Hyppää sisältöön

Matti Kuittinen

Matti Kuittinen

19.09.2023

KUVA | JARKKO MIKKONEN KUVAUSPAIKKA | KANSALLISKIRJASTO

Rakennetaan hiilipankkeja

MITÄ HYÖTYÄ ON talosta, jollei sille löydy siedettävää planeettaa? Nämä amerikkalaisen filosofi Henry Thoreaun parinsadan vuoden takaiset sanat ovat ajankohtaisemmat kuin ehkä koskaan aiemmin. Teollistuminen on tuonut hyvinvointia ja komeita kaupunkeja – mutta myös ilmastonmuutoksen ja vakavat ympäristötuhot.
 

YLI KOLMANNES kasvihuonekaasuista aiheutuu rakennetusta ympäristöstä, ja ne lämmittävät ilmastoa vielä vuosisatoja eteenpäin. Kasvihuonekaasujen pitkäaikaisten vaikutusten vuoksi Potsdamin ilmastontutkimuslaitoksen professori John Schellnhuberin mukaan meren pinnan nousua ei enää voi pysäyttää. Hänen mukaansa nähtäväksi jää vain se, kuinka nopeasti meri nousee yli kahden metrin, ja mihin nousu saadaan pysäytettyä.

JO KAHDEN metrin nousulla olisi merkittävä vaikutus kiinteistöihin. Monet rannikkokaupungeista muuttuisivat käyttökelvottomiksi tulvien ja vesivahinkojen vuoksi. Jo tätä ennen näiden kiinteistöjen arvo romahtaisi, vieden mukanaan paljon varallisuutta ja eläkesäästöjä. Tällä olisi todennäköisesti suuret vaikutukset talouteen ja yhteiskunnan vakauteen. Siksi olisi paikallaan uusi rakentamisen kulttuuri, jolla kiinteistökanta muutetaan ensin vähähiiliseksi, ja pian sen jälkeen nettohiilivarastoksi. Rakennukset ja kunnallistekniikka ovat pitkäikäisiä verrattuna moneen muuhun tuottamaamme hyödykkeeseen. Siksi ne sopisivat suuren mittakaavan hiilivarastoksi ja siihen liittyvän liiketoiminnan vauhdittajaksi.

Jokaiseen taloon voidaan tallettaa hiiltä pois ilmakehästä, joten eiköhän ryhdytä toimeen.

HIILIDIOKSIDIA OSATAAN ottaa talteen sekä tehtaista että suoraan ilmasta. Talteenotto on toistaiseksi kallista, eikä hiilidioksidin jatkokäytölle ole ylen määrin jatkojalostusta. Voisimmekin alkaa muuttaa rakennettua ympäristöä hiilipankiksi, jonka ansaintalogiikka perustuisi sekä tilojen tuomaan lisäarvoon että pitkäaikaisiin ja vakaisiin hiilivarastoihin.

PUURAKENTAMINEN ON rakentamisen tunnetuin hiilivarasto, mutta muitakin löytyy. Viheralueilla voidaan edullisesti poistaa ja varastoida hiiltä. Orgaanisista jätteistä valmistettavalla biohiilellä voidaan paitsi vauhdittaa maaperän hiilensidontakykyä myös varastoida hiiltä betoniin ja asfalttiin. Ilmanvaihtojärjestelmistä voidaan suodattaa hiilidioksidia, ja sitä puolestaan käyttää vaikkapa betonin kovettamiseen tai muovien raaka-aineena.

JOTTA KIINTEISTÖT KESTÄISIVÄT jo alkaneen ilmastonmuutoksen, tulisi meidän luoda rohkeita visioita paremmasta rakentamisesta ja ottaa ripeitä askelia sitä kohti. Jokaiseen taloon voidaan tallettaa hiiltä pois ilmakehästä, joten eiköhän ryhdytä toimeen.

Kirjoittaja on Aalto-yliopiston kestävän rakentamisen professori

Haku