Hyppää sisältöön

Lauri Reuter

Lauri Reuter

1.06.2021

KUVA | UNTO RAUTIO   KUVAUSPAIKKA | RAVINTOLA SALUTORGET

Planeetan tärkein resurssi

AJATTELE VILJAA. Jyvä säilyy vuosia. Sitten se itää ja itseensä pakatun informaation ohjaamana rakentuu biotuotantolaitokseksi. Se työntää juuret multaan ja ojentaa vihreät aurinkopaneelit ilmaan. Se tekee hiilidioksidista ja mineraaleista fotonien energian avulla ruokaa. Se pakkaa valtavan määrän proteiineja, rasvaa ja hiilihydraatteja näppärästi uuteen jyvään. Kasvi on häkellyttävän elegantti biologinen tehdas.

OLISI helppo ajatella, että kasvien viljeleminen on jotain ikiaikaista ja muuttumatonta, mutta niin ei ole. Viljelykasvien juuret ovat tietenkin planeetan monimuotoisessa elämässä, mutta ihminen on muovannut niistä tehokkaita biotalouden tuotantovälineitä. 

HAHMOTELLAAN aikajana. Ajatellaan ihmislajia itseni ikäisenä, 35-vuotiaana. Suurimman osan ihmisen elämästä biotalous tarkoitti luonnonvaraisten kasvien keräilyä ja eläinten metsästämistä. Ihminen oppi viljelemään maata ja jalostamaan kasveja vasta puolitoista vuotta sitten. Öljyä se opetteli polttamaan viikko sitten. Molemmat olivat silloin hyviä ajatuksia, mutta niistä koitui pari ongelmaa. Deadline ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemiselle on huomenna.

MAANVILJELYN aloittaminen oli ensimmäinen biotalouden murroskohta – se tapahtui ihan äsken ja muutti kaiken. Seuraava murros on vielä isompi ja nopeampi.

DEADLINE ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemiselle on huomenna.

TÄHÄN ASTI ruoka on tuotettu kasvien ja eläinten avulla, ja niiden käsittelemiseen riittää alkeelliset työkalut. Seuraavan murroskohdan tuotantoeliöt ovat huomattavasti tehokkaampia ja lähes näkymättömän pieniä. Nyt meillä on käsissä työkalut käsitellä mikrobeja solutehtaina. 

MARKKINOILLA on jo ensimmäiset jäätelöt, jotka on tehty mikrobien lypsämistä maidon proteiineista. Suomalainen Solar Foods kasvattaa maaperän mikrobeja, jotka tekevät hiilidioksidista aurinkoenergian avulla ruokaa. Aivan kuin kasvit, mutta tehokkaammin ja ilman viljelymaata. Toisessa espoolaisessa autotallissa eniferBion mikrobit muuttavat ruoaksi biojalostamoiden sivuvirtoja. 

POHJOISEEN maatalous tuli myöhään, ja kannattava biotalous on täällä kasvanut lähinnä metsässä. Seuraavassa murroksessa kortit jaetaan kuitenkin uudelleen – tällä kertaa osaaminen ja ennakkoluulottomuus ovat tärkeämpiä kuin lauhkea ilmasto ja mehevä multa. Tämä murros voi tapahtua hedelmällisen puolikuun sijaan kylmässä ja kovassa, mutta nokkelassa pohjoisessa. 

BIOTALOUDEN ehdoton edellytys on kuitenkin monimuotoinen elämä. Se on tämän planeetan tärkein resurssi! Paras tapa suojella sitä saattaa olla sen nokkela hyödyntäminen.

Kirjoittaja on Nordic FoodTech VC:n sijoitusjohtaja.

Haku