Hyppää sisältöön

Mikko Dufva

Mikko Dufva

23.12.2021

KUVA | SARA LEHTOMAA   KUVAUSPAIKKA | HELSINGIN KAUPUNGINTALON AULA

Hankalat tulevaisuudet 

ELÄMME NORMAALIN jälkeistä, post-normaalia aikaa. Yllätykset, epävarmuus ja ristiriitaisuudet kasvavat, maailma koetaan yhä monimutkaisemmaksi ja koko normaalin käsite on yhä hyödyttömämpi, vaikka takerrumme siihen kiinni. Tulevaisuudesta voi varmuudella sanoa vain sen, että se on toisenlainen kuin nykyhetki. 

SAMALLA KUN koemme tulevaisuuden yhä epävarmemmaksi, on moni asia yhä varmempaa – ja se vasta ahdistaakin. Tiedämme, että äärisääilmiöt yleistyvät ilmastonmuutoksen seurauksena. Väestörakenteesta näemme, että ikäihmisten osuus kasvaa Suomessa. 

EPÄVARMUUDEN ja näiden hankalien varmuuksien keskellä kaipaamme vanhaan normaaliin, vaikka samalla tiedostamme tarpeen merkittäville muutoksille. Mutta mitä jos tarttuisimmekin tähän muutokseen tervetulleena ja pitkään kaivattuna asiana ja jättäisimme jäähyväiset vanhalle normaalille? 

NYKYISTEN TAPOJEN, rakenteiden ja ajatusmallien haastaminen lisää epävarmuutta ja se tuntuu ikävältä jo valmiiksi hämmentävänä koetussa tilanteessa. Tämä vanhan haastaminen ja siihen liittyvä surutyö on kuitenkin välttämätöntä, jotta saamme raivattua tilaa uusille mahdollisuuksille – uusille tulevaisuuksille. 

TÄMÄ HAASTAMINEN tarkoittaa myös vanhasta toivosta luopumista. Ei ole toivoa siitä, että kaikki säilyy ennallaan, tai että voimme ratkoa ongelmat yksinkertaisilla teknologiaratkaisuilla ja jatkaa vanhaan malliin. Sen sijaan on toivoa siitä, että tulevaisuus voi olla monella tavalla parempi paikka yhä useammalle. 

EI SIIS OLE tarpeen luopua kaikesta toivosta tulevaisuuksien suhteen, vaan kuvitella toisenlaisia toivottavia tulevaisuuksia ja keskustella näistä muiden kanssa. Mikä on meille todella tärkeää, mitä haluamme vaalia? Mihin uusiin mahdollisuuksiin haluamme tarttua ja mitä kehityskulkuja haluamme nykyhetkessä vahvistaa? Tulevaisuus tehdään jokapäiväisillä teoilla ja päätöksillä. 

KUN KATSOMME taaksepäin 20 vuoden kuluttua, uskon, että olemme huvittuneita aikamme keskusteluista ja näkemyksistä. Kuinka vaikealta tuntuikaan luopua tutuista asioista ja kuinka helppoa se loppujen lopuksi oli. Ja kuinka sokeita olimme sille, mitä kaikkea on edessä. 

MILLAISTA tulevaisuutta sinä haluat rakentaa? 

Kirjoittaja on Sitran tulevaisuusasiantuntija.

Haku