Oikeus, mahdollisuus ja tuki omistajuudelle ovat merkittäviä osia hyvinvointia.

PAREMPI omistajuus ponnistaa omistajuuden roolien, kehitystarpeiden ja johtamismallin tunnistamisesta. Myös omistajuus kaipaa visiota, selkeää suunnitelmaa, johtamista sekä jatkuvaa kehittämistä. Hyvä omistajuus on vastuullista, kehittyvää ja tuottavaa.

AJATUS omistamisen kuulumisesta vain omistajille on absurdi. Eihän työttömyyskään ole vain työttömien, vaan koko yhteiskunnan haaste. Siksi omistajuudelle on luotava selkeä rooli osana yritystoimintaa. Osakeyhtiölaki tarjoaa perusteet lailliselle toiminnalle, mutta on ohjenuorana itsestäänselvyys. Parempi omistajuus ponnistaa asian ammattimaisesta johtamisesta.

OMISTAJIEN tehtävä on luoda arvoa, hallituksen huomista ja johdon tuloksia. Omistajien tehtävä arvon luomisessa on paljon muutakin kuin rahaa. Parempi omistajuus tähtää jatkuvaan ja siirrettävään arvoon, arvostukseen, kulttuurien kehittämiseen, työllistämiseen ja koko yhteiskunnan kehittämiseen. Parempi omistaja on oman omistajuutensa kautta koko yhteiskunnan asialla. 

DIGIAIKA mullistaa työtä, yritystoimintaa ja johtamista. Myös ajattelun johtamisen arvoketjuista tulisi ponnistaa seuraavalle tasolle. Johtaminen kehittyy Suomessa ripeästi, mutta myös omistajuus, omistajat ja suomalaisen omistuksen tulevaisuus olisi hyvä saada yhteiselle agendalle.

PERINTEISESTI omistajuutta on pohdittu suljettujen ovien takana, pienessä piirissä ja julkisuudessa asiasta vaieten. Tämä julkaisu luotaa uutta aikaa suomalaisen omistajuuden johtamiseen.  Parempi omistajuus on kasvollista, läpinäkyvää, arvokasta ja alati kehittyvää. Suomi tarvitsee parempia omistajia, ja se on meille kaikille yhteinen ja tärkeä asia.

Kirjoittaja on hallitusammattilainen.

Haku