Mikko Nousiainen

Kiinteistöt näyttävät tien ilmastokestävään tulevaisuuteen
KIINTEISTÖT ovat yhteiskunnalle ja ihmisille tärkeitä monella tavalla. Kodit ovat paikoista läheisimpiä, ja yhtä lailla koemme merkityksellisiä hetkiä muualla rakennetussa ympäristössä – istuessamme luentosalissa tai nauttiessamme kulttuurista satavuotiaassa rakennuksessa. Tilat jättävät vahvan muistijäljen.
KIINTEISTÖT henkivät vakautta. Vaikka ajat muuttuvat, rakennukset useimmiten pysyvät ja mukautuvat juuri sen hetken ihmisten tarpeisiin. Rakennukset tarjoavat meille päivittäin puitteet sujuvaan asioimiseen kaupoissa ja palveluissa, suojaisan tai inspiroivan paikan työskennellä tai turvalliset tilat hoitoon ja hoivaan.
KIINTEISTÖT ovat ihmistä varten. Ja niiden takana on aina ihminen, sillä rakennetun ympäristön tuottama hyvinvointi ei synny itsestään. Vaatii ammattitaitoa pitää rakennukset kunnossa ja rakentaa uutta. Samoin tarvitaan kykyä ennakoida tulevaa, jotta arvokkaat tilat vastaavat käyttäjiensä tarpeita ajanmukaisesti. Tuhannet kiinteistö- ja rakennusalan osaajat tekevät tätä vastuullista työtä päivittäin.
NÄINÄ epävarmuuden aikoina kiinteistöillä on erityinen rooli paitsi taloudellisen vakauden tuojana myös ilmastonmuutoksen hillitsijänä. Rakennukset vastaavat noin 30 prosentista Suomen energiankulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä. Kiinteistöjen energiatehokkuutta tulee parantaa ja ilmastopäästöjä vähentää. Vaatimus koskee kaikkia rakennustyyppejä asunnoista toimitiloihin ja julkisiin tiloihin. Lähivuosien energiaremonttien mittakaavaa kuvaakin termi ”renovation wave”.
ONNEKSI alan nopea muutos kestävämmäksi on käynnissä. Useat vastuulliset kiinteistönomistajat ovat jo pienentäneet ympäristövaikutuksia, tavoitteenaan esimerkiksi kiinteistöjen hiilineutraalius vuonna 2030. Uusilta rakennuksilta odotetaan esimerkillisyyttä päästöjen minimoinnissa ja kiertotalouden edistämisessä. Kohti kestävämpiä ratkaisuja vievät myös työnteon tapojen muutos ja digiratkaisujen hyödyntäminen.
PITKÄJÄNTEISESSÄ kiinteistöliiketoiminnassa tärkeää on rahoitus, tuottojen ennakointi ja suhdanteiden yli katsominen. Korona-pandemiasta johtuvat taloudelliset elvytystoimet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta, vähentää ilmastopäästöjä ja vahvistaa kansantaloutta. Energiaparannuksia, kuten aurinkopaneeleita ja lämpöpumppuja, laitteistojen säätöjä ja jopa rakenteellisia korjauksia, voi toteuttaa nopeasti. Näiden työllistävä vaikutus kohdistuu koko arvoketjuun. Vihreä investointi kiinteistöihin on sijoitus kestävään tulevaisuuteen.
Kirjoittaja on Green Building Councilin toimitusjohtaja.