Hyppää sisältöön

Mia Koro-Kanerva

Mia Koro-Kanerva

13.12.2023

KUVA | ANNI HARTIKAINEN  KUVAUSPAIKKA | STUDIÅ

Isännöinti on avainroolissa taloyhtiöiden vastuullisuuden kehittämisessä

VASTUULLISUUS ON trendikästä. Kaikki toimialat tuntuvat haluavan oman osansa sen edelläkävijyyden gloriasta. Taloyhtiömaailma on kuitenkin vielä melkoinen konservatiivisuuden tyyssija, jossa modernit ”hömpötykset” saavat väistyä tilikausi kerrallaan pyöritettävän pakollisen arjen tieltä.

SUOMALAISTEN arvokkainta omaisuutta hallinnoivina ammattilaisina isännöintialan tekijöiden tulee olla vastuullisuuden kärjessä, ja isot uudistusten tuulet puhaltavatkin alalla. Alan uudet laajasti sitovat eettiset ohjeet tulivat voimaan tänä vuonna, ja uusi, riippumaton valvontajärjestelmä avataan ensi vuoden alussa Keskuskauppakamarin alaisuuteen. Isännöintialan yleiset sopimusehdot ovat uudistumassa samoin kuin auktorisointijärjestelmä.

ISÄNNÖINNIN EI MYÖSKÄÄN tule jäädä vastuullisuuskehityksessä taloyhtiöissä seinäruusun rooliin, vaan se on aivan keskeisessä asemassa, kun vastuullisuutta tuodaan asumiseen, rakentamiseen ja lähes 2,8 miljoonan taloyhtiöissä asuvan suomalaisen arkeen.

YKSI ISÄNNÖITSIJÄ vastaa keskimäärin 100 miljoonan euron kiinteistöomaisuudesta ja isännöinnin kautta virtaa vuosittain kolme miljardia euroa jo pelkästään taloyhtiöiden korjauksiin. Yhden taloyhtiön tai osakkaan näkökulmasta summien yhteiskunnallista merkitystä voi olla hankala hahmottaa. Arjen taloudellista vastuullisuutta on isännöinnin ja taloyhtiöiden yhteistyössä läpinäkyvä ja suoraselkäinen toiminta, oli kyseessä sitten isännöinnin oma taloudenpito, taloyhtiöiden rahavirrat, urakoitsijoiden valinta tai vastuulliset hankinnat.

Suomalaisten arvokkainta omaisuutta hallinnoivina ammattilaisina isännöintialan tekijöiden tulee olla vastuullisuuden kärjessä.

YMPÄRISTÖVASTUU TARKOITTAA isoa mahdollisuutta vaikuttaa asumisen kestäviin energiavalintoihin. Suomessa 20 prosenttia energiasta kulutetaan asuinrakennuksissa. Paljon on jo tehty ja asuinrakennusten päästöt ovat selvästi pienentyneet, mutta paljon on vielä tehtävää. Tuleva rakennusten energiatehokkuusdirektiivi asettaa lisää vaatimuksia asuinrakennusten energiaremonteille, vaikka kansallista säätövaraa näyttääkin nyt tulevan. Taloyhtiöiden energiaremontteja kannattaa jatkaa ARAn tukien loppumisesta huolimatta. Laskelmien mukaan energiaremontti voi parhaassa tapauksessa pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä jopa 80 prosenttia.

MEILLÄ ISÄNNÖINTILIITOSSA vastuullisuusajattelu ja luottamuksen rakentaminen ohjaavat kaikkea tekemistämme. Jotta vastuullisuus ei jäisi vain sanahelinän asteelle, emme lepää laakereillamme, vaan viemme eteenpäin isoja konkreettisia uudistuksia ja haluamme toimia itse alan hyvänä esimerkkinä.

Kirjoittaja on Isännöintiliiton toimitusjohtaja.

Haku