Hyppää sisältöön

Minna Parikka

Minna Parikka

8.02.2022

KUVA | SARA LEHTOMAA   KUVAUSPAIKKA | SKANNO SHOWROOM

Luovaa johtamista

JOSKUS SAATTAA olla vaikea yhdistää johtajuutta ja luovaa tekemistä yhteen ja samaan ihmiseen. Me luovat ihmiset olemme herkkiä, impulsiivisia ja alati täynnä uusia ideoita. Onko sellaisen ihmisen edes mahdollista johtaa toisia?

EN KOSKAAN kokenut olevani hyvä johtaja. Minulla ei ikinä yrittäjänä ollut aikaa keskittyä hiomaan johtajantaitojani, kun ambitioni laukkasivat suunnittelussa ja maailmanvalloituksessa. Kuitenkin yritykseni loppuvaiheilla koin vihdoin mahdolliseksi olla hyvä johtaja vain ja kun tiimi oli oikeanlainen – pieni, innostunut, dynaaminen, itseohjautuva, lojaali, yhtenäinen ja positiivinen. Jokaisella oli oma alue, josta ottaa vastuun. Tiimin sisällä oli hyvä ’me vastaan muu maailma’ -fiilis, joka auttoi ylittämään kaikki vaikeatkin kohdat. Joskus ongelmille jopa vitsailtiin yhdessä, minkä jälkeen alettiin vakaviin hommiin tilanteen korjaamiseksi.

KAIKKI TULIVAT kuulluiksi ja kaikkien työtä arvostettiin, koska koin, että he olivat oman alueensa ammattilaisia. He olivat ansainneet luottamukseni tavallaan tehdä töitä. Kaikki saivat ideoida ja osallistua, mutta kaikkien kuitenkin piti ymmärtää, että se, jolla oli vastuu, oli myös viimeinen sana. Töissä pitää olla kivaa, mutta samalla töissä ollaan tekemässä jotain uutta ja mullistavaa, jolla on yksi, selkeä suunta. Riman pitää siis olla korkealla. Päätöksillä ei aina voi miellyttää kaikkia, ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi johtajan pitää pystyä ilmaisemaan visionsa selkeästi.

VALLANKUMOUKSELLISET johtajat tarvitsevat vallankumouksellisen tiimin, koska johtajallakaan ei aina ole kaikkia vastauksia. Mielestäni johtajana on tiettyihin asioihin ihan hyvä sanoa rehellisesti ’en tiedä’, kun ei oikeasti asiasta ole hajuakaan. Inhimillisyyden ja heikkojen kohtien näyttäminen johtajuudessa on sallittua ja inhimillistä. On myös tärkeää, että tiimi oikeasti tuntee johtajansa. Johtajan työhön kuuluu ymmärtää tiiminsä henkilöitä, mutta myös tiimin pitää ymmärtää johtajaansa. Luovan johtajan vahvuutena on tuoda omaa persoonaansa esille ja vahvasti kommunikoida siitä, millainen hän on. Näin tiimi pystyy ymmärtämään luovan johtajansa kommunikointi- ja ajattelutavan, joka ei aina ole ihan suoraan ’miten olla hyvä johtaja’ -opuksista.

YRITTÄJÄ tai johtaja on tehnyt työnsä hyvin, kun hän saa inspiroivalta tiimiltään tietyn vapauden kehittää, luoda uutta ja olla oma itsensä.

Kirjoittaja on suunnittelija ja Minna Parikka Shoesin perustaja.

Haku