Liisa Hyssälä

Työn mielekkyys kantaa kauas
KUN OLIN ministeri, huomioni kiinnittyi ennenaikaisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Ikävää ihmisen kannalta on, että joutuu pois omasta työyhteisöstä. Monesti ihan turhan aikaisin. Mielenterveyssyistä. Uusista työkyvyttömyyseläkkeistä joka kolmas myönnetään psyykkisen sairauden perusteella. Masto-hanke pyrki torjumaan tätä kehitystä. Masennusta voidaan ehkäistä ja mielen hyvinvointia tukea vaikkapa välttämällä työuupumusta.
TOINEN TEHOKAS keino on työn imun lisääminen. Työn imu tarkoittaa myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Kun ihminen kokee työn imua, hän lähtee ainakin useimmiten mielellään töihin, kokee oman työnsä mielekkääksi ja nauttii siihen uppoutumisesta. Olen itse kokenut työpaikoissani näin. Monesti olen ollut suorastaan intohimoinen työni suhteen.
TYÖN IMULLA on monia hyviä vaikutuksia. Se on tutkitusti yhteydessä onnellisuuteen, aloitteellisuuteen, hyviin työyhteisötaitoihin ja haluun jatkaa työelämässä pidempään. Työn imun kokeminen ennustaa parempaa terveyttä ja työkykyä sekä vähäisempiä sairauspoissaoloja. Tiedetään myös, että se suojaa työuupumukselta. Hyödyt eivät jää yksittäiseen työntekijään – työn imun kokeminen on nimittäin yhteydessä myös hyvään työsuoritukseen ja yritysten taloudelliseen menestymiseen. Se ei ole sitä, että työnteko olisi pelkästään hauskaa. Kyse ei myöskään ole mistään harvinaisesta ilmiöstä. Tutkimusten mukaan sitä voi kokea kaikilla aloilla ja kaikissa ammateissa.
MITEN TYÖN imua sitten voi lisätä? Työn imua lisääviä asioita kutsutaan työn voimavaroiksi. Kun kuulin, että voimavaroja lisää arvostuksen antaminen ja palaute, tunsin piston sydämessä. Olenko johtajana toiminut näin? Pitkä lista edellisten lisäksi kertoo siitä, että miten moni asia lisää ihmisen voimavaroja: arjen ystävällisyys ja huomaavaisuus, monipuoliset työtehtävät, reilu johtaminen, joustavat työajat sekä sellaiset asenteet ja käytännöt, jotka tukevat työn ja muun elämän yhteensovittamista.
VOIT ALOITTAA uuden elämän pohtimalla, mitkä asiat työssä erityisesti innostavat ja antavat energiaa. Voimavaroja voi ja kannattaa myös itse pyrkiä lisäämään omassa työssään. Tartu johonkin uuteen, inspiroivaan haasteeseen – eli tuunaa työtä itselle mielekkäämmäksi! Työn tuunaaminen on arjen innovatiivisuutta, rutiinien ravistelua ja unelmien toteuttamista.
TYÖN VOIMAVAROISTA puhuminen ei tarkoita, että työhön liittyvät epäkohdat lakaistaisiin maton alle. Niitä pitää torjua ja korjata tarmokkaasti. Kun suuntaamme huomiotamme myös siihen, mikä työssä on hyvin ja mikä siinä kannattelee, osaamme vaalia ja vahvistaa näitä hyviä asioita vastedeskin.
Kirjoittaja toimii Sitrassa vanhempana neuvonantajana.