Hyppää sisältöön

Pia Santavirta

Pia Santavirta

16.12.2022

KUVA | ANNI HARTIKAINEN KUVAUSPAIKKA | ORIGINAL SOKOS HOTEL VAAKUNA / RAVINTOLA 10. KERROS

Kasvun rakentaminen lähtee ihmisistäOLEN PÄÄSSYT urani aikana keskustelemaan lukuisten kasvuyritysjohtajien kanssa. Kun olen kysynyt heiltä siitä, mikä salaisuus piilee
menestyvän yrityksen taustalla, heillä on kerta toisensa jälkeen sama viesti: menestys rakennetaan aina yhteistyöllä. Paraskaan johtaja ei kasvata huippuyritystä yksin, vaan hänellä on ympärillään tiimi, jonka yhteisten ponnistusten avulla kunnianhimoisetkin kasvuluvut voidaan saavuttaa.

PÄÄOMASIJOITTAJIEN omistamissa yrityksissä kasvu on kärkitavoitteena. Eikä se jää vain tavoitteeksi, vaan numerot puhuvat puolestaan: syksyllä julkaistun vaikuttavuustutkimuksen mukaan pääomasijoittajien omistamat yritykset kasvavat viisi kertaa nopeammin liikevaihdolla mitattuna ja jopa kaksikymmentä kertaa nopeammin henkilöstömäärällä mitattuna verrattuna muihin samankokoisiin ja saman alan yrityksiin.

VAUHDIKAS KASVU asettaa vaatimuksia erityisesti johtamiselle. On varmistettava, että oikeat ihmiset ovat oikeissa tehtävissä ja että jokainen on selvillä siitä, millä tavalla juuri oma panos vaikuttaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Oman panoksen merkityksen ymmärtäminen myös sitouttaa: minun toiminnallani on väliä meille kaikille.

Paraskaan johtaja ei kasvata huippuyritystä yksin, vaan hänellä on ympärillään tiimi, jonka yhteisten ponnistusten avulla kunnianhimoisetkin kasvuluvut voidaan saavuttaa.

KASVUN MUKANA yrityksen toimintatavat usein muuttuvat. Pieni, parin ihmisen startup voi muutamassa vuodessa kasvaa satoja ihmisiä työllistäväksi kansainväliseksi suuryritykseksi. Juuri silloin johtaminen punnitaan. On löydettävä ne keinot, joilla yrityksen kulttuuri rakennetaan sellaiseksi, että parhaat osaajat haluavat työskennellä yrityksessä ja rakentaa kasvua yhdessä.

ON TÄRKEÄÄ, että myös johtajilla on saatavilla apua ja tukea. Pääomasijoittajat ovat omistamiensa yritysten hallituksissa mukana, ja kokeneina kasvun ammattilaisina he toimivat esimerkiksi toimitusjohtajan sparrauskumppaneina. Koronapandemian iskiessä yhdessä tekeminen konkretisoitui toden teolla. Kuulin lukuisia esimerkkejä siitä, miten pääomasijoittajat ja yritysten johto yhdessä – usein ennen kukonlaulua – etsivät ratkaisuja sille, miten yhtäkkiä muuttuneessa maailmassa varmistetaan yrityksen toiminnan jatkuvuus.

PÄÄOMASIJOITTAJAT ovat kasvun rakentajia ja muutososaajia. He sijoittavat yrityksiin, joissa on kykyä ja halua kasvuun. Hyvä yritysidea tai mahdollisuudet kasvuun eivät kuitenkaan riitä, vaan sijoitus jää usein tekemättä, jos oikeat ihmiset eivät ole johtamassa yritystä kasvupolulla. Olen varma, että aikamme isot haasteet – esimerkiksi ilmastonmuutos, ruuan tuottaminen ja energiakysymykset – tullaan ratkaisemaan niiden yritysten avulla, jotka uskaltavat olla rohkeita, ottaa riskejä ja jotka saavat parhaat huippuosaajat mukaan rakentamaan muutosta.


Kirjoittaja on Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Haku