Hyppää sisältöön

Eeva Kiuru

Eeva Kiuru

8.06.2021

KUVA | TONI PALLARI   KUVAUSPAIKKA | RADISSON BLU HOTEL, OULU

Terveyden asiakaspolku alkaa kotoa

JOKAINEN TERVEYDENHUOLLON asiakaspolku alkaa omasta kotoa. Koti on paikka, missä löhöämme sohvankulmassa työpäivän jälkeisessä koomassa. Kotona päätämme pesemmekö aamuisin hampaamme tai otammeko jääkaapista janojuomaksi kaljaa vai vissyä. Teemme tuhansia pieniä, toistuvia ja arkipäiväisiä päätöksiä. Nämä kaikki ovat terveystekoja ja ne tehdään kotona. 

 NÄMÄ MIKROPÄÄTÖKSET ovat terveenä pysymisen kannalta ratkaisevan tärkeitä, sillä niiden myötä jokapäiväinen käyttäytymisemme vie meitä terveydenhuollon asiakaspolulla joko kohti terveyttä tai sairautta.  Elämäntapavalintojen vaikutukset terveyteen ovat niin selvät, että päätös lähteä kävelylenkille kannattaa. Liikunta estää muun muassa verenpainetaudin, diabeteksen, valtimokovettuman, lihavuuden, muistihäiriöiden ja muun noin 40 sairauden puhkeamista.  

 IHAILEN IHMISIÄ, jotka itseohjautuvasti pystyvät välttämään elämäntapasairaudet ja pysyvät omatoimisesti terveyden polulla. Me muut tarvitsemme tukea tuolla polulla pysymiseen. 

 ONNEKSI TÄLLAISTA tukea on tarjolla. Kuten vanha insinöörisanonta kuuluu: voit parantaa vain sitä mitä mittaat. Itsensä mittaamisen työkalut lisäävät mahdollisuuksia terveyden polulla pysymiseen. Painon seuraaminen vaa’alla ja verenpaineen mittaaminen on jo monelle meistä arkipäivää. Yksinkertainen ruutuvihko voi olla ikäihmiselle riittävän hyvä ensimmäinen työkalu omatoimiseen terveyden seurantaan kotona. 

ITSENSÄ MITTAAMISEN työkalut lisäävät mahdollisuuksia terveyden polulla pysymiseen.

DIGITALISAATION MYÖTÄ terveyden mittaamisen työkaluvalikoima on laajentunut. Elämäntapojen seurantaa voi tehdä sormuksella, kellolla tai kännykkäsovelluksella. Hyvien valintojen edistämisessä hyödynnetään yhä enemmän myös käyttäytymistieteitä. Tuuppaaminen (nudges) tarkoittaa lempeää ja houkuttelevaa kannustamista kohti terveellisiä valintoja. Tuuppausta voidaan sisällyttää niin digituotteisiin kuin palveluihin tai fyysisiin tiloihin, esimerkiksi portaisiin. 

JOKAISELLA TERVEYDENHUOLLON asiakaspolulla tulee ennen pitkää vastaan sairauksia ja koti muuttuu sairaalaksi. Kotisairaala on moniulotteinen hybridi. Lääkäreiden ja hoitajien rinnalle kotisairaalan tärkeimmäksi työntekijäksi tulee omainen. Hän opettelee antamaan lääkkeet, seuraamaan vointia, nostamaan potilasta sekä huolehtimaan ruokailusta ja hygieniasta. Kotiin tulee myös erilaisia hoitolaitteita ja -teknologiaa. Osa hoidosta annetaan etänä ja osa paikan päällä potilaan kotona.

KODIN TUOTTEISTUS terveydenhuollon ja sairaanhoidon tarkoituksiin on vielä kesken. Helsingin yliopiston tutkijaryhmä Riikka Lämsä, Mia Niemi, Marjaana Seppänen ovat tutkimuksessaan löytäneet kotisairaalatoiminnasta vielä paljon puutteita. Tarvitaan paljon kehitystyötä, jotta teknologia voisi parhaalla mahdollisella tavalla tukea ja tehostaa kotisairaalatoimintaa.  

Kirjoittaja on Health Innovation Academyn toimitusjohtaja ja kouluttaja.

Haku