Nønne Prisle

Kestävä arki keskittyy olennaiseen
YMPÄRISTÖMME ON PERUSTA kaikelle elämälle. Se on asuinympäristömme ja ravintolähteemme. Samaan aikaan se on myös säilöntäpaikka kaikelle jätteellemme. Vanha englanninkielinen sanonta kuuluu ”Don’t sh*t where you eat!”, mutta globaalilla tasolla tarkasteltuna elämme täysin sanonnan vastaisesti.
MODERNIN ELÄMÄN alati kiihtyvän tahdin levittäytyessä maailman joka kolkkaan tarvitsemme terveen ympäristön tuomaa hyvinvointia enemmän kuin koskaan. Viime aikoina olemme saaneet muistutuksen siitä, että jotkut alueet ympäristössämme on jätettävä rauhaan ja annettava luonnon uusiutua rauhassa. Meillä on kaikki syyt pienentää ympäristölle asettamaamme taakkaa niin pian ja niin paljon kuin mahdollista. Yksilöiden, viranomaisten ja yritysten tavoitteiden on oltava linjassa, sillä yhteistyössä on voimaa. Jos me äänestäjinä ja kuluttajina vaadimme, on hallituksen luotava tarvittavat aloitteet ja yritysten tarjottava kestäviä tuotteita sekä palveluita. Päättäjät voivat vuorostaan ottaa johtoaseman osoittamalla, että visio ja ratkaisut ovat olemassa.
YMPÄRI MAAILMAA nuoret yhdistävät voimansa turvatakseen kestävän ympäristön ja tulevaisuuden meille kaikille. Mutta emme voi jättää kaikkea uusien sukupolvien niskaan. Siihen mennessä, kun he pääsevät päättäviin asemiin, ovat toimintamahdollisuutemme vähentyneet jo huomattavasti. Aika toiminnalle on nyt. Uskon, että ensimmäinen askel on vähentää kaikkea kulutusta – niin tavaran, ruoan ja energian kuin energiaa vievien palveluiden. Kuluttamisen vähentämisellä on monia rinnakkaisvaikutuksia. Säästän paljon aikaa, kun en ostele tai lajittele ja raivaa ylimääräistä tavaraa. Koronapandemia osoitti, miten paljon aikaa säästän kun en matkusta työpaikalle tai ulkomaille. Aika on yksi modernin maailman niukkenevista varoista ja uskon, että moni meistä olisi kiitollinen saadessaan lisää aikaa asioille, jotka ovat itselle tärkeimpiä.
Aika toiminnalle on nyt. Uskon, että ensimmäinen askel on vähentää kaikkea kulutusta – niin tavaran, ruoan ja energian kuin energiaa vievien palveluiden.
VOIMME VAATIA parempaa laatua ja kestävää tuotantoa ostamillemme asioille. Kun ostamme paikallisesti tuotettuja tuotteita ja palveluita, vastuuvelvollisuus kuluttajan ja tuottajan välillä selkeytyy. Suurin osa meistä ei halua myydä huonolaatuisia tuotteita naapurille, eikä seurata vierestä kun oma naapuri riskeeraa oman terveytensä ja saastuttaa koko naapuruston valmistaessaan tuotteita meille ostettavaksi. Puhumattakaan paikallisesti ostamisen ympäristövaikutuksista maailmanlaajuisen laivarahtaamisen vähentyessä.
SUOMESSA OLEMME yleisesti etuoikeutettuja. Jos maapallon resurssit olisivat jaettu tasavertaisesti, kulutuksemme olisi tällä hetkellä nelinkertainen kestävään määrään nähden. Veikkaan, että monilla meistä on enemmän kuin tarvitsemme. Osa ihmisistä, joilla on mahdollisuus ostaa ihan mitä haluavat, ovat valinneet kuluttaa vain tarvitsemansa ja löytävät itsensä maailmanlaajuisesti kestävältä tasolta. Uskon, että tämä on avain yksittäisten kansalaisten kestävän elämisen haasteen ratkaisemiseen – keskittyä vain tarvitsemaansa ja jättää kaikki muu. Näin olemme onnellisempia ja myös tulevaisuus kiittää.
Kirjoittaja on professori Oulun yliopiston Center for Atmospheric Research -tutkimuskeskuksessa.