Hyppää sisältöön

Sini Liu

Sini Liu

13.05.2022

KUVA | UNTO RAUTIO   KUVAUSPAIKKA | FINARTE CONCEPT STORE

Viherhihhulipelleily on tulevaisuuden takoja


KUULEN HARMILLISEN usein yrityksiltä, kuinka täällä tahkotaan kovaa rahaa eikä harrasteta mitään viherhihhulipelleilyä. Ajatusmaailma edustaa darwinismia parhaimmillaan: kasvu ja vastuullisuus kilpailevat keskenään. Mutta mitä näiden kahden symbioosilla voisikaan saavuttaa?

VIIMEISIMMÄN TUTKIMUSTIEDON mukaan evoluutio ei ehkä sittenkään perustu kilpailuun. Päinvastoin, symbioosia tapahtuu kaikessa, myös meissä ihmisissä. Suolistoamme kutsutaan jo “toisiksi aivoiksemme”, sillä niin paljon siellä on elämää. Sama pätee yritysten vastuullisuuteen: vastuulliset yritykset ja rahastot pärjäävät paremmin, erityisesti euroissa mitattuina. Tätä selitetään usein sillä, että vastuulliset toimijat sopeutuvat sulavasti muuttuvan bisneskentän tarpeisiin. Aivan kuten suoliston bakteerit pitävät meistä huolta, samalla tavalla vastuullisuus suojaa yritysten liiketoimintaa. Evoluutio taisikin rakentaa meidät yhteistyöhön, ei vastakkainasetteluun.

Kun yritys toimii arvostavasti ympäristöä, työntekijöitä ja yhteisöä kohtaan sekä johtaa reilusti, hyödyt kertaantuvat.

MITÄ VASTUULLISUUS sitten oikein on? Vastuullisuus mielletään usein ekologisesti kestäväksi toiminnaksi, mutta tällöin hyödynnetään vain osa potentiaalista. Lyhenne ESG (environmental, social, governance) kuvastaa hyvin vastuullisuuden monimuotoisuutta. Kun yritys toimii arvostavasti ympäristöä, työntekijöitä ja yhteisöä kohtaan sekä johtaa reilusti, hyödyt kertaantuvat.

HYVINVOIVINA YKSILÖINÄ voimme kaikki tehdä parempia päätöksiä, olipa kyse sitten työstä tai jostain ihan muusta. Vai kuinka moni meistä on osannut tehdä järkeviä päätöksiä nälkäisenä ruokakaupassa? Ajoituksen suhteen olemme juuri tänään parhaassa paikassa. Yrityksinä emme ole vielä roviolla, mikä antaa meille mahdollisuuden mukaviin valintoihin. Muutosjohtajana tiedän, että mikään ei ole niin ikävää, kuin pakon sanelema muutos.

RUOTSISSA VASTUULLISUUDEN vaatimukset näkyvät jo kilpailutuksissa. Proaktiivinen ote ja itseohjautuvuus kirittävät Suomen vastuullisuuden suunnannäyttäjäksi, kun direktiivit laahaavat vielä perässä. Kenties evoluutiomme johtaa symbioosihedelmien nauttimiseen ja uusi mottomme on “kasvu ei tule yksin”.

Kirjoittaja on Googlen ja Slackin muutosjohtaja.

Haku